Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak niedziela, to niedziela. 😚

To przy niedzieli pomysł wpadł mi do głowy (ciekawe co Wy na to).

Mam mieszarkę do kiełbas, taką:

Mieszarka do mięsa EM-SPAW 30L - porównaj ceny - Allegro.pl

Ciekawe jakby w mojej maszynie szło wyrabianie ciasta na chleb.

 

Oryginalna maszyna do mieszania chleba tak miesza.

Mikser-spiralny-20-l-Stalgast-786200-4936-1000x1000-nobckgr.webp

 

Tak sobie kombinuję na przyszłość.😚

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988018
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Braciszkowie. 😚

Czyli, z czasem (wiekiem) muszę się szykować do zakupu mieszarki do ciasta chlebowego.

Oj, biedny ten mój Zbyszek.:facepalm:

 

Ps. Dzisiaj do pojemnika poszedł materiał na zakwas.

       Potem będzie zaczyn, a to wszystko dzięki L.Przemek.

       Dziękuję bardzo Przemku.😚:hug:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988053
Udostępnij na innych stronach

Zbyszek dał się urobić na mikser spiralny. 

Argumenty moje poskutkowały, raz, raz 😃:frantics:.

Zakup (kiedyś, jak powiem że potrzeba), ale nówka. Używka nie wiadomo jak by była zużyta, tak powiedział.

To teraz by było 4 tysie (na dzień dobry). Dzieża na stałe, ramie sztywne. Gdyby ramie i dzieża ruchome to jeszcze 2-3 tysie więcej.

Taka maszyna ze Stalgast-u  wpadła mi w oko.

Mikser spiralny 20 l, Stalgast 786200

Te maszyny włoskie, czy Hendowate, to na moje oko, takie jakieś delikatne.

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988096
Udostępnij na innych stronach

Fajne sprzęty ale np dla mnie przekalibrowane  - ja piekę góra ze 2-3 foremki chleba tygodniowo i to zwykle nie na raz . Większych ilości nie mam potrzeby bo chleba jemy w sumie mało a rodziny moich synów też niewiele a poza tym żeby zaczyn dobrze pracował to według mnie trzeba piec nie rzadziej niż raz w tygodniu . W tej weekend piekłam prawie w 100% żytni ( no prawie bo 1/5  to była mąka pszenna chlebowa 😎)  na zakwasie :D

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988127
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, chudziak napisał(a):

dla mnie przekalibrowane

Zależy, jaki chleb się będzie robić.

Godzinę temu, chudziak napisał(a):

100% żytni

Ciasto na taki chleb wystarczy wymieszać łyżką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988143
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Zależy, jaki chleb się będzie robić.

Hmmm chyba jednak  chodzi o ilość a nie o rodzaj .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988146
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Ciasto na taki chleb wystarczy wymieszać łyżką.

Szkoda tylko  czemu niektórym wychodzi zakalcowaty i ciężki  jak cegłówka .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988147
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, chudziak napisał(a):

niektórym wychodzi zakalcowaty i ciężki

Zbyt słaby zakwas. Chleb żytni musi być robiony kiedy zaczyn zaczyna trochę opadać, a pszenny w szczycie aktywności.

Edytowane przez L.Przemek
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988156
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, L.Przemek napisał(a):

Chleb żytni musi być robiony kiedy zaczyn zaczyna trochę opadać, a pszenny w szczycie aktywności

Bardzo cenna uwaga, do zapamiętania. :clap:

 

 

8 godzin temu, L.Przemek napisał(a):

https://rolnet.pl/Miesiarka-do-ciasta-mieszarka-do-ciasta-25kg-230V-p3776/?ref=Google+Merchant+Center&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PM - Pozostałe&utm_id=20213197389&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzPy8BhBoEiwAbnM9O5-iEdTno8Iyddduk5KD2uZ5sN6YFVMGG_PzDsI-dhUU5zqHtGqoKBoCF1MQAvD_BwE

Ta maszyna fajna, ale za duża. Mąki maksymalnie 15kg, minimalnie 10kg.

Ta co mi wpadła w oko maksymalnie 7,5kg mąki, minimalnie nie wiem ile mąki. Myślę że minimalnie gdzieś koło 5kg mąki.

 

Kiedyś już piekłam w piekarniku chlebki w foremce z dodatkiem ziemniaków.

Teraz trzeba wrócić do pieczenia chlebka. 

Z czasem mus będzie, za bary się wziąć z formowaniem chlebka.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988175
Udostępnij na innych stronach

Na chwilę wpadłam do domu.

I tak.

Rano przed 7 wczoraj robiona mieszanka na zakwas. Pięknie bąbelkuje. :frantics:

Dokarmiłam i odstawiłam, niech dojrzewa.

mms_img1447204243.jpg.40b2ec9bf296dc156bb0db5d0d49d1f9.jpg

 

10:30 piękne bąbelki robi. :clap: Gdzieś o 19:00 zamieszam.

mms_img-347459257.jpg.e5f40aadfac59d2ae628485c7bef7cef.jpg

 

A tutaj różnica między mąkami 2000. 

Z lewicy mąka żytnia z młyna Dzierzgówek, a po prawej mąka żytnia Basia.

Jest różnica.

mms_img-1588538841.jpg.2de9c919c2b98c662a80e580bd0164bf.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988228
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, mamuśka napisał(a):

Z lewicy mąka żytnia z młyna Dzierzgówek, a po prawej mąka żytnia Basia.

Jest różnica.

Nie pomyliłaś rodzajów? za duża różnica, ta po lewej to chyba nawet nie leżała koło mąki 2000 😞 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988240
Udostępnij na innych stronach

Nie pomyliłam rodzajów.

Jak coś to zrobię zdjęcie torebki z Dzierzgówka.

Sama jestem przyzwyczajona do mąk z marketu, to jak otworzyłam tą 2000 z Dzierzgówka to takie 😲 zrobiłam. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988263
Udostępnij na innych stronach

Już Was Chłopcy uwielbiam.😚:frantics:

 

Waldku to chyba twój przepis na żurek sobie spisałam.

Żurek:

- żytnia razowa 1 szkl.

- woda 3 szkl.

- czosnek 1 ząbek (na szklankę zawartości)

- listek świeży 1

- ziele 2-3 kulki

- i można łyżeczkę zaczynu dołożyć.

 

Taka micha żurku. Mniam 

Z białą kiełbaską i jajeczkiem. Palce lizać.

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988300
Udostępnij na innych stronach

Sitko do przesiewania mąki dostałam. 😃

 

mms_img1765131906(5).jpg.6e918773a2cb277c9de19e88f79d0504.jpg

Taka drobnostka, a cieszy.

I łezka w oku się zakręciła, bo Babunia mi się przypomniała.

 

Ps. Boczek sitka od zewnątrz ma 8,5cm , a od wewnątrz (od poziomy siatki) 7,5 cm.

 

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988331
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Sitko do przesiewania mąki dostałam.

zwane przetakiem - przynajmniej w naszym rejonie  :D

 

9 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Waldku to chyba twój przepis na żurek sobie spisałam.

Żurek to taki rozcieńczony zaczyn. Jak mam w planach gotować żurek biorę trochę zaczynu dodaję do wodnego  roztworu mąki żurkowej ( u nas taka też jest w sprzedaży )  nie dodaję na tym etapie żadnych przypraw ani czosnku . Te dodatki dopero na etapie gotowanie dodaję  .

  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988411
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, chudziak napisał(a):

nie dodaję na tym etapie żadnych przypraw ani czosnku . Te dodatki dopero na etapie gotowanie dodaję

W sumie to bardzo rozsądne....następnym razem też tak zrobię :thumbsup: Dzięki 🥰

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988413
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.02.2025 o 10:50, mamuśka napisał(a):

 

 

A tutaj różnica między mąkami 2000. 

Z lewicy mąka żytnia z młyna Dzierzgówek, a po prawej mąka żytnia Basia.

Jest różnica.

mms_img-1588538841.jpg.2de9c919c2b98c662a80e580bd0164bf.jpg

 

Mąka razowa i pełnoziarnista. Pomimo że są to mąki 2000 różnią się stopniem rozdrobnienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.