mamuśka Opublikowano 2 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Zbyszek dał się urobić na mikser spiralny. Argumenty moje poskutkowały, raz, raz 😃. Zakup (kiedyś, jak powiem że potrzeba), ale nówka. Używka nie wiadomo jak by była zużyta, tak powiedział. To teraz by było 4 tysie (na dzień dobry). Dzieża na stałe, ramie sztywne. Gdyby ramie i dzieża ruchome to jeszcze 2-3 tysie więcej. Taka maszyna ze Stalgast-u wpadła mi w oko. Te maszyny włoskie, czy Hendowate, to na moje oko, takie jakieś delikatne. Edytowane 2 Lutego przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 2 Lutego Mam podobną tylko dużo starszą: https://rolnet.pl/Miesiarka-do-ciasta-mieszarka-do-ciasta-25kg-230V-p3776/?ref=Google+Merchant+Center&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PM - Pozostałe&utm_id=20213197389&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzPy8BhBoEiwAbnM9O5-iEdTno8Iyddduk5KD2uZ5sN6YFVMGG_PzDsI-dhUU5zqHtGqoKBoCF1MQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 2 Lutego Fajne sprzęty ale np dla mnie przekalibrowane - ja piekę góra ze 2-3 foremki chleba tygodniowo i to zwykle nie na raz . Większych ilości nie mam potrzeby bo chleba jemy w sumie mało a rodziny moich synów też niewiele a poza tym żeby zaczyn dobrze pracował to według mnie trzeba piec nie rzadziej niż raz w tygodniu . W tej weekend piekłam prawie w 100% żytni ( no prawie bo 1/5 to była mąka pszenna chlebowa 😎) na zakwasie 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 2 Lutego Godzinę temu, chudziak napisał(a): dla mnie przekalibrowane Zależy, jaki chleb się będzie robić. Godzinę temu, chudziak napisał(a): 100% żytni Ciasto na taki chleb wystarczy wymieszać łyżką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 2 Lutego 18 minut temu, L.Przemek napisał(a): Zależy, jaki chleb się będzie robić. Hmmm chyba jednak chodzi o ilość a nie o rodzaj . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 2 Lutego 20 minut temu, L.Przemek napisał(a): Ciasto na taki chleb wystarczy wymieszać łyżką. Szkoda tylko czemu niektórym wychodzi zakalcowaty i ciężki jak cegłówka . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 48 minut temu, chudziak napisał(a): niektórym wychodzi zakalcowaty i ciężki Zbyt słaby zakwas. Chleb żytni musi być robiony kiedy zaczyn zaczyna trochę opadać, a pszenny w szczycie aktywności. Edytowane 2 Lutego przez L.Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 3 Lutego 4 godziny temu, L.Przemek napisał(a): Chleb żytni musi być robiony kiedy zaczyn zaczyna trochę opadać, a pszenny w szczycie aktywności Bardzo cenna uwaga, do zapamiętania. 8 godzin temu, L.Przemek napisał(a): https://rolnet.pl/Miesiarka-do-ciasta-mieszarka-do-ciasta-25kg-230V-p3776/?ref=Google+Merchant+Center&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PM - Pozostałe&utm_id=20213197389&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzPy8BhBoEiwAbnM9O5-iEdTno8Iyddduk5KD2uZ5sN6YFVMGG_PzDsI-dhUU5zqHtGqoKBoCF1MQAvD_BwE Ta maszyna fajna, ale za duża. Mąki maksymalnie 15kg, minimalnie 10kg. Ta co mi wpadła w oko maksymalnie 7,5kg mąki, minimalnie nie wiem ile mąki. Myślę że minimalnie gdzieś koło 5kg mąki. Kiedyś już piekłam w piekarniku chlebki w foremce z dodatkiem ziemniaków. Teraz trzeba wrócić do pieczenia chlebka. Z czasem mus będzie, za bary się wziąć z formowaniem chlebka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 3 Lutego Na chwilę wpadłam do domu. I tak. Rano przed 7 wczoraj robiona mieszanka na zakwas. Pięknie bąbelkuje. Dokarmiłam i odstawiłam, niech dojrzewa. 10:30 piękne bąbelki robi. Gdzieś o 19:00 zamieszam. A tutaj różnica między mąkami 2000. Z lewicy mąka żytnia z młyna Dzierzgówek, a po prawej mąka żytnia Basia. Jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 3 Lutego 37 minut temu, mamuśka napisał(a): Z lewicy mąka żytnia z młyna Dzierzgówek, a po prawej mąka żytnia Basia. Jest różnica. Nie pomyliłaś rodzajów? za duża różnica, ta po lewej to chyba nawet nie leżała koło mąki 2000 😞 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 3 Lutego Nie pomyliłam rodzajów. Jak coś to zrobię zdjęcie torebki z Dzierzgówka. Sama jestem przyzwyczajona do mąk z marketu, to jak otworzyłam tą 2000 z Dzierzgówka to takie 😲 zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 3 Lutego Trudno dość to nazwać mąką, raczej bym optował koło otrąb 😉, ale chleb będzie dobry 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 3 Lutego 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): mąka żytnia z młyna Dzierzgówek Bardzo dobra mąka na zakwas i na chleb żytni razowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 3 Lutego Już Was Chłopcy uwielbiam.😚 Waldku to chyba twój przepis na żurek sobie spisałam. Żurek: - żytnia razowa 1 szkl. - woda 3 szkl. - czosnek 1 ząbek (na szklankę zawartości) - listek świeży 1 - ziele 2-3 kulki - i można łyżeczkę zaczynu dołożyć. Taka micha żurku. Mniam Z białą kiełbaską i jajeczkiem. Palce lizać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 3 Lutego Sitko do przesiewania mąki dostałam. 😃 Taka drobnostka, a cieszy. I łezka w oku się zakręciła, bo Babunia mi się przypomniała. Ps. Boczek sitka od zewnątrz ma 8,5cm , a od wewnątrz (od poziomy siatki) 7,5 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 3 Lutego 8 godzin temu, mamuśka napisał(a): Sitko do przesiewania mąki dostałam. zwane przetakiem - przynajmniej w naszym rejonie 9 godzin temu, mamuśka napisał(a): Waldku to chyba twój przepis na żurek sobie spisałam. Żurek to taki rozcieńczony zaczyn. Jak mam w planach gotować żurek biorę trochę zaczynu dodaję do wodnego roztworu mąki żurkowej ( u nas taka też jest w sprzedaży ) nie dodaję na tym etapie żadnych przypraw ani czosnku . Te dodatki dopero na etapie gotowanie dodaję . 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 3 Lutego 21 minut temu, chudziak napisał(a): nie dodaję na tym etapie żadnych przypraw ani czosnku . Te dodatki dopero na etapie gotowanie dodaję W sumie to bardzo rozsądne....następnym razem też tak zrobię Dzięki 🥰 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maluch Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 4 Lutego W dniu 3.02.2025 o 10:50, mamuśka napisał(a): A tutaj różnica między mąkami 2000. Z lewicy mąka żytnia z młyna Dzierzgówek, a po prawej mąka żytnia Basia. Jest różnica. Mąka razowa i pełnoziarnista. Pomimo że są to mąki 2000 różnią się stopniem rozdrobnienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 4 Lutego Koszyczki do wzrostu ciasta chlebowego (słomiane) ruszyły w drogę do mnie, ale się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 4 Lutego 38 minut temu, mamuśka napisał(a): ale się cieszę No to będzie imprezka 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 4 Lutego Z lekka mam stracha czy wysokość 15 cm nie za wielka. Po zamówieniu dostałam hasło, że 7-8 cm by wystarczyło. Bądź tu człowieku mądry, jak praktyki nie ma. Łapki mi opadły i nie chciałam Panu Mikołajowi mieszać. Co ma być, to będzie. Nie zostaje nic innego niż wypróbować koszyk. Wyjdzie wtedy czy ciasto bez problemu odchodzi od koszyczka, a jak będą faktycznie za wysokie to się z nimi pobawię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 4 Lutego 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): będą faktycznie za wysokie Koszyk lepiej jak jest dopasowany przynajmniej na wysokość, ciasto powinno się "wylewać" z koszyka, a nie wypadać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 4 Lutego Godzinę temu, L.Przemek napisał(a): Koszyk lepiej jak jest dopasowany przynajmniej na wysokość, ciasto powinno się "wylewać" z koszyka, a nie wypadać. Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić bo nie bardzo rozumiem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 4 Lutego Bochenek po wyrośnięciu powinien być przynajmniej równo z krawędzią koszyka wtedy nie ma obawy, że chleb wypadnie z koszyka co może doprowadzić do opadnięcia i zniszczenia siatki glutenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 5 Lutego 10 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Bochenek po wyrośnięciu powinien być przynajmniej równo z krawędzią koszyka wtedy nie ma obawy, że chleb wypadnie z koszyka co może doprowadzić do opadnięcia i zniszczenia siatki glutenowej. Właśnie takie hasło dostałam. Na ten temat była u mnie dyskusja. Zbyszek jak był nastolatkiem, pomagał piekarzowi w piekarni. Ten piekarz nie odwracał koszyka do góry nogami jak ciasto chlebowe lądowało na łopacie, tylko "wyrzucał" na łopatę z koszyka (wierzch ciasta w koszyku, na łopacie było wierzchem bochenka). I bądź tu człowieku mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/14/#findComment-988775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.