Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to powinnam dostać po łapach.:facepalm:

Pięknie zakwas bąbelkował.

Dokarmiałam go 100g żytniej (2000) i 100ml wody.

Wczoraj jak miałam go dokarmić to był taki sztywniejszy, chociaż miał bardzo dużo bąbelków.

To mnie podkusiło i dostał więcej wody żeby miał konsystencję wcześniejszą.

Teraz ma trochę malutkich bąbelków, nie zasuwa tak do góry jak zasuwał.

Tylko piękny zapach mu został.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988829
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

jak będzie (przyjmijmy co) 5 godzin opadał, to znów go odrzucić i dokarmić odpowiednio?

Trochę dziwnie, może w zakładzie 7/24 tak się robi , ale w warunkach domowych trzymany w lodówce pewnie 1/tydzień dokarmianie wystarczy.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988878
Udostępnij na innych stronach

Zakwas, który jest już wystarczająco mocny to wystarczy raz w tygodniu ale świeżo robiony trzeba przez minimum pięć dni dokarmiać i robić odrzuty. Przed samym pieczeniem dokarmić 1:1:1.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988890
Udostępnij na innych stronach

O ja, zakwas noworodek.

Noworodki tak się karmi z zegarkiem (moje były karmione kiedy chciały bo miały mleczarnię na dwóch nogach).

Coś mi się wydaje że mój zdycha, a było tak pięknie.

Szkoda mi Przemku tak dokarmiać i wywalać.

Wywalę to co mam i zacznę od nowa. 100g mąki i 100ml wody i do przodu. 

Z przyjemnością przeczytam (któryś już raz) jak L.Przemek i Pokemon piekli chleb. Tak nawet dla poprawy humoru.

Trzymajcie się kochani.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988894
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, mamuśka napisał(a):

dokarmiać i wywalać

Nie trzeba wywalać można zrobić gofry, racuchy itp...

 

31 minut temu, mamuśka napisał(a):

zacznę od nowa

Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988907
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej.

Jak tak zrobię to mogę później iść zwykłym sposobem 100g mąki i 100ml wody co 24 godziny przez 5 dni bez odrzucania części?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988912
Udostępnij na innych stronach

Litości nie masz. 😭

26 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Dokarmiony o 14 -tej. Przyrost trzy krotny, mąka żytnia 720

Tu dodawałeś "stary zakwas"?

 

Idę do kuchni nowe nastawy zakwasowe zrobić.

Jeden będzie taki z dodatkiem "zdechlaka", a drugi nówka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988926
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, mamuśka napisał(a):

Tu dodawałeś "stary zakwas"

Zakwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988933
Udostępnij na innych stronach

To tak.

Ta mieszanka "zdechlak" jest jak kit (taka masa w grube kluski). Ja by jeszcze dolała kapkę wody.

Było zgodnie z przepisem. 

1 godzinę temu, L.Przemek napisał(a):

10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj

Resized_20250205_182522_1738776399868.thumb.jpeg.bc8bf95bcaa2a4decb3605549cf48b1a.jpeg

 

 

Nówka 100g mąki 2000 i końcowo 136ml wody. Jak było 100ml to był kluskowaty kit.Resized_20250205_183214_1738776751669.thumb.jpeg.3899f4d917e5873a37d93b85459ae2f0.jpeg

Jeszcze ma grubszą strukturę (bo mąka nie jest miałka), ale nie licząc tych płatków wg. mnie ma dosyć wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988938
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Zakwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750

Jesteś normalnie genialny.

 

Dobrze rozumie? Ten pszenny wyprowadzony na 2000 żytniej. Potem jak zakwas żytni przepracował tyle co powinien to go dalej karmiłeś pszenną 750.

 

Mam zabunkrowany kawałek chlebka własnej produkcji na własnym zakwasie. Wysuszony na kamień. Czytałam, że z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas tylko bym musiała, młotkiem go potraktować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988944
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Wysuszony na kamień. Czytałam, że z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas tylko bym musiała, młotkiem go potraktować

Raczej , świeża mąka - chleb nawet suchy może mieć grzybki i tzw z pańska pupencja  . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988947
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, MariuszB napisał(a):

Co cię nie zabije to cię wzmocni.... wierzę  w ciebie 👍😁

Dzięki wielkie.

 

Bardziej się bałam pierwszego wędzenia (latałam do wędzarni jak kot z poparzonym pęcherzem), a zakwas luzik. Ta luzik. Od nowa Polska Ludowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988948
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Muski napisał(a):

pańska pupencja

A co to?

Nigdy nie słyszałam takiego określenia. Normalnie :facepalm: (się zawstydziłam że nie wiem co to).

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988950
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Muski napisał(a):

tzw z pańska pupencja 

To jest powiedzonko Muskiego bo nigdzie nie można znaleźć co to jest 🙂 

 

Pańska pupencja jak dobrze pamiętam użyta również w ubiegłym roku w temacie "Niechciana pleśń na suszonym schabie"  🙂 

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988952
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.