mamuśka Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 4 Lutego Koszyczki do wzrostu ciasta chlebowego (słomiane) ruszyły w drogę do mnie, ale się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 4 Lutego 38 minut temu, mamuśka napisał(a): ale się cieszę No to będzie imprezka 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 4 Lutego Z lekka mam stracha czy wysokość 15 cm nie za wielka. Po zamówieniu dostałam hasło, że 7-8 cm by wystarczyło. Bądź tu człowieku mądry, jak praktyki nie ma. Łapki mi opadły i nie chciałam Panu Mikołajowi mieszać. Co ma być, to będzie. Nie zostaje nic innego niż wypróbować koszyk. Wyjdzie wtedy czy ciasto bez problemu odchodzi od koszyczka, a jak będą faktycznie za wysokie to się z nimi pobawię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 4 Lutego 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): będą faktycznie za wysokie Koszyk lepiej jak jest dopasowany przynajmniej na wysokość, ciasto powinno się "wylewać" z koszyka, a nie wypadać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 4 Lutego Godzinę temu, L.Przemek napisał(a): Koszyk lepiej jak jest dopasowany przynajmniej na wysokość, ciasto powinno się "wylewać" z koszyka, a nie wypadać. Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić bo nie bardzo rozumiem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 4 Lutego Bochenek po wyrośnięciu powinien być przynajmniej równo z krawędzią koszyka wtedy nie ma obawy, że chleb wypadnie z koszyka co może doprowadzić do opadnięcia i zniszczenia siatki glutenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 5 Lutego 10 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Bochenek po wyrośnięciu powinien być przynajmniej równo z krawędzią koszyka wtedy nie ma obawy, że chleb wypadnie z koszyka co może doprowadzić do opadnięcia i zniszczenia siatki glutenowej. Właśnie takie hasło dostałam. Na ten temat była u mnie dyskusja. Zbyszek jak był nastolatkiem, pomagał piekarzowi w piekarni. Ten piekarz nie odwracał koszyka do góry nogami jak ciasto chlebowe lądowało na łopacie, tylko "wyrzucał" na łopatę z koszyka (wierzch ciasta w koszyku, na łopacie było wierzchem bochenka). I bądź tu człowieku mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 5 Lutego Czy koszyk przed włożeniem ciasta obsypuje się mąką ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 5 Lutego Tak, najlepiej ryżową, kukurydzianą lub owsianą. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 5 Lutego No to powinnam dostać po łapach. Pięknie zakwas bąbelkował. Dokarmiałam go 100g żytniej (2000) i 100ml wody. Wczoraj jak miałam go dokarmić to był taki sztywniejszy, chociaż miał bardzo dużo bąbelków. To mnie podkusiło i dostał więcej wody żeby miał konsystencję wcześniejszą. Teraz ma trochę malutkich bąbelków, nie zasuwa tak do góry jak zasuwał. Tylko piękny zapach mu został. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 5 Lutego Rób odrzuty, dokarmiaj 1:5:5 np. 5g zakwas + 25g mąki + 25g wody - następne karmienie gdy wyrośnięty zakwas zaczyna opadać - proporcje te same. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 5 Lutego Dziękuję bardzo Przemku. Jesteś WIELKI 😚 Tak dla pewności się spytam. Do kiedy tak dokarmiać? Zakwas zaczęty w niedzielę o 7:00 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 5 Lutego Po tygodniu powinien się już nadawać do pieczenia. Ogólnie nie powinien wyrastać dłużej niż 4,5 godziny do szczytu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 5 Lutego Czyli jak będzie (przyjmijmy co) 5 godzin opadał, to znów go odrzucić i dokarmić odpowiednio? Tak przez tydzień od dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 5 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): jak będzie (przyjmijmy co) 5 godzin opadał, to znów go odrzucić i dokarmić odpowiednio? Trochę dziwnie, może w zakładzie 7/24 tak się robi , ale w warunkach domowych trzymany w lodówce pewnie 1/tydzień dokarmianie wystarczy. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 5 Lutego Zakwas, który jest już wystarczająco mocny to wystarczy raz w tygodniu ale świeżo robiony trzeba przez minimum pięć dni dokarmiać i robić odrzuty. Przed samym pieczeniem dokarmić 1:1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 5 Lutego O ja, zakwas noworodek. Noworodki tak się karmi z zegarkiem (moje były karmione kiedy chciały bo miały mleczarnię na dwóch nogach). Coś mi się wydaje że mój zdycha, a było tak pięknie. Szkoda mi Przemku tak dokarmiać i wywalać. Wywalę to co mam i zacznę od nowa. 100g mąki i 100ml wody i do przodu. Z przyjemnością przeczytam (któryś już raz) jak L.Przemek i Pokemon piekli chleb. Tak nawet dla poprawy humoru. Trzymajcie się kochani. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 5 Lutego Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 5 Lutego 30 minut temu, mamuśka napisał(a): dokarmiać i wywalać Nie trzeba wywalać można zrobić gofry, racuchy itp... 31 minut temu, mamuśka napisał(a): zacznę od nowa Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 5 Lutego 8 minut temu, L.Przemek napisał(a): Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej. Jak tak zrobię to mogę później iść zwykłym sposobem 100g mąki i 100ml wody co 24 godziny przez 5 dni bez odrzucania części? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 5 Lutego Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 5 Lutego Zakwas i ja przesyłamy podziękowania. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 5 Lutego Dokarmiony o 14 -tej. Przyrost trzy krotny, mąka żytnia 720. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 5 Lutego Litości nie masz. 😭 26 minut temu, L.Przemek napisał(a): Dokarmiony o 14 -tej. Przyrost trzy krotny, mąka żytnia 720 Tu dodawałeś "stary zakwas"? Idę do kuchni nowe nastawy zakwasowe zrobić. Jeden będzie taki z dodatkiem "zdechlaka", a drugi nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 5 Lutego Co cię nie zabije to cię wzmocni.... wierzę w ciebie 👍😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.