Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 5 Lutego Czy koszyk przed włożeniem ciasta obsypuje się mąką ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 5 Lutego Tak, najlepiej ryżową, kukurydzianą lub owsianą. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 5 Lutego No to powinnam dostać po łapach. Pięknie zakwas bąbelkował. Dokarmiałam go 100g żytniej (2000) i 100ml wody. Wczoraj jak miałam go dokarmić to był taki sztywniejszy, chociaż miał bardzo dużo bąbelków. To mnie podkusiło i dostał więcej wody żeby miał konsystencję wcześniejszą. Teraz ma trochę malutkich bąbelków, nie zasuwa tak do góry jak zasuwał. Tylko piękny zapach mu został. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 5 Lutego Rób odrzuty, dokarmiaj 1:5:5 np. 5g zakwas + 25g mąki + 25g wody - następne karmienie gdy wyrośnięty zakwas zaczyna opadać - proporcje te same. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 5 Lutego Dziękuję bardzo Przemku. Jesteś WIELKI 😚 Tak dla pewności się spytam. Do kiedy tak dokarmiać? Zakwas zaczęty w niedzielę o 7:00 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 5 Lutego Po tygodniu powinien się już nadawać do pieczenia. Ogólnie nie powinien wyrastać dłużej niż 4,5 godziny do szczytu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 5 Lutego Czyli jak będzie (przyjmijmy co) 5 godzin opadał, to znów go odrzucić i dokarmić odpowiednio? Tak przez tydzień od dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 5 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): jak będzie (przyjmijmy co) 5 godzin opadał, to znów go odrzucić i dokarmić odpowiednio? Trochę dziwnie, może w zakładzie 7/24 tak się robi , ale w warunkach domowych trzymany w lodówce pewnie 1/tydzień dokarmianie wystarczy. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 5 Lutego Zakwas, który jest już wystarczająco mocny to wystarczy raz w tygodniu ale świeżo robiony trzeba przez minimum pięć dni dokarmiać i robić odrzuty. Przed samym pieczeniem dokarmić 1:1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 5 Lutego O ja, zakwas noworodek. Noworodki tak się karmi z zegarkiem (moje były karmione kiedy chciały bo miały mleczarnię na dwóch nogach). Coś mi się wydaje że mój zdycha, a było tak pięknie. Szkoda mi Przemku tak dokarmiać i wywalać. Wywalę to co mam i zacznę od nowa. 100g mąki i 100ml wody i do przodu. Z przyjemnością przeczytam (któryś już raz) jak L.Przemek i Pokemon piekli chleb. Tak nawet dla poprawy humoru. Trzymajcie się kochani. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 5 Lutego Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 5 Lutego 30 minut temu, mamuśka napisał(a): dokarmiać i wywalać Nie trzeba wywalać można zrobić gofry, racuchy itp... 31 minut temu, mamuśka napisał(a): zacznę od nowa Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 5 Lutego 8 minut temu, L.Przemek napisał(a): Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej. Jak tak zrobię to mogę później iść zwykłym sposobem 100g mąki i 100ml wody co 24 godziny przez 5 dni bez odrzucania części? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 5 Lutego Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 5 Lutego Zakwas i ja przesyłamy podziękowania. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 5 Lutego Dokarmiony o 14 -tej. Przyrost trzy krotny, mąka żytnia 720. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 5 Lutego Litości nie masz. 😭 26 minut temu, L.Przemek napisał(a): Dokarmiony o 14 -tej. Przyrost trzy krotny, mąka żytnia 720 Tu dodawałeś "stary zakwas"? Idę do kuchni nowe nastawy zakwasowe zrobić. Jeden będzie taki z dodatkiem "zdechlaka", a drugi nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 5 Lutego Co cię nie zabije to cię wzmocni.... wierzę w ciebie 👍😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 5 Lutego 19 minut temu, mamuśka napisał(a): Tu dodawałeś "stary zakwas" Zakwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 5 Lutego To tak. Ta mieszanka "zdechlak" jest jak kit (taka masa w grube kluski). Ja by jeszcze dolała kapkę wody. Było zgodnie z przepisem. 1 godzinę temu, L.Przemek napisał(a): 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj Nówka 100g mąki 2000 i końcowo 136ml wody. Jak było 100ml to był kluskowaty kit. Jeszcze ma grubszą strukturę (bo mąka nie jest miałka), ale nie licząc tych płatków wg. mnie ma dosyć wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 5 Lutego 29 minut temu, L.Przemek napisał(a): Zakwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750 Jesteś normalnie genialny. Dobrze rozumie? Ten pszenny wyprowadzony na 2000 żytniej. Potem jak zakwas żytni przepracował tyle co powinien to go dalej karmiłeś pszenną 750. Mam zabunkrowany kawałek chlebka własnej produkcji na własnym zakwasie. Wysuszony na kamień. Czytałam, że z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas tylko bym musiała, młotkiem go potraktować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 5 Lutego 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): Wysuszony na kamień. Czytałam, że z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas tylko bym musiała, młotkiem go potraktować Raczej , świeża mąka - chleb nawet suchy może mieć grzybki i tzw z pańska pupencja . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 5 Lutego 58 minut temu, MariuszB napisał(a): Co cię nie zabije to cię wzmocni.... wierzę w ciebie 👍😁 Dzięki wielkie. Bardziej się bałam pierwszego wędzenia (latałam do wędzarni jak kot z poparzonym pęcherzem), a zakwas luzik. Ta luzik. Od nowa Polska Ludowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 5 Lutego (edytowane) 6 minut temu, Muski napisał(a): pańska pupencja A co to? Nigdy nie słyszałam takiego określenia. Normalnie (się zawstydziłam że nie wiem co to). Edytowane 5 Lutego przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 5 Lutego 9 minut temu, Muski napisał(a): tzw z pańska pupencja To jest powiedzonko Muskiego bo nigdzie nie można znaleźć co to jest 🙂 Pańska pupencja jak dobrze pamiętam użyta również w ubiegłym roku w temacie "Niechciana pleśń na suszonym schabie" 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.