mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 6 Lutego Przemku, chlebek piękny. 😄 Szczerze. Normalnie zazdroszczę. 😚 Godzinę temu, L.Przemek napisał(a): Lepiej jak jest dostęp powietrza temperatura 25 - 27sC wystarczy. Co godzinę średnio piekarnik na 5 minut jest przewietrzany. Ania jest większość w domu (bo ma egzaminy na studiach) to dostała zadanie specjalne - wietrzenie piekarnika. Ruszy się na moment od tych książek. Głowę przewietrzy. Trzeba umieć się ustawić. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 6 Lutego 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): Trzeba umieć się ustawić 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 6 Lutego Nowe pokolenie dokarmione. Jedno i drugie po 100g 2000 i zdechlak 105ml , a nowy 100ml wody. Powoli zbierają się do bąblowania. Poszły do piekarnika. Stary zdechlak w pojemniku na fazie wzrostowej. Przemieszałam go i wrócił w okolice kominka. Rano dostanie jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 6 Lutego 2 godziny temu, L.Przemek napisał(a): Z tego zaczynu, pszenno - żytni garowany 14 godzin 4sC. Widać siłę zakwasu. Mój ma ponad pół roku ale ledwie podwaja objętość po dokarmieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 6 Lutego 5 minut temu, Resal napisał(a): ledwie podwaja objętość po dokarmieniu Częściej dokarmiać, małe ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 7 Lutego Przemku, mam pytanie o ten przepis co Pokemon-owi dałeś. W przepisie jest wyrobić. Wyrobić jak ciasto drożdżowe(myślę że nie, bo ma być lepkie i luźne), czy tak raczej krótko by grudek mąki nie było? Wolę dopytać. 😚 Zakwas możesz wykorzystać np, do takiego chleba: * 400 g zakwasu żytniego * 150 ml wody * 100 g maki żytniej (jasnej lub razowej) * 300 g mąki pszennej * 1 łyżka soli * pół łyżeczki cukru Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 7 Lutego Już znalazłam opis Pokemon-a. musisz dobrze wymieszać ciasto, chociaż jest mocno luźne i klejące, i trzymam w misce pod przykryciem ok godziny, po tym czasie znowu mieszam ok minutę , dwie (jest to wyzwanie, bo ciasto jest jeszcze bardziej "gęste" ) i dopiero wkładam do foremek. I tutaj ważny czas wyrastania juz w formach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 7 Lutego Ja mieszam ciasto przy zlewie mocząc rękę od czasu do czasu pod kranem . To moja pierwsza fotorelacja sprzed 15 lat 🤪 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/#comment-134255 A tu sprzed pięciu - w zasadzie podobna tylko są filmiki . Może coś Ci pomogą P.S. A miska do mieszania ciągle ta sama 🙈 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapustą-na-wędzonce/?do=findComment&comment=653236 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 7 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Wyrobić jak ciasto drożdżowe(myślę że nie, bo ma być lepkie i luźne), czy tak raczej krótko by grudek mąki nie było? Mieszam w misce robota ale końcówką do ciasta kruchego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 7 Lutego Dziękuję bardzo Olgo 😚 49 minut temu, chudziak napisał(a): sprzed 15 lat To jeszcze 18 lat nie masz. 😄😚 To tak jak ja. Już idę Cię podglądać. 😚 Ps. Tak sobie wymyśliłam że ze starego zdechlaka (tego co miał trafić do utylizacji) zrobię chlebek na zakwasie. Co ma być, to będzie.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 7 Lutego Dziękuję Przemku za informacje. Ja użyję własnych rączek, bo mój zelmerek ma dni policzone, a ja nie chcę z nim wziąć rozwodu, chociaż ma ponad 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 7 Lutego 17 minut temu, mamuśka napisał(a): To jeszcze 18 lat nie masz. 😄😚 To tak jak ja. To tylko filmik ma 15 lat , zaczyn nieco więcej a o sobie nie wspomnę 🤪 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 8 Lutego Jeszcze pół godzinki, pszenno - żytnie na pszennym zakwasie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 8 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 8 Lutego Przemku. Tak Ci zazdroszczę że zaraz palce pogryzę. Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek na starym zdechlaku, ale stchórzyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 8 Lutego 7 minut temu, mamuśka napisał(a): Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek Kiedyś trzeba zacząć, a wszystkie niepowodzenia tylko nas wzmacniają. Piecz, a z każdym wypiekiem będzie lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 31 minut temu, L.Przemek napisał(a): Jeszcze pół godzinki, pszenno - żytnie na pszennym zakwasie. Na samym dole pieczesz. Jaka temperatura? Grzałki góra dół? Edytowane 8 Lutego przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 8 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek na starym zdechlaku, ale stchórzyłam. Miałem dzisiaj wędzić piersi z indyka..... i się nie poddałem , od 1,5h już w SV 60 st bo duże i tak do 22,30 i finito . Dorotko nie poddawaj sie - jak nie my to kto ??? 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 8 Lutego W dniu 15.06.2024 o 23:25, Pacan Wojciech napisał(a): Mamuśka - plastyfikator napowietrza zaprawę , ogranicza wykwity i przyspiesza wiązanie, zmniejsza ilość wody zarobowej, łatwiej utrzymać klasę zaprawy ( M2 , M5 , M7 , M9 , M12 ) klasa zaprawy decyduje do jakie elementy obiektu możemy z tej zaprawy wykonywać . Wapno oprócz tego ,ze może powodować wykwity , wymaga więcej pracy na przygotowanie zaprawy , nadaje sie do murowania ponad gruntem , w wykonaniu zaprawy cementowo - wapiennej da się osiągnąć klasy M!.M2,M5 M 10 i M20 dość szybko wiąże , nie nadaje sie do murowania klinkieru -zaprawy specjalne. Wszystko zależy od murarza , ja stosuje plastyfikator i gotowe zaprawy z wytwórni. Trzeba jedna zauważyć , że dziś na budowie przy wykonywaniu ścian stosuje sie zaprawy cienkowarstwowe czyli klejenie , przy wykonywaniu pieca chlebowego tej techniki nie zastosujesz . Cegłę z rozbiórki czyści się szczotkami , otrzymamy najlepszy efekt tarczami raczej tnie .Nie impregnowałem muru wykonanego na zaprawie wapiennej , jeśli chcesz przeprowadzić taki zabieg muruj na zaprawie cementowej z plastyfikatorem . plastyfikatory nie są od wykwitów ani a czy przyspiesza wiązanie to zależy od plastyfikatora i jego przeznaczenia. Radzę poczytać o plastyfikatorach. Co do wody zarobowej to owszem ale jak wyżej. nie każdy. Warto podać produkt o którym piszesz było by łatwiej które występują od ręki. Wykwity biorą sie od soli, wapnia itp będące np w piasku. I żaden plastyfikator tego nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 8 Lutego 16 minut temu, quadro555 napisał(a): Na samym dole pieczesz Druga półka od dołu temperatura po wsadzie 250sC 10 minut piekarnik zaparowany, potem 220sC przez 40 minut grzałki góra/dół bez termoobiegu, ostatnie 10 minut 230sC grzałka tylko dolna. Jeszcze gorące: 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 8 Lutego W przekroju 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 9 Lutego Dziękuję za dobre słowa. 😚 Siedzi w foremce i ma urosnąć. Będę go obserwować pełna nadziej. 😄 Ale cienko to widzę, bo po dodaniu do zakwasu reszty składników był taki kit że ciężko było łyżką uciągnąć to w ruch poszła rąsia (najlepsze narzędzie). Dodałam jeszcze wody by ciasto się rozluźniło, ale do luźnego jeszcze mu brakowało wg. mnie. No nic. Siedzi w foremce, potem pójdzie do pieczenia. Co ma być to będzie. Jak coś to psina dostanie, bo konia nie mam. Ja nie z tych, co się łatwo poddaje. 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 9 Lutego 18 minut temu, mamuśka napisał(a): Siedzi w foremce, potem pójdzie do pieczenia. Co ma być to będzie. Jak coś to psina dostanie, bo konia nie mam. Ja nie z tych, co się łatwo poddaje. 😃 Dodałaś drożdże? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 9 Lutego Nie dodawałam drożdży. Chcę chlebek na samym zakwasie. Chodzi też o to, że mąka z młyna jest inna i muszę ją "rozgryźć". Kiedyś robiłam na samym zakwasie z ziemniakami i spokojnie chlebek wyrastał, ale wtedy używałam mąki z marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 9 Lutego Gdzieś czytałem, że młody zakwas lepiej wspomagać drożdżami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 9 Lutego 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Jak coś to psina dostanie A co pies zawinił...🤣😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.