Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przemku, chlebek piękny. 😄:clap:

Szczerze. Normalnie zazdroszczę. 😚

 

 

Godzinę temu, L.Przemek napisał(a):

Lepiej jak jest dostęp powietrza temperatura 25 - 27sC wystarczy.

Co godzinę średnio piekarnik na 5 minut jest przewietrzany.

Ania jest większość w domu (bo ma egzaminy na studiach) to dostała zadanie specjalne - wietrzenie piekarnika. Ruszy się na moment od tych książek. Głowę przewietrzy.

Trzeba umieć się ustawić. 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989175
Udostępnij na innych stronach

Nowe pokolenie dokarmione.

Jedno i drugie po 100g 2000 i zdechlak 105ml , a nowy 100ml wody. Powoli zbierają się do bąblowania. Poszły do piekarnika.

 

Stary zdechlak w pojemniku na fazie wzrostowej. 

Przemieszałam go i wrócił w okolice kominka. Rano dostanie jeść.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989196
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, L.Przemek napisał(a):

Z tego zaczynu, pszenno - żytni garowany 14 godzin 4sC.

 

20250206_150851.jpg

 

Widać siłę zakwasu. Mój ma ponad pół roku ale ledwie podwaja objętość po dokarmieniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989206
Udostępnij na innych stronach

Przemku, mam pytanie o ten przepis co Pokemon-owi dałeś.

W przepisie jest wyrobić.

Wyrobić jak ciasto drożdżowe(myślę że nie, bo ma być lepkie i luźne), czy tak raczej krótko by grudek mąki nie było?

Wolę dopytać. 😚:hug:

 

Zakwas możesz wykorzystać np, do takiego chleba:

 

* 400 g zakwasu żytniego

* 150 ml wody

* 100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)

* 300 g mąki pszennej

* 1 łyżka soli

* pół łyżeczki cukru

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło).

 

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989372
Udostępnij na innych stronach

Już znalazłam opis Pokemon-a.

musisz dobrze wymieszać ciasto, chociaż jest mocno luźne i klejące, i trzymam w misce pod przykryciem ok godziny, po tym czasie znowu mieszam ok minutę , dwie (jest to wyzwanie, bo ciasto jest jeszcze bardziej "gęste" ) i dopiero wkładam do foremek. I tutaj ważny czas wyrastania juz w formach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989414
Udostępnij na innych stronach

Ja mieszam ciasto przy zlewie mocząc rękę od czasu do czasu  pod kranem .

To moja pierwsza fotorelacja sprzed 15 lat  🤪

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/#comment-134255

 

A tu sprzed pięciu - w zasadzie podobna tylko są filmiki . Może coś Ci pomogą  :D 

P.S. A miska do mieszania  ciągle ta sama  🙈

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapustą-na-wędzonce/?do=findComment&comment=653236

 

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989426
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Wyrobić jak ciasto drożdżowe(myślę że nie, bo ma być lepkie i luźne), czy tak raczej krótko by grudek mąki nie było?

Mieszam w misce robota ale końcówką do ciasta kruchego.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989435
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo Olgo 😚:clap:

49 minut temu, chudziak napisał(a):

sprzed 15 lat

To jeszcze 18 lat nie masz. 😄😚 To tak jak ja. :hug:

 

Już idę Cię podglądać. 😚

 

Ps. Tak sobie wymyśliłam że ze starego zdechlaka (tego co miał trafić do utylizacji) zrobię chlebek na zakwasie. Co ma być, to będzie.😄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989438
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, mamuśka napisał(a):

To jeszcze 18 lat nie masz. 😄😚 To tak jak ja. :hug:

 

To tylko filmik ma 15 lat , zaczyn nieco więcej a o sobie nie wspomnę 🤪

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989444
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, mamuśka napisał(a):

Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek

Kiedyś trzeba zacząć, a wszystkie niepowodzenia tylko nas wzmacniają. Piecz, a z każdym wypiekiem będzie lepiej.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989614
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Jeszcze pół godzinki, pszenno - żytnie na pszennym zakwasie.

 

20250208_162038.jpg

Na samym dole pieczesz. Jaka temperatura? Grzałki góra dół?

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989617
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek na starym zdechlaku, ale stchórzyłam.

Miałem dzisiaj wędzić piersi z indyka..... i się nie poddałem , od 1,5h już w SV 60 st bo duże i tak do 22,30 i finito . Dorotko nie poddawaj sie - jak nie my to kto ???

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989618
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.06.2024 o 23:25, Pacan Wojciech napisał(a):

Mamuśka - plastyfikator napowietrza zaprawę , ogranicza wykwity i przyspiesza wiązanie, zmniejsza ilość wody zarobowej, łatwiej utrzymać klasę zaprawy ( M2 , M5 , M7 , M9 , M12 )

klasa zaprawy decyduje do jakie elementy obiektu możemy  z tej zaprawy wykonywać .  

Wapno  oprócz tego ,ze może powodować wykwity , wymaga  więcej pracy na przygotowanie zaprawy , nadaje sie do murowania ponad gruntem , w wykonaniu  zaprawy cementowo - wapiennej da się osiągnąć klasy M!.M2,M5 M 10 i M20 dość szybko wiąże , nie nadaje sie do murowania klinkieru -zaprawy specjalne. Wszystko zależy od murarza , ja stosuje plastyfikator i gotowe zaprawy z wytwórni.

Trzeba jedna zauważyć , że dziś na budowie przy wykonywaniu ścian stosuje sie  zaprawy cienkowarstwowe  czyli klejenie , przy wykonywaniu pieca chlebowego tej techniki nie zastosujesz . Cegłę z rozbiórki czyści się szczotkami , otrzymamy najlepszy efekt tarczami raczej tnie .Nie impregnowałem muru  wykonanego na zaprawie wapiennej , jeśli chcesz przeprowadzić taki zabieg muruj na zaprawie cementowej z plastyfikatorem .

 

plastyfikatory nie są od wykwitów ani a czy przyspiesza wiązanie to zależy od plastyfikatora i jego przeznaczenia. Radzę poczytać o plastyfikatorach. Co do wody zarobowej to owszem ale jak wyżej. nie każdy. Warto podać produkt o którym piszesz było by łatwiej które występują od ręki. Wykwity biorą sie od soli, wapnia itp będące np w piasku. I żaden plastyfikator tego nie zmieni.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989621
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, quadro555 napisał(a):

Na samym dole pieczesz

Druga półka od dołu temperatura po wsadzie 250sC 10 minut piekarnik zaparowany, potem 220sC przez 40 minut grzałki góra/dół bez termoobiegu, ostatnie 10 minut 230sC grzałka tylko dolna.

Jeszcze gorące:

20250208_171057.jpg

  • Like 1
  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989622
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za dobre słowa. 😚

 

Siedzi w foremce i ma urosnąć. Będę go obserwować pełna nadziej. 😄

 

Ale cienko to widzę, bo po dodaniu do zakwasu reszty składników był taki kit że ciężko było łyżką uciągnąć to w ruch poszła rąsia (najlepsze narzędzie). Dodałam jeszcze wody by ciasto się rozluźniło, ale do luźnego jeszcze mu brakowało wg. mnie. 

No nic. Siedzi w foremce, potem pójdzie do pieczenia. Co ma być to będzie.

Jak coś to psina dostanie, bo konia nie mam.

 

Ja nie z tych, co się łatwo poddaje. 😃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989817
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, mamuśka napisał(a):

Siedzi w foremce, potem pójdzie do pieczenia. Co ma być to będzie.

Jak coś to psina dostanie, bo konia nie mam.

 

Ja nie z tych, co się łatwo poddaje. 😃

Dodałaś drożdże?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989824
Udostępnij na innych stronach

Nie dodawałam drożdży.

Chcę chlebek na samym zakwasie.

Chodzi też o to, że mąka z młyna jest inna i muszę ją "rozgryźć".

Kiedyś robiłam na samym zakwasie z ziemniakami i spokojnie chlebek wyrastał, ale wtedy używałam mąki z marketu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989856
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.