chudziak Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 7 Lutego Ja mieszam ciasto przy zlewie mocząc rękę od czasu do czasu pod kranem . To moja pierwsza fotorelacja sprzed 15 lat 🤪 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/#comment-134255 A tu sprzed pięciu - w zasadzie podobna tylko są filmiki . Może coś Ci pomogą P.S. A miska do mieszania ciągle ta sama 🙈 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapustą-na-wędzonce/?do=findComment&comment=653236 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 7 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Wyrobić jak ciasto drożdżowe(myślę że nie, bo ma być lepkie i luźne), czy tak raczej krótko by grudek mąki nie było? Mieszam w misce robota ale końcówką do ciasta kruchego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 7 Lutego Dziękuję bardzo Olgo 😚 49 minut temu, chudziak napisał(a): sprzed 15 lat To jeszcze 18 lat nie masz. 😄😚 To tak jak ja. Już idę Cię podglądać. 😚 Ps. Tak sobie wymyśliłam że ze starego zdechlaka (tego co miał trafić do utylizacji) zrobię chlebek na zakwasie. Co ma być, to będzie.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 7 Lutego Dziękuję Przemku za informacje. Ja użyję własnych rączek, bo mój zelmerek ma dni policzone, a ja nie chcę z nim wziąć rozwodu, chociaż ma ponad 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 7 Lutego 17 minut temu, mamuśka napisał(a): To jeszcze 18 lat nie masz. 😄😚 To tak jak ja. To tylko filmik ma 15 lat , zaczyn nieco więcej a o sobie nie wspomnę 🤪 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 8 Lutego Jeszcze pół godzinki, pszenno - żytnie na pszennym zakwasie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 8 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 8 Lutego Przemku. Tak Ci zazdroszczę że zaraz palce pogryzę. Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek na starym zdechlaku, ale stchórzyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 8 Lutego 7 minut temu, mamuśka napisał(a): Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek Kiedyś trzeba zacząć, a wszystkie niepowodzenia tylko nas wzmacniają. Piecz, a z każdym wypiekiem będzie lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 31 minut temu, L.Przemek napisał(a): Jeszcze pół godzinki, pszenno - żytnie na pszennym zakwasie. Na samym dole pieczesz. Jaka temperatura? Grzałki góra dół? Edytowane 8 Lutego przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 8 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): Miałam dzisiaj chęć zrobić chlebek na starym zdechlaku, ale stchórzyłam. Miałem dzisiaj wędzić piersi z indyka..... i się nie poddałem , od 1,5h już w SV 60 st bo duże i tak do 22,30 i finito . Dorotko nie poddawaj sie - jak nie my to kto ??? 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 8 Lutego W dniu 15.06.2024 o 23:25, Pacan Wojciech napisał(a): Mamuśka - plastyfikator napowietrza zaprawę , ogranicza wykwity i przyspiesza wiązanie, zmniejsza ilość wody zarobowej, łatwiej utrzymać klasę zaprawy ( M2 , M5 , M7 , M9 , M12 ) klasa zaprawy decyduje do jakie elementy obiektu możemy z tej zaprawy wykonywać . Wapno oprócz tego ,ze może powodować wykwity , wymaga więcej pracy na przygotowanie zaprawy , nadaje sie do murowania ponad gruntem , w wykonaniu zaprawy cementowo - wapiennej da się osiągnąć klasy M!.M2,M5 M 10 i M20 dość szybko wiąże , nie nadaje sie do murowania klinkieru -zaprawy specjalne. Wszystko zależy od murarza , ja stosuje plastyfikator i gotowe zaprawy z wytwórni. Trzeba jedna zauważyć , że dziś na budowie przy wykonywaniu ścian stosuje sie zaprawy cienkowarstwowe czyli klejenie , przy wykonywaniu pieca chlebowego tej techniki nie zastosujesz . Cegłę z rozbiórki czyści się szczotkami , otrzymamy najlepszy efekt tarczami raczej tnie .Nie impregnowałem muru wykonanego na zaprawie wapiennej , jeśli chcesz przeprowadzić taki zabieg muruj na zaprawie cementowej z plastyfikatorem . plastyfikatory nie są od wykwitów ani a czy przyspiesza wiązanie to zależy od plastyfikatora i jego przeznaczenia. Radzę poczytać o plastyfikatorach. Co do wody zarobowej to owszem ale jak wyżej. nie każdy. Warto podać produkt o którym piszesz było by łatwiej które występują od ręki. Wykwity biorą sie od soli, wapnia itp będące np w piasku. I żaden plastyfikator tego nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 8 Lutego 16 minut temu, quadro555 napisał(a): Na samym dole pieczesz Druga półka od dołu temperatura po wsadzie 250sC 10 minut piekarnik zaparowany, potem 220sC przez 40 minut grzałki góra/dół bez termoobiegu, ostatnie 10 minut 230sC grzałka tylko dolna. Jeszcze gorące: 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 8 Lutego W przekroju 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 9 Lutego Dziękuję za dobre słowa. 😚 Siedzi w foremce i ma urosnąć. Będę go obserwować pełna nadziej. 😄 Ale cienko to widzę, bo po dodaniu do zakwasu reszty składników był taki kit że ciężko było łyżką uciągnąć to w ruch poszła rąsia (najlepsze narzędzie). Dodałam jeszcze wody by ciasto się rozluźniło, ale do luźnego jeszcze mu brakowało wg. mnie. No nic. Siedzi w foremce, potem pójdzie do pieczenia. Co ma być to będzie. Jak coś to psina dostanie, bo konia nie mam. Ja nie z tych, co się łatwo poddaje. 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 9 Lutego 18 minut temu, mamuśka napisał(a): Siedzi w foremce, potem pójdzie do pieczenia. Co ma być to będzie. Jak coś to psina dostanie, bo konia nie mam. Ja nie z tych, co się łatwo poddaje. 😃 Dodałaś drożdże? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 9 Lutego Nie dodawałam drożdży. Chcę chlebek na samym zakwasie. Chodzi też o to, że mąka z młyna jest inna i muszę ją "rozgryźć". Kiedyś robiłam na samym zakwasie z ziemniakami i spokojnie chlebek wyrastał, ale wtedy używałam mąki z marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 9 Lutego Gdzieś czytałem, że młody zakwas lepiej wspomagać drożdżami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 9 Lutego 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Jak coś to psina dostanie A co pies zawinił...🤣😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 9 Lutego Czytałam (u nas) o możliwym dodatku drożdży do świeżego zakwasu, ale ja (tak jak pisałam) robiłam już chlebek na zakwasie (nowym) i wychodzi. Dzisiaj u mnie dzień prototypa. 😚 Chlebek powoli rośnie w formie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ps. Piotrze, psina cegły nie dostanie . Ona byle czego nie je. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 9 Lutego Oto moje prototypy.😃 Chlebki są trochę jaśniejsze. Mój głupi telefon ściemnia o tej porze zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 9 Lutego ,,Pokaż kotku co masz w środku" 😁 Jak przekroisz to wstaw zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 9 Lutego To już jutro, teraz są gorące. W całym domu czuć zapach chlebków, a ja bym tak chociaż dupkę spróbowała. 😜 Ps. Mam dla Was zgadywankę. Czym posmarowałam wierzch chlebków po pieczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 9 Lutego 6 minut temu, mamuśka napisał(a): To już jutro, teraz są gorące. Gorący chleb i zimne cienko pokrojone masło . Poczekać chwilę aż się zacznie tłuszcz rozpuszczać. Taki chleb najlepszy. P.s. mało chleba upiekłem, ale nigdy nie wytrzymałem do ostygnięcia chleba. P.s.2 zimna woda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 9 Lutego 4 minuty temu, quadro555 napisał(a): Gorący chleb i zimne cienko pokrojone masło . Poczekać chwilę aż się zacznie tłuszcz rozpuszczać. Taki chleb najlepszy. Wiem Jak Babunia piekła okrągłe chlebki, to my (jak był gorący) obcinaliśmy z czterech stron dupki i tak jak piszesz na to masełko i zimne mleko do picia. Poezja. 😚 8 minut temu, quadro555 napisał(a): P.s. mało chleba upiekłem, ale nigdy nie wytrzymałem do ostygnięcia chleba. Ja postaram się poczekać, chociaż język mi wisi już do pasa, a w brzuchu burczy. 10 minut temu, quadro555 napisał(a): P.s.2 zimna woda? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 9 Lutego 41 minut temu, mamuśka napisał(a): Czym posmarowałam wierzch Woda z mąką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/17/#findComment-989990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.