Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z lekka mam stracha czy wysokość 15 cm nie za wielka.

Po zamówieniu dostałam hasło, że 7-8 cm by wystarczyło. Bądź tu człowieku mądry, jak praktyki nie ma.

Łapki mi opadły i nie chciałam Panu Mikołajowi mieszać. Co ma być, to będzie.

Nie zostaje nic innego niż wypróbować koszyk.

Wyjdzie wtedy czy ciasto bez problemu odchodzi od koszyczka, a jak będą faktycznie za wysokie to się z nimi pobawię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988654
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

będą faktycznie za wysokie

Koszyk lepiej jak jest dopasowany przynajmniej na wysokość, ciasto powinno się "wylewać" z koszyka, a nie wypadać.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988684
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, L.Przemek napisał(a):

Koszyk lepiej jak jest dopasowany przynajmniej na wysokość, ciasto powinno się "wylewać" z koszyka, a nie wypadać.

Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić bo nie bardzo rozumiem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988706
Udostępnij na innych stronach

Bochenek po wyrośnięciu powinien być przynajmniej równo z krawędzią koszyka wtedy nie ma obawy, że chleb wypadnie z koszyka co może doprowadzić do opadnięcia i zniszczenia siatki glutenowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988719
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, L.Przemek napisał(a):

Bochenek po wyrośnięciu powinien być przynajmniej równo z krawędzią koszyka wtedy nie ma obawy, że chleb wypadnie z koszyka co może doprowadzić do opadnięcia i zniszczenia siatki glutenowej.

Właśnie takie hasło dostałam.

Na ten temat była u mnie dyskusja.

Zbyszek jak był nastolatkiem, pomagał piekarzowi w piekarni.

Ten piekarz nie odwracał koszyka do góry nogami jak ciasto chlebowe lądowało na łopacie, tylko "wyrzucał" na łopatę z koszyka (wierzch ciasta w koszyku, na łopacie było wierzchem bochenka).

I bądź tu człowieku mądry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988775
Udostępnij na innych stronach

No to powinnam dostać po łapach.:facepalm:

Pięknie zakwas bąbelkował.

Dokarmiałam go 100g żytniej (2000) i 100ml wody.

Wczoraj jak miałam go dokarmić to był taki sztywniejszy, chociaż miał bardzo dużo bąbelków.

To mnie podkusiło i dostał więcej wody żeby miał konsystencję wcześniejszą.

Teraz ma trochę malutkich bąbelków, nie zasuwa tak do góry jak zasuwał.

Tylko piękny zapach mu został.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988829
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

jak będzie (przyjmijmy co) 5 godzin opadał, to znów go odrzucić i dokarmić odpowiednio?

Trochę dziwnie, może w zakładzie 7/24 tak się robi , ale w warunkach domowych trzymany w lodówce pewnie 1/tydzień dokarmianie wystarczy.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988878
Udostępnij na innych stronach

Zakwas, który jest już wystarczająco mocny to wystarczy raz w tygodniu ale świeżo robiony trzeba przez minimum pięć dni dokarmiać i robić odrzuty. Przed samym pieczeniem dokarmić 1:1:1.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988890
Udostępnij na innych stronach

O ja, zakwas noworodek.

Noworodki tak się karmi z zegarkiem (moje były karmione kiedy chciały bo miały mleczarnię na dwóch nogach).

Coś mi się wydaje że mój zdycha, a było tak pięknie.

Szkoda mi Przemku tak dokarmiać i wywalać.

Wywalę to co mam i zacznę od nowa. 100g mąki i 100ml wody i do przodu. 

Z przyjemnością przeczytam (któryś już raz) jak L.Przemek i Pokemon piekli chleb. Tak nawet dla poprawy humoru.

Trzymajcie się kochani.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988894
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, mamuśka napisał(a):

dokarmiać i wywalać

Nie trzeba wywalać można zrobić gofry, racuchy itp...

 

31 minut temu, mamuśka napisał(a):

zacznę od nowa

Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988907
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Daj mu szansę, weź 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj i zostaw na noc w słoiku 0,5L przykrytym nakrętką (nie zakręconym) w temperaturze pokojowej.

Jak tak zrobię to mogę później iść zwykłym sposobem 100g mąki i 100ml wody co 24 godziny przez 5 dni bez odrzucania części?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988912
Udostępnij na innych stronach

Litości nie masz. 😭

26 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Dokarmiony o 14 -tej. Przyrost trzy krotny, mąka żytnia 720

Tu dodawałeś "stary zakwas"?

 

Idę do kuchni nowe nastawy zakwasowe zrobić.

Jeden będzie taki z dodatkiem "zdechlaka", a drugi nówka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/15/#findComment-988926
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.