joanna2669 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Mam pytanko...przed swietami wędziliśmy z mężem pierwszy raz w życiu szyneczki , wyszły smakowite ale w co grubszych kawałkam w środku jest siny odcień .Nie wiem czy może nie za krótko parzylam....proszę o porade....z góry dziękuję :grin: Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Po prostu szyneczki są niedopeklowane , pokaż fotkę , to będzie prościej Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Szary kolor,mięso niedopeklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Czy nastrzyki byly robione?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 pokaż fotkę I bez tego widać ,że są niedopeklowane.Prawdopodobnie brak nastrzyku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna2669 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Dzięki za odpowiedż....nie nastrzykiwałam mięsa tylko trzymałam w solance z przyprawami 2 tygodnie.Trochę się bałam , żeby nie były potem za słone.Teraz chyba będę zabić wędzonki z mniejszych kawałków mięsa Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Skoro trzymałaś dwa tygodnie to musiałaś mieć dosyć duże kawałki .Ja pekluję bez nastrzyku ok 10-14 dni ale kawałki mam ok 1kg. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna2669 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 No moje może były trochę większe.Tak to wędlinki wyszły super , tylko ta siwa plamka po środku. Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Nie do parzone !!! Jaka temperatura parzenia i jaki czas oczekiwania ? :thumbsup: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 tylko ta siwa plamka po środku. Nie przejmuj się plamką :wink: To na smak nie wpływa . Miałaś duże kawałki i stąd plamka. Tak jak chudziak napisała albo mniejsze kawałki , albo nastrzyk. Udanych wyrobów :grin: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-158694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna2669 Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 5 Maja 2011 Dzięki za odpowiedzi , nastepnym razem ponastrzykuje je trochę.teraz jednak mam zamiar zrobić kiełbaskę lisiecką , kabanosy i frankfuterki...ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie.Może macie doświadczenie w tym temacie , z góry dziekuję za cenne rady :smile: Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 5 Maja 2011 Joanno, wybrałaś sobie dość trudny zestaw, jak na poczatkującą zadymiaczkę. :grin: Proponowałbym, dla poznania swej wędzarni i procesu technologicznego, wykonanie na początek kilku kiełbas z receptur zamieszczonych w 16-stce, które znajdziesz na stronie głównej, a które były wielokrotnie wykonywane przez naszych forumowiczów.W obu przypadkach życze powodzenia. :smile: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 5 Maja 2011 ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie Ja też. z góry dziekuję za cenne rady Rzucasz się na głęboką wodę.Może jednak posłuchaj rady Maxella. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna2669 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Maja 2011 Dzięki za rady , ale wczoraj już wszystko kupiłam , łącznie z baranimi jelitami.Mięsa już się pekluje , chyba aż tak żle nie będzie , życzcie mi powodzenia.W poniedziałek pochwalę się , albo i nie ... :wink: Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 6 Maja 2011 łącznie z baranimi jelitami A rozplątałaś te baranki.?Moim zdaniem na początek lepsze byłyby osłonki colagenowe , ale i tak trzymam kciuki :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna2669 Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Maja 2011 Dzieki Arkadiusz , ale niestety nie zrobilam kabanosow, bo nie mam takiej cienkiej koncowki do nadziewania , ale ze mnie gapa . Myslalam , ze gdzies dokupie , ale lipa .Mam jednak pomysl poprosze naszych mechanikow zeby mi taka dorobili .Nic jednak nie szkodzi zrobilam kielbaske lisiecka i wiejska czosnkowa...no i ...nie chwalac sie rawelacja :thumbsup: Zamiescilabym zdjecie , ale nie wiem jak...pozdrowionka Cytuj joanna;) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Maja 2011 Zamiescilabym zdjecie , ale nie wiem jak...pozdrowionkapoczytaj na : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764&sid=e64bed041b755eb07784219e30f6ffe0 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-159533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 24 Maja 2011 Witam i proszę o fachową odpowiedź .Przesłałem zdjęcie szynki którą sam rozebrałem każdy element opisałem czy dobrze to moje pierwsze pytanie .Resztę pytań jest na zdjęciu proszę o odpowiedź . Oglądałem podział szynek wg Dziadka ale potrzebuję potwierdzenia Największy problem mam z mięśniem dwu głowym . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-160803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 24 Maja 2011 Moim zdaniem na tym dwugłowym został Ci jeszcze mięsień jak dobrze pamiętam półścięgnisty.Ma kształt walca i nazywany jest też nieraz fałszywą polędwiczka ( nad tą linią u góry).Tam gdzie masz napis też masz jakiś kawałek (wygląda mi na pozostałości golonki) który trzeba odciąć od mięśnia dwugłowego.Mięsień dwugłowy po przekrojeniu w poprzek ma mieć kształt trójkąta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-160818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 25 Maja 2011 Moim zdaniem na tym dwugłowym został Ci jeszcze mięsień jak dobrze pamiętam półścięgnisty.Ma kształt walca i nazywany jest też nieraz fałszywą polędwiczka ( nad tą linią u góry).Tam gdzie masz napis też masz jakiś kawałek (wygląda mi na pozostałości golonki) który trzeba odciąć od mięśnia dwugłowego.Mięsień dwugłowy po przekrojeniu w poprzek ma mieć kształt trójkąta. Dziękuję Ci bardzo bardzo dużo mi dała Twoja wypowiedź . Ta kreska na dwugłowym (fioletowa ) to linia po której ja tnę na pół ten mięsień ,ale wydaje mi się ,że źle robię .Czy mógłbyś mi jeszcze pokazać gdzie powinno iść cięcie kreską (lub ktoś inny). Wiem ,że może to banalnie proste ale jestem samoukiem i nie mam gdzie zebrać doświadczenia . A jeśli chodzi o tą fałszywą polędwiczkę to chyba nie trzeba jej odcinać ??? Nie odcinałem tej pozostałości po golonce ,bo jak ją odciąłem to zostawał płaski płat mięsa a to chyba za sprawą złego cięcia na kawałki mięśnia dwugłowego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-160852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 25 Maja 2011 Chciałeś podział to napisałem co trzeba zrobić.Ja bym oddzielił mięsień półścięgnisty , uwędził i spożył na surowo.Pozostałości po golonce odetnij bo to jest III wp i jak uwędzisz i sparzysz to będzie żylaste.Tak na marginesie mięsień dwudłowy jest mięśniem twardym i nie zaleca się robić z niego typowych wędzonek w warunkach domowych.Ja jednak robię i pewnie inni też.Podzielić możesz wzdłuż.Ja go nie dzielę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-160855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Stycznia 2012 „ Kontrolujemy temperaturę, normy mówią że wędzenie odbywa się w temp. 45-80 st.C ale my będziemy czuwać by nie przekraczać 55 st. C. Taka temp. wyjdzie nam na zdrowie a wędzonkom na jakość . „ Witam, mam pytanie. Uprzejmie proszę o odpowiedz w sprawie temperatury. Dlaczego taką ważną sprawą jest utrzymywanie jej na jednym poziomie, a w szczególnie by nie przekraczać 55 st.C ? w mojej murowanej wędzarni wędzę w temperaturach 70 – 80 stopni, a w ostatniej fazie wędzenia troszkę podwyższam i jak na razie wszystko jest ok. Czy wędliny wędzone na wyższych temperaturach są mniej zdrowe? Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam, Mariusz. Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-198459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wędzenie gorące to 45-55C.Jak robisz to w takich temperaturach jak podałeś to moim zdaniem pieczesz a nie wędzisz.Możesz pokazać te "wędzonki". http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-198460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kominiarz Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wędzenie gorące to 45-55C.Jak robisz to w takich temperaturach jak podałeś to moim zdaniem pieczesz a nie wędzisz.Możesz pokazać te "wędzonki". http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniuZdjęcie zrobione komórką, jakość pozostaje wiele do życzenia. Wędzę olchą. Temperaturę mierzyłem punktowo przy drzwiczkach z uwagi że to w sumie nowa wędzarnia nie wiem jak rozkłada się temperatura w różnych częściach komory wędzarniczej, po prostu nie mierzyłem.Wg dziadka i tu cytat: „Kontrolujemy temperaturę, normy mówią że wędzenie odbywa się w temp. 45-80 st.C ale my będziemy czuwać by nie przekraczać 55 st. C „ zaciekawiło mnie to 55 i dlatego pytam. A swoją drogą wędlinki wyszły niebo w gębie. Pozdrawiam, Mariusz http://kominiarze.pl/gfx/galeria/747d47c596a7c28a4e8e6b9510a8d50a.jpg [ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 21:33 ]Przepraszam za literówkę, Dziadka oczywiście. :wink: Cytuj Pozdrawiam, Mariusz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-198476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Stycznia 2012 A toto brązowe na przekrojach szynki to co jest ? pobrudziły się jedna o drugą ? Te ze zdjęć z pewnością nie dostały 80st C no chyba że przez 2-3minuty A o procesach zachodzących w mięsie w funkcji czasu i temperatury było już na forum kilka razy Poczytaj na przykład Kołakowskiego ... a potem pytaj czemu nie wkładamy "rączek do wrzątku" http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2008,%206%2861%29/09_Kolakowski.pdf Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/5/#findComment-198477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.