Muski Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Czerwca 2024 Różnorodność steków i techniki obróbki. Mam nadzieję iż podzielimy się doświadczeniami. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2024 Stek tzw Major Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2024 (edytowane) Stek pająk / ostrygowy/ Przekroję na pół , oprósze solą i pieprzem młotkowym - na 6 godzin do lodówki . Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym . str dw dwie strony mięśnia Edytowane 8 Czerwca 2024 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2024 15 minut temu, Muski napisał(a): Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym . str Przed przyprawienie proponuję obmyć mięso pod zimą wodą 👍. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Czerwca 2024 17 minut temu, Grzewlod napisał(a): proponuję obmyć mięso pod zimą wodą Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Czerwca 2024 43 minuty temu, Muski napisał(a): Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka . W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? Ja myje mieso jeszcze przed obrubka ,wycieram papierowym recznikiem , z mokrej marynaty jesli robie taka tylko wycieram papierowym recznikiem . Natomiast przestalam pieprzyc mieso przed polozeniem na ruszt bo pieprz sie nie pali , tylko zaraz po w czasie gdy odpoczywa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Czerwca 2024 39 minut temu, electra napisał(a): W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? W żadnym, mięso myjemy z krwi i suszymy przed przystąpieniem do dalszych czynności kulinarnych. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Czerwca 2024 1 godzinę temu, Muski napisał(a): A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka . 👍 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Czerwca 2024 No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki 1 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Czerwca 2024 4 minuty temu, electra napisał(a): No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki Bardzo dobrze robisz👍 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Czerwca 2024 (edytowane) 21 godzin temu, Muski napisał(a): Stek tzw Major Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę Stek Major. Wygrzewanie płyty grillowej. Major po obróbce. Jeśli myślicie, że do mięsa to tylko czerwone wino pasuje, nic bardziej mylnego. "ciężkie" czerwone wina polecam do potrwa "lżejszych" np. z ryby🤔. Steki popijaliśmy delikatnym i subtelnym szczepem wina jakim jest Chardonnay. Czas obróbki Majora 5 min. Podczas odpoczynku na steki zostało położone masło. Stek Ostrygowy lub Pająk Wygrzewanie płyty. Obróbka Podczas odpoczynku steki zostały skropione sosem ostrygowym. Czas obróbki 3 min. Odczuć smakowych nie będę opisywał ponieważ chciałabym żebyście kiedyś sami spróbowali wykonać w ten klasyczny sposób steki, poznacie wtedy "prawdziwy" smak mięsa Jeśli wykonacie steki z w/w mięśni to uzupełnijcie naszą relację o wasze odczucia. Ciekawostka grillowane Franki. Edytowane 9 Czerwca 2024 przez Grzewlod 1 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Czerwca 2024 43 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Czas obróbki Majora 5 min Po 2,30min na stronę przy grubości ok 3 cm /grill z zamkniętą pokrywą/ . Ostrygowy jest mięśniem cienkim ok 2cm i wystarczyło po 1,30 min na stronę ale temperatura ok 280 st C . PAMIĘTAJMY PRZECIĄGNIĘTE STAJĄ SIĘ TWARDE I GUMOWATE - alternatywnie upiec tak by się rozrywały pazurkami 🙃 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Czerwca 2024 53 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Ciekawostka grillowane Franki Zawsze są rarytasem i znikają dziwnie szybko -te akurat były pikantne😉 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20941-steki/#findComment-929642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi