Overview
About This Club
Grillowanie to sztuka jak i wędzenie
- What's new in this club
-
I problemem jest , to dłuuugie grillowanie na węglu😁. Mam węglowego webera i gazowego. Węglowy do tzw krótkiego grillowania /ot 3-5godzin/ , natomiast na gazowym można i całą noc. Właściciela Smokera znamy - to przemyślane grille doświadczonych i wybitnych grillmenów. Zawsze możesz się z nim spotkać na jubileuszowym zlocie . Z wygodnictwa od gazowego nie odejdę😀
-
Przepis na boczek z grilla. Grill Clasic Kettel Weber 47 cm. 12 letni. Produkt: Boczek Kaufland; 1,7 kg podzielony na dwa nierówne kawałki. Boczek smaruję musztardą "saperską" dla lepszego przylegania ruba-a. Rub na 1 kg: Luisiana style SÓL – 20g, CUKIER BRĄZOWY – 15g, CZOSNEK GRANULOWANY – 5g, SŁODKA PAPRYKA – 20g, CEBULA GRANULOWANA – 5g, WĘDZONA PAPRYKA – 10g, CAYENNE – 5G Rub na drugi kawałek: Polish BBQ Mafia The Pulled Pork w składzie: papryka słodka, czosnek granulowany, cukier, sól, cayenne, kolendra, cynamon, kmin. Mięso kładę w strefę pośrednią, pod rusztem tacka z wodą. Temp 130C. Po 1,5h maluję olejem z cytryną (kwaśny olej). Po kolejnej godzinie znowu mopuję. Po kwadransie, mopuję. Wyszedł za twardy... myślę, że za wysoka temperatura. Następnego dnia węgle ułożone w "snejka". Mięso zawinięte w pergamin i folę, podlenie octem jabłkowym. Włożone do 110 C. Po 4 godzinach wyjęte. CUDO! Maślana konsystencja częściowo wytopionego tłuszczu i soczyste mięso. Błędy naprawione. Do ruba P BBQ M dodał bym więcej soli. Cynamonowo-słodka nuta robi z boczku deser... Pycha! Pytanie z innej BECZKI czy warto zainwestować w widoczny na zdjęciu smoker czy wszystko i tak można zrobić na grillu?
-
Dobry wieczór - zamieść swój przepis najlepiej ze zdjęciem. Na pewno znajdą chętni sie do przetestowania
-
Dobry wieczór! Ja zrobiłem smaczny boczek o maślanej konsystencji i soczystym mięsie. Trochę na raty, ale wyszło jeśli chcecie posłuchać to napiszę.
-
Udo joined the club
-
O pytaniach do grillownika.....
Grzewlod replied to Muski's topic in Grillownicy i BBQ's Ciekawostki przy grillu
Nic prostszego odkładasz część farszu przygotowanego do białej dodajesz szpinak i ser gotowe. Wtedy fenomen znika 😉👍. -
O pytaniach do grillownika.....
KarKan replied to Muski's topic in Grillownicy i BBQ's Ciekawostki przy grillu
Nie przejdzie Kolor zostaje. Grillowa z kolei kojarzy się z najgorszym sortem. Jedyne wyjście to biała z serem fetą i szpinakiem kiedyś zrobiłem to wszyscy zachwyceni -
O pytaniach do grillownika.....
Grzewlod replied to Muski's topic in Grillownicy i BBQ's Ciekawostki przy grillu
Zmień nazwę na grillową wtedy będą jedli ze smakiem😋. -
O pytaniach do grillownika.....
KarKan replied to Muski's topic in Grillownicy i BBQ's Ciekawostki przy grillu
Ja właśnie też tego fenomenu nie rozumiem. U mnie w domu na grilla białą jem sam. Uważam że to najlepsza kiełbasa na grilla. -
Na umowne ognisko pickleballistów przygotowałem trochę kiełbasek - w tym białą. Grilluję białą na ruszcie , podchodzi młody człowiek i mówi .....ooo biała kiełbasa , szkoda ja nie lubię 😗. Chmmmmm , patrzę na niego i mówię, ta to przecież widzisz, to grillowa 🙃....... i zjadł 3 kawałki.........😁😁😁z komentarzem o grillowa to bardzo smaczna. Wiem wiem nie powinienem......
-
Zawsze są rarytasem i znikają dziwnie szybko -te akurat były pikantne😉
-
Po 2,30min na stronę przy grubości ok 3 cm /grill z zamkniętą pokrywą/ . Ostrygowy jest mięśniem cienkim ok 2cm i wystarczyło po 1,30 min na stronę ale temperatura ok 280 st C . PAMIĘTAJMY PRZECIĄGNIĘTE STAJĄ SIĘ TWARDE I GUMOWATE - alternatywnie upiec tak by się rozrywały pazurkami 🙃
-
Stek Major. Wygrzewanie płyty grillowej. Major po obróbce. Jeśli myślicie, że do mięsa to tylko czerwone wino pasuje, nic bardziej mylnego. "ciężkie" czerwone wina polecam do potrwa "lżejszych" np. z ryby🤔. Steki popijaliśmy delikatnym i subtelnym szczepem wina jakim jest Chardonnay. Czas obróbki Majora 5 min. Podczas odpoczynku na steki zostało położone masło. Stek Ostrygowy lub Pająk Wygrzewanie płyty. Obróbka Podczas odpoczynku steki zostały skropione sosem ostrygowym. Czas obróbki 3 min. Odczuć smakowych nie będę opisywał ponieważ chciałabym żebyście kiedyś sami spróbowali wykonać w ten klasyczny sposób steki, poznacie wtedy "prawdziwy" smak mięsa Jeśli wykonacie steki z w/w mięśni to uzupełnijcie naszą relację o wasze odczucia. Ciekawostka grillowane Franki.
-
Bardzo dobrze robisz👍
-
No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki
-
W żadnym, mięso myjemy z krwi i suszymy przed przystąpieniem do dalszych czynności kulinarnych.
-
W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? Ja myje mieso jeszcze przed obrubka ,wycieram papierowym recznikiem , z mokrej marynaty jesli robie taka tylko wycieram papierowym recznikiem . Natomiast przestalam pieprzyc mieso przed polozeniem na ruszt bo pieprz sie nie pali , tylko zaraz po w czasie gdy odpoczywa
-
electra joined the club
-
Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka .
-
Przed przyprawienie proponuję obmyć mięso pod zimą wodą 👍.
-
Stek pająk / ostrygowy/ Przekroję na pół , oprósze solą i pieprzem młotkowym - na 6 godzin do lodówki . Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym . str dw dwie strony mięśnia
-
Stek tzw Major Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę
-
Różnorodność steków i techniki obróbki. Mam nadzieję iż podzielimy się doświadczeniami.
-
Obawiam się ,że będzie gorszy niż rzodkiewka ale daj znać jak eksperyment wypadł
-
Dokładnie👍.
-
Przy okazji grillowania kaszanki spróbowałem wrzucić na grilla rzodkiewki /teoretyczny hit sezonu z FB/ i niniejszym informuję, że szkoda zachodu .Nie polecam. Na każdym tzw etapie grillowania są byle jakie i nie nadają się nawet pod zakąskę ducha puszczy. Jednym słowem rzodkiewki tylko chrupkie .😉 Następny będzie test grillowanego rabarbaru