Jump to content

Overview

About This Club

Grillowanie to sztuka jak i wędzenie
  1. What's new in this club
  2. I problemem jest , to dłuuugie grillowanie na węglu😁. Mam węglowego webera i gazowego. Węglowy do tzw krótkiego grillowania /ot 3-5godzin/ , natomiast na gazowym można i całą noc. Właściciela Smokera znamy - to przemyślane grille doświadczonych i wybitnych grillmenów. Zawsze możesz się z nim spotkać na jubileuszowym zlocie . Z wygodnictwa od gazowego nie odejdę😀
  3. Przepis na boczek z grilla. Grill Clasic Kettel Weber 47 cm. 12 letni. Produkt: Boczek Kaufland; 1,7 kg podzielony na dwa nierówne kawałki. Boczek smaruję musztardą "saperską" dla lepszego przylegania ruba-a. Rub na 1 kg: Luisiana style SÓL – 20g, CUKIER BRĄZOWY – 15g, CZOSNEK GRANULOWANY – 5g, SŁODKA PAPRYKA – 20g, CEBULA GRANULOWANA – 5g, WĘDZONA PAPRYKA – 10g, CAYENNE – 5G Rub na drugi kawałek: Polish BBQ Mafia The Pulled Pork w składzie: papryka słodka, czosnek granulowany, cukier, sól, cayenne, kolendra, cynamon, kmin. Mięso kładę w strefę pośrednią, pod rusztem tacka z wodą. Temp 130C. Po 1,5h maluję olejem z cytryną (kwaśny olej). Po kolejnej godzinie znowu mopuję. Po kwadransie, mopuję. Wyszedł za twardy... myślę, że za wysoka temperatura. Następnego dnia węgle ułożone w "snejka". Mięso zawinięte w pergamin i folę, podlenie octem jabłkowym. Włożone do 110 C. Po 4 godzinach wyjęte. CUDO! Maślana konsystencja częściowo wytopionego tłuszczu i soczyste mięso. Błędy naprawione. Do ruba P BBQ M dodał bym więcej soli. Cynamonowo-słodka nuta robi z boczku deser... Pycha! Pytanie z innej BECZKI czy warto zainwestować w widoczny na zdjęciu smoker czy wszystko i tak można zrobić na grillu?
  4. Dobry wieczór - zamieść swój przepis najlepiej ze zdjęciem. Na pewno znajdą chętni sie do przetestowania
  5. Dobry wieczór! Ja zrobiłem smaczny boczek o maślanej konsystencji i soczystym mięsie. Trochę na raty, ale wyszło jeśli chcecie posłuchać to napiszę.
  6. Nic prostszego odkładasz część farszu przygotowanego do białej dodajesz szpinak i ser gotowe. Wtedy fenomen znika 😉👍.
  7. Nie przejdzie Kolor zostaje. Grillowa z kolei kojarzy się z najgorszym sortem. Jedyne wyjście to biała z serem fetą i szpinakiem kiedyś zrobiłem to wszyscy zachwyceni
  8. Zmień nazwę na grillową wtedy będą jedli ze smakiem😋.
  9. Ja właśnie też tego fenomenu nie rozumiem. U mnie w domu na grilla białą jem sam. Uważam że to najlepsza kiełbasa na grilla.
  10. Na umowne ognisko pickleballistów przygotowałem trochę kiełbasek - w tym białą. Grilluję białą na ruszcie , podchodzi młody człowiek i mówi .....ooo biała kiełbasa , szkoda ja nie lubię 😗. Chmmmmm , patrzę na niego i mówię, ta to przecież widzisz, to grillowa 🙃....... i zjadł 3 kawałki.........😁😁😁z komentarzem o grillowa to bardzo smaczna. Wiem wiem nie powinienem......
  11. Zawsze są rarytasem i znikają dziwnie szybko -te akurat były pikantne😉
  12. Po 2,30min na stronę przy grubości ok 3 cm /grill z zamkniętą pokrywą/ . Ostrygowy jest mięśniem cienkim ok 2cm i wystarczyło po 1,30 min na stronę ale temperatura ok 280 st C . PAMIĘTAJMY PRZECIĄGNIĘTE STAJĄ SIĘ TWARDE I GUMOWATE - alternatywnie upiec tak by się rozrywały pazurkami 🙃
  13. Stek Major. Wygrzewanie płyty grillowej. Major po obróbce. Jeśli myślicie, że do mięsa to tylko czerwone wino pasuje, nic bardziej mylnego. "ciężkie" czerwone wina polecam do potrwa "lżejszych" np. z ryby🤔. Steki popijaliśmy delikatnym i subtelnym szczepem wina jakim jest Chardonnay. Czas obróbki Majora 5 min. Podczas odpoczynku na steki zostało położone masło. Stek Ostrygowy lub Pająk Wygrzewanie płyty. Obróbka Podczas odpoczynku steki zostały skropione sosem ostrygowym. Czas obróbki 3 min. Odczuć smakowych nie będę opisywał ponieważ chciałabym żebyście kiedyś sami spróbowali wykonać w ten klasyczny sposób steki, poznacie wtedy "prawdziwy" smak mięsa Jeśli wykonacie steki z w/w mięśni to uzupełnijcie naszą relację o wasze odczucia. Ciekawostka grillowane Franki.
  14. Bardzo dobrze robisz👍
  15. No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki
  16. W żadnym, mięso myjemy z krwi i suszymy przed przystąpieniem do dalszych czynności kulinarnych.
  17. W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? Ja myje mieso jeszcze przed obrubka ,wycieram papierowym recznikiem , z mokrej marynaty jesli robie taka tylko wycieram papierowym recznikiem . Natomiast przestalam pieprzyc mieso przed polozeniem na ruszt bo pieprz sie nie pali , tylko zaraz po w czasie gdy odpoczywa
  18. Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka .
  19. Przed przyprawienie proponuję obmyć mięso pod zimą wodą 👍.
  20. Stek pająk / ostrygowy/ Przekroję na pół , oprósze solą i pieprzem młotkowym - na 6 godzin do lodówki . Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym . str dw dwie strony mięśnia
  21. Stek tzw Major Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę
  22. Różnorodność steków i techniki obróbki. Mam nadzieję iż podzielimy się doświadczeniami.
  23. Obawiam się ,że będzie gorszy niż rzodkiewka ale daj znać jak eksperyment wypadł
  24. Przy okazji grillowania kaszanki spróbowałem wrzucić na grilla rzodkiewki /teoretyczny hit sezonu z FB/ i niniejszym informuję, że szkoda zachodu .Nie polecam. Na każdym tzw etapie grillowania są byle jakie i nie nadają się nawet pod zakąskę ducha puszczy. Jednym słowem rzodkiewki tylko chrupkie .😉 Następny będzie test grillowanego rabarbaru
  25.  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.