Muski Posted June 8 Report Share #1 Posted June 8 Różnorodność steków i techniki obróbki. Mam nadzieję iż podzielimy się doświadczeniami. Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 8 Author Report Share #2 Posted June 8 Stek tzw Major Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 8 Author Report Share #3 Posted June 8 (edited) Stek pająk / ostrygowy/ Przekroję na pół , oprósze solą i pieprzem młotkowym - na 6 godzin do lodówki . Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym . str dw dwie strony mięśnia Edited June 8 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 8 Report Share #4 Posted June 8 15 minut temu, Muski napisał(a): Przed położeniem na płytę grillową posmaruję sosem ostrygowym . str Przed przyprawienie proponuję obmyć mięso pod zimą wodą 👍. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 8 Author Report Share #5 Posted June 8 17 minut temu, Grzewlod napisał(a): proponuję obmyć mięso pod zimą wodą Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka . Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 8 Report Share #6 Posted June 8 43 minuty temu, Muski napisał(a): Dzięki za uwagę. Nie miałem zimnej wody , obmyłem w zimnym białym winie 😉. A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka . W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? Ja myje mieso jeszcze przed obrubka ,wycieram papierowym recznikiem , z mokrej marynaty jesli robie taka tylko wycieram papierowym recznikiem . Natomiast przestalam pieprzyc mieso przed polozeniem na ruszt bo pieprz sie nie pali , tylko zaraz po w czasie gdy odpoczywa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 8 Report Share #7 Posted June 8 39 minut temu, electra napisał(a): W jakim celu jest obmywanie gotowego steka zimna woda ? W żadnym, mięso myjemy z krwi i suszymy przed przystąpieniem do dalszych czynności kulinarnych. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 8 Report Share #8 Posted June 8 1 godzinę temu, Muski napisał(a): A sosem ostrygowym posmaruję po ugrillowaniu w trakcie odpczynku steka . 👍 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 8 Report Share #9 Posted June 8 No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki 1 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 8 Report Share #10 Posted June 8 4 minuty temu, electra napisał(a): No to ja tak robie zanim jeszcze mieso pokroje na steki Bardzo dobrze robisz👍 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted June 9 Report Share #11 Posted June 9 (edited) 21 godzin temu, Muski napisał(a): Stek tzw Major Pokroję na kawałki ok 4-5 cm , oprószę solą i pieprzem młotkowanym - do lodówki na 6 godzin i na mocno rozgrzany grill po 2 -3min na stronę Stek Major. Wygrzewanie płyty grillowej. Major po obróbce. Jeśli myślicie, że do mięsa to tylko czerwone wino pasuje, nic bardziej mylnego. "ciężkie" czerwone wina polecam do potrwa "lżejszych" np. z ryby🤔. Steki popijaliśmy delikatnym i subtelnym szczepem wina jakim jest Chardonnay. Czas obróbki Majora 5 min. Podczas odpoczynku na steki zostało położone masło. Stek Ostrygowy lub Pająk Wygrzewanie płyty. Obróbka Podczas odpoczynku steki zostały skropione sosem ostrygowym. Czas obróbki 3 min. Odczuć smakowych nie będę opisywał ponieważ chciałabym żebyście kiedyś sami spróbowali wykonać w ten klasyczny sposób steki, poznacie wtedy "prawdziwy" smak mięsa Jeśli wykonacie steki z w/w mięśni to uzupełnijcie naszą relację o wasze odczucia. Ciekawostka grillowane Franki. Edited June 9 by Grzewlod 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 9 Author Report Share #12 Posted June 9 43 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Czas obróbki Majora 5 min Po 2,30min na stronę przy grubości ok 3 cm /grill z zamkniętą pokrywą/ . Ostrygowy jest mięśniem cienkim ok 2cm i wystarczyło po 1,30 min na stronę ale temperatura ok 280 st C . PAMIĘTAJMY PRZECIĄGNIĘTE STAJĄ SIĘ TWARDE I GUMOWATE - alternatywnie upiec tak by się rozrywały pazurkami 🙃 1 Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 9 Author Report Share #13 Posted June 9 53 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Ciekawostka grillowane Franki Zawsze są rarytasem i znikają dziwnie szybko -te akurat były pikantne😉 1 Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts