Skocz do zawartości

rolada serowa - problem z serem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich wędliniarzy i nie tylko

 

to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, ze pisze go w dobrym miejscu

 

otóż kupiłem ser gouda z pasłęka w kostce w celu zrobienia rolady serowej

po 45 min wyjełem go z gorącej wody i zaczełem wałkowac

oto finał:

http://i78.servimg.com/u/f78/11/78/43/74/th/2008_111.jpg

 

czy to wina sera, czy jednak ja cos źle zrobiłem, ser po wyjęciu był zimny w środku, mimo, że miękki

 

czy to jakaś wada sera, czy raczej błąd z mojej strony

na fotce może nie byc tego widac dokładnie, ale porobiły sie grudki przy próbie wałkowania i on sie rwał, niestety fotka z telefonu, bo normalny aparat nie działał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/
Udostępnij na innych stronach

czy to wina sera,

Jak duża była ta kostka sera?

Na zdjęciu widać, że brzegi sera są inne niż środek.

ser po wyjęciu był zimny w środku

Oto jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Z moich obserwacji wynika, że potrzebne jest 10min. na 1cm średnicy (w przypadku kostki będzie to najmniejszy wymiar), aby uzyskać jakie takie wyrównanie temperatur. To zależy oczywiście od różnicy temperatur i indywidualnego przewodnictwa cieplnego surowca.

Przy produkcji wędlin na przykład, praktykujemy mierzenie temperatury sondą w najgrubszym miejscu. Do czasu, zanim uzyskasz doświadczenie praktyczne, radzę Ci posługiwać się termometrem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49954
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

cytat : Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45 minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i dać łatwo się formować.

 

Tak umieścił w przepisie BonAir . Ja robiłem zgodnie z tą zasadą i nigdy nie miałem problemu . Ser był w kostce około 0,5 kg .

 

 

Pozdrawiam

 

Ps. Moim zdaniem powstał nowy temat zupełnie nie potrzebnie . Należało zadać pytanie w temacie Rolada Serowa BonAira.

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49957
Udostępnij na innych stronach

Witam

Trochę za niska temperatura sera do „walcowania”

I zbyt niska zawartość sera w serze. W takim przypadku trudno trafić „w punkt’ temperaturowy odpowiedni do tego procesu.

Połóż „to” na wodę i podgrzewaj, sprawdzaj miękkość i próbuj dalej. Stara się uzyskać bardziej kwadratowy/prostokątny kształt, żeby później można było łatwiej zrobić z tego roladę.

 

 

 

PS

Ps. Moim zdaniem powstał nowy temat zupełnie nie potrzebnie . Należało zadać pytanie w temacie Rolada Serowa BonAira.

A pomyślałeś o tym że w takim przypadku Autor pytania nie może „dać punktu POMÓGŁ” jeżeli to nie Jego temat?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49961
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A pomyślałeś o tym że w takim przypadku Autor pytania nie może „dać punktu POMÓGŁ” jeżeli to nie Jego temat?

Tego nie pomyślałem :blush: . Jednak tematów rozdrobnionych jest ogrom . Może należało by to jakoś rozwiązać ? Albo po prostu tak musi być.

 

Serdecznie pozdrawiam :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49962
Udostępnij na innych stronach

ta kostka była bardziej kwadratowa niz prostokatna i teraz zrozumiałem w czym rzecz, prostokątna i bardziej płaska i to jest recepta sukcesu

 

i moim zdaniem jednak ten wątek sie może przydac innym jako wskazówka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49984
Udostępnij na innych stronach

. Jednak tematów rozdrobnionych jest ogrom . Może należało by to jakoś rozwiązać ? Albo po prostu tak musi być.

 

Serdecznie pozdrawiam :smile:

po namysle doszedłem do wniosku, ze lepiej by było, jakbym zatytułował:

 

rolada serowa - problem z serem

 

i byłoby bardziej tematycznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49985
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.