rmir Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam i pozdrawiam wszystkich wędliniarzy i nie tylko to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, ze pisze go w dobrym miejscu otóż kupiłem ser gouda z pasłęka w kostce w celu zrobienia rolady serowej po 45 min wyjełem go z gorącej wody i zaczełem wałkowac oto finał: http://i78.servimg.com/u/f78/11/78/43/74/th/2008_111.jpg czy to wina sera, czy jednak ja cos źle zrobiłem, ser po wyjęciu był zimny w środku, mimo, że miękki czy to jakaś wada sera, czy raczej błąd z mojej strony na fotce może nie byc tego widac dokładnie, ale porobiły sie grudki przy próbie wałkowania i on sie rwał, niestety fotka z telefonu, bo normalny aparat nie działał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2008 czy to wina sera,Jak duża była ta kostka sera? Na zdjęciu widać, że brzegi sera są inne niż środek. ser po wyjęciu był zimny w środkuOto jest odpowiedź na Twoje pytanie. Z moich obserwacji wynika, że potrzebne jest 10min. na 1cm średnicy (w przypadku kostki będzie to najmniejszy wymiar), aby uzyskać jakie takie wyrównanie temperatur. To zależy oczywiście od różnicy temperatur i indywidualnego przewodnictwa cieplnego surowca. Przy produkcji wędlin na przykład, praktykujemy mierzenie temperatury sondą w najgrubszym miejscu. Do czasu, zanim uzyskasz doświadczenie praktyczne, radzę Ci posługiwać się termometrem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam cytat : Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45 minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i dać łatwo się formować. Tak umieścił w przepisie BonAir . Ja robiłem zgodnie z tą zasadą i nigdy nie miałem problemu . Ser był w kostce około 0,5 kg . Pozdrawiam Ps. Moim zdaniem powstał nowy temat zupełnie nie potrzebnie . Należało zadać pytanie w temacie Rolada Serowa BonAira. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam Trochę za niska temperatura sera do „walcowania” I zbyt niska zawartość sera w serze. W takim przypadku trudno trafić „w punkt’ temperaturowy odpowiedni do tego procesu. Połóż „to” na wodę i podgrzewaj, sprawdzaj miękkość i próbuj dalej. Stara się uzyskać bardziej kwadratowy/prostokątny kształt, żeby później można było łatwiej zrobić z tego roladę. PS Ps. Moim zdaniem powstał nowy temat zupełnie nie potrzebnie . Należało zadać pytanie w temacie Rolada Serowa BonAira.A pomyślałeś o tym że w takim przypadku Autor pytania nie może „dać punktu POMÓGŁ” jeżeli to nie Jego temat? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam A pomyślałeś o tym że w takim przypadku Autor pytania nie może „dać punktu POMÓGŁ” jeżeli to nie Jego temat? Tego nie pomyślałem :blush: . Jednak tematów rozdrobnionych jest ogrom . Może należało by to jakoś rozwiązać ? Albo po prostu tak musi być. Serdecznie pozdrawiam :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2008 ta kostka była bardziej kwadratowa niz prostokatna i teraz zrozumiałem w czym rzecz, prostokątna i bardziej płaska i to jest recepta sukcesu i moim zdaniem jednak ten wątek sie może przydac innym jako wskazówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2008 . Jednak tematów rozdrobnionych jest ogrom . Może należało by to jakoś rozwiązać ? Albo po prostu tak musi być. Serdecznie pozdrawiam :smile: po namysle doszedłem do wniosku, ze lepiej by było, jakbym zatytułował: rolada serowa - problem z serem i byłoby bardziej tematycznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2098-rolada-serowa-problem-z-serem/#findComment-49985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.