Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://img241.imageshack.us/img241/8436/wdzenie1208ug3.jpg

http://img241.imageshack.us/img241/wdzenie1208ug3.jpg/1/w264.png

Witam muszę się pochwalić moim pierwszym wędzeniem. :grin:

Wszystko wyszło tak jak trzeba-jestem bardzo zadowolony, dzięki za przepisy były bardzo pomocne.

Pozdrawiam serdecznie :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze dymki

Skąd: Sosnowiec

Wprawdzie Sosnowiec to podobno "nie Śląsk", niemniej cieszę się, że grupa śląska wciąż się umacnia. Pamiętam z dzieciństwa tzw. "szopki" rozlokowane przy domach kolejowych, familokach i innych mieszkalnych budynkach. W szopce hodowało się króliki, kurki i świnkę, na stryszku gołębie. Stąd też tradycje i klimat sprzyjający zadymianiu i innym wyrobom domowym.

Kol. Modo1 gratuluję udanego, pierwszego wędzenia. Do dziś pamiętam to wspaniałe uczucie po pierwszym wędzeniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-50536
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich, niestety nie mogę jeszcze założyć swojego tematu więc się podepnę (mam nadzieję, że autor nie będzie mi miał za złe :) ). Tytuł tematu pasuje do mojego "problemu" więc proszę Was o rady.

Więc tak:

Wszedłem w posiadanie 6kg mięska z sarny, które czekało w zamrażalce 3 miesiące aż zdecyduję się co w ogóle z niego zrobić:) Przez ten czas pewnie już skruszało ?? Właśnie jestem na etapie jego rozmrażania (jutro będzie gotowe) i szukam pomysłu co z niego pysznego zrobić. Myślałem o jakiejś kiełbasce ??

Problem jest taki, że w tych sprawach jestem totalnym prawiczkiem.

Powiem Wam co już mam:

 

1. 6Kg sarniny (w załączniku zdjęcia abyście pomogli mi określić jakie to części). Chyba 2 szynki, karkówka i polędwica ?? nie mam pojęcia

2. Gar kamienny do peklowania

3. Dostęp do wędzarni :)

4. Chęci :)

 

http://img577.imageshack.us/img577/446/dsc09988f.jpg

http://img444.imageshack.us/img444/4258/dsc09989.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc09990hf.jpg

 

 

Nie wiem czy to wiele ale to przynajmniej jest pewne ;)

 

Teraz moja prośba o radę - co z tego mięska najlepiej zrobić. Jeśli kiełbaska, to co i ile jeszcze dokupić ?? Boczek ??

 

Chciałbym abyście przeprowadzili mnie przez proces peklowania. Znalazłem tabelę dziadka. Tabela Dziadka peklowanie mokre ,

1.nie wiem czy peklować na sucho czy mokro.

2.Czy do peklowania na mokro to tylko odpowiednie proporcje peklosoli i wody czy również jakieś przyprawy ??

3. Peklować w całości czy rozdrobnione ??

4. Ile czasu peklować??

5. Osuszać i wędzić ?

Tak naprawdę to może ktoś chciałby mnie "przeprowadzić za rączkę" z tym moim pierwszym razem ?? Podał dokładnie proces peklowania, przyprawiania i wędzenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211516
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, cienko to widzę! Mięso / surowiec przydatny do wyrobu nie może być mrożony! Ja sam osobiście robiłem z mrożonego kiełbasę 1x porażka. Zwłaszcza że piszesz że ono leżało 3 miesiące (zapach i smak – to nie to). Zrób z tego pieczeń, a najlepiej jeszcze moczoną w marynacie wcześniej, to coś dobrego z tego będziesz miał.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211570
Udostępnij na innych stronach

Mięso / surowiec przydatny do wyrobu nie może być mrożony!

a to niby dlaczego :rolleyes: - jeśli doda świeżego to nie ma problemu, tym bardziej że dziczyzna troszkę inaczej się zachowuje
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211589
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że chcę dodać świeże mięso, tylko jakie iw jakich proporcjach na te 6kg sarniny ? Boczek wieprzowy? 3kg wystarczą? Peklować na sucho czy mokro? Ile dni? (nie mam ograniczeń czasowych)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211598
Udostępnij na innych stronach

Wszedłem w posiadanie 6kg mięska z sarny, które czekało w zamrażalce 3 miesiące

surowiec przydatny do wyrobu nie może być mrożony!

Słyszałam że dziczyzna musi trochę poleżeć w zamrażalce , bartnik, skąd takie wnioski , wprawdzie piszesz że nie wyszło ci z mrożonego ale czy chodzi o dziczyznę .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211610
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ja myślę że dziczyzna z sarny, to samo co wołowe, więc miałbyś dodać wieprzowego raczej tłustego 3x więcej. W całości surowca jaki będziesz miał powinno być min 25% tłuszczu – i to dla kiełbasy chudej.

Wiesz o tym że mięso mrożone (które masz), zostały porozrywane włókna przez kryształki lodu. Tak wyjdzie Tobie coś, ale… (u mnie z mięsa mrożonego, kiełbasa nie była zwięzła, smak też inny jak z świeżego). Wyrób końcowy był taki jaki kupisz za tani pieniądz w markecie.

 

Jeszcze z tego mięsa można zrobić rolady – i to jest coś.

 

Decyzja należy do Ciebie. Ja odradzam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211670
Udostępnij na innych stronach

Długi ja bym posłuchał Henia i będzie dobrze :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211688
Udostępnij na innych stronach

Długi,

Z tej sarniny wykrój sobie starannie "I". Pozostałe błony i ścięgniste potraktuj jako "III" - na klej.

"II" dołóż z wieprzowiny tłustej. Mogą byc tłuste okrawki z szynek i łopatki. Oszacuj tłuszcz i dodaj brakujący z podgardla. Tłuszczu w całości powinno być min. 15% a raczej ok. 25%. Ale to zależy od Ciebie.

Tę ładną jedyneczkę to przepuść przez szarpak lub pokrój na kawałki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211762
Udostępnij na innych stronach

EAnna, tak to ładnie opisałaś, że już niemalże wędziłem tą kiełbaskę :), oczyma wyobraźni, oczywiście ... :D

 

Będzie pyszna, Długi idż za tym przepisem, jakoś w kościach czuję, że będzie kanada, a jak nie chcesz, to oddaj sarninę, a ja wykonam tą kiełbaskę :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211764
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie to dokupiłem 2kg. łopatki i 2 kg wieprzowiny półtłustej w kawałkach. Zaplanowałem to sobie tak jak zaproponowała EAnna. :) Tą "I" będę później kroił na kawałeczki. Wszystko już spoczywa w peklosoli. Mam tylko pytanie czy resztę przypraw z przepisu (czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, jałowiec) dodać teraz do peklowania, czy dopiero zmieszać z mięsem przy rozdrabnianiu ??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211769
Udostępnij na innych stronach

Przy rozdrabnianiu....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211778
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.