Modo1 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2008 http://img241.imageshack.us/img241/8436/wdzenie1208ug3.jpg http://img241.imageshack.us/img241/wdzenie1208ug3.jpg/1/w264.png Witam muszę się pochwalić moim pierwszym wędzeniem. :grin: Wszystko wyszło tak jak trzeba-jestem bardzo zadowolony, dzięki za przepisy były bardzo pomocne. Pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2008 No wygląda całkiem "mniamowo"Życzę dalszych sukcesów ! Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-50344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Mmmmmmmm!!!Bożonarodzeniowy zestaw świąteczny,ciekawe jak smakowało Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-50355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Pierwsze dymkiSkąd: SosnowiecWprawdzie Sosnowiec to podobno "nie Śląsk", niemniej cieszę się, że grupa śląska wciąż się umacnia. Pamiętam z dzieciństwa tzw. "szopki" rozlokowane przy domach kolejowych, familokach i innych mieszkalnych budynkach. W szopce hodowało się króliki, kurki i świnkę, na stryszku gołębie. Stąd też tradycje i klimat sprzyjający zadymianiu i innym wyrobom domowym. Kol. Modo1 gratuluję udanego, pierwszego wędzenia. Do dziś pamiętam to wspaniałe uczucie po pierwszym wędzeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-50536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1981 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Modo1, gratulacje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-195011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam wszystkich, niestety nie mogę jeszcze założyć swojego tematu więc się podepnę (mam nadzieję, że autor nie będzie mi miał za złe ). Tytuł tematu pasuje do mojego "problemu" więc proszę Was o rady. Więc tak: Wszedłem w posiadanie 6kg mięska z sarny, które czekało w zamrażalce 3 miesiące aż zdecyduję się co w ogóle z niego zrobić Przez ten czas pewnie już skruszało ?? Właśnie jestem na etapie jego rozmrażania (jutro będzie gotowe) i szukam pomysłu co z niego pysznego zrobić. Myślałem o jakiejś kiełbasce ?? Problem jest taki, że w tych sprawach jestem totalnym prawiczkiem. Powiem Wam co już mam: 1. 6Kg sarniny (w załączniku zdjęcia abyście pomogli mi określić jakie to części). Chyba 2 szynki, karkówka i polędwica ?? nie mam pojęcia 2. Gar kamienny do peklowania 3. Dostęp do wędzarni 4. Chęci http://img577.imageshack.us/img577/446/dsc09988f.jpg http://img444.imageshack.us/img444/4258/dsc09989.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc09990hf.jpg Nie wiem czy to wiele ale to przynajmniej jest pewne Teraz moja prośba o radę - co z tego mięska najlepiej zrobić. Jeśli kiełbaska, to co i ile jeszcze dokupić ?? Boczek ?? Chciałbym abyście przeprowadzili mnie przez proces peklowania. Znalazłem tabelę dziadka. Tabela Dziadka peklowanie mokre , 1.nie wiem czy peklować na sucho czy mokro. 2.Czy do peklowania na mokro to tylko odpowiednie proporcje peklosoli i wody czy również jakieś przyprawy ?? 3. Peklować w całości czy rozdrobnione ?? 4. Ile czasu peklować?? 5. Osuszać i wędzić ? Tak naprawdę to może ktoś chciałby mnie "przeprowadzić za rączkę" z tym moim pierwszym razem ?? Podał dokładnie proces peklowania, przyprawiania i wędzenia. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam, cienko to widzę! Mięso / surowiec przydatny do wyrobu nie może być mrożony! Ja sam osobiście robiłem z mrożonego kiełbasę 1x porażka. Zwłaszcza że piszesz że ono leżało 3 miesiące (zapach i smak – to nie to). Zrób z tego pieczeń, a najlepiej jeszcze moczoną w marynacie wcześniej, to coś dobrego z tego będziesz miał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Mięso / surowiec przydatny do wyrobu nie może być mrożony!a to niby dlaczego :rolleyes: - jeśli doda świeżego to nie ma problemu, tym bardziej że dziczyzna troszkę inaczej się zachowuje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Oczywiście że chcę dodać świeże mięso, tylko jakie iw jakich proporcjach na te 6kg sarniny ? Boczek wieprzowy? 3kg wystarczą? Peklować na sucho czy mokro? Ile dni? (nie mam ograniczeń czasowych) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Wszedłem w posiadanie 6kg mięska z sarny, które czekało w zamrażalce 3 miesiącesurowiec przydatny do wyrobu nie może być mrożony!Słyszałam że dziczyzna musi trochę poleżeć w zamrażalce , bartnik, skąd takie wnioski , wprawdzie piszesz że nie wyszło ci z mrożonego ale czy chodzi o dziczyznę . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 To Wy się kłócicie a ja dalej w lesie z tą dziczyzną :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7128 masz przepis - zastąp dzika swoim mięsem i do dzieła . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7128 masz przepis - zastąp dzika swoim mięsem i do dzieła . Tak też zrobię. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja myślę że dziczyzna z sarny, to samo co wołowe, więc miałbyś dodać wieprzowego raczej tłustego 3x więcej. W całości surowca jaki będziesz miał powinno być min 25% tłuszczu – i to dla kiełbasy chudej. Wiesz o tym że mięso mrożone (które masz), zostały porozrywane włókna przez kryształki lodu. Tak wyjdzie Tobie coś, ale… (u mnie z mięsa mrożonego, kiełbasa nie była zwięzła, smak też inny jak z świeżego). Wyrób końcowy był taki jaki kupisz za tani pieniądz w markecie. Jeszcze z tego mięsa można zrobić rolady – i to jest coś. Decyzja należy do Ciebie. Ja odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Bartnik ma rację. Ja bym zrobił pyszny pasztet :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Długi ja bym posłuchał Henia i będzie dobrze :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Długi ja bym posłuchał Henia i będzie dobrze :thumbsup: Tak robię. Mięso już w kamiennym karku. Dam znać jak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Długi, Z tej sarniny wykrój sobie starannie "I". Pozostałe błony i ścięgniste potraktuj jako "III" - na klej. "II" dołóż z wieprzowiny tłustej. Mogą byc tłuste okrawki z szynek i łopatki. Oszacuj tłuszcz i dodaj brakujący z podgardla. Tłuszczu w całości powinno być min. 15% a raczej ok. 25%. Ale to zależy od Ciebie. Tę ładną jedyneczkę to przepuść przez szarpak lub pokrój na kawałki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 EAnna, tak to ładnie opisałaś, że już niemalże wędziłem tą kiełbaskę , oczyma wyobraźni, oczywiście ... Będzie pyszna, Długi idż za tym przepisem, jakoś w kościach czuję, że będzie kanada, a jak nie chcesz, to oddaj sarninę, a ja wykonam tą kiełbaskę Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dokładnie to dokupiłem 2kg. łopatki i 2 kg wieprzowiny półtłustej w kawałkach. Zaplanowałem to sobie tak jak zaproponowała EAnna. Tą "I" będę później kroił na kawałeczki. Wszystko już spoczywa w peklosoli. Mam tylko pytanie czy resztę przypraw z przepisu (czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, jałowiec) dodać teraz do peklowania, czy dopiero zmieszać z mięsem przy rozdrabnianiu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Przy rozdrabnianiu.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2109-pierwsze-dymki/#findComment-211778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.