Bagno Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Tzw. nitrozylomiochromogen(odpowiada za różowo-czerwoną barwe) jest barwnikiem nietrwałym, i w temperaturze około 80 stopni C zaczyna się jej rozpad. Tak więc po dłuższym gotowaniu lub pieczeniu, efektu peklowania nie będzie widać.Marku, chyba będzie trzeba poszperać w podręczniku. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 ...nie wiem co Wam przeszkadza różowy kolor kiełbasy,bo przecież smak jest taki sam,no inna nazwa-kiełbasa surowa do parzenia. :wink: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Nic nie przeszkadza . Błąd jest w nazewnictwie Mamy recepturę na kiełbasę białą surową wg BN z mięs świeżych nie peklowanych i to jest ta jedyna prawdziwa kiełbasa biała surowa .Inne kiełbasy które robimy z mięs peklowanych nie mogą się nazywać tak jak ona przecież to jest całkowicie inny proces produkcji. To są kiełbasy na biało parzone .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 DZIADEK, - niedawno robiłam szynki. Jedną z szynek, po opłukaniu, włożyłam do wrzącej wody wody, gotowałam 15 min, nastepnie obniżyłam temperaturę do 80 st.C i parzyłam 90 min (szynka o wadze 1,8 kg). Reszta szynek poszła do wedzenia :smile: Ta szynka, która była parzona bez wędzenia wyjątkowo smakowała mojej wnuczce, była soczysta, smaczna, kolor apetyczny, różowiutki. Czy tak parzona szynka zaliczana jest również do wędlin "na biało ?" Mieso na szynki było peklowane normalnie, sposobem zalewowym, a dodatkowo było nastrzyknięte solanką peklujacą. Czy białe wędliny to tylko te, które są peklowane bez uzycia peklosoli ? pozdrawiam serdecznie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 To co napisałem dotyczy kiełbasy białej surowej .Szynki i inne wędzonki możemy parzyć po procesie peklowania, pomijając proces wędzenia, które mają ładny różowy kolor i są smaczne.W sprzedaży była taka wielka szynka nazywała się Szynka Królewska która nie była wędzona tylko parzona Z nazwą może być kłopot po prostu wystarczy dodać np. szynka lub baleron parzony nie wędzony. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ta szynka, która była parzona bez wędzenia wyjątkowo smakowała mojej wnuczce, była soczysta, smaczna, kolor apetyczny, różowiutki. prababciu czy mogła byś dokladnie opisać cały cykl parzenia szyneczki z głebokimi ukłonami Jondek Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Jondek, odpowiedziałam na PW, ale zapomniałam dodac, że szynkę lub baleron , przed włożeniem do wrzątku równiez sznuruję : :smile: pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-11002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 witam prababciuaniu serdecznie dziękuje z ukłonami Jondek Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-11037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.