Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tzw. nitrozylomiochromogen(odpowiada za różowo-czerwoną barwe) jest barwnikiem nietrwałym, i w temperaturze około 80 stopni C zaczyna się jej rozpad. Tak więc po dłuższym gotowaniu lub pieczeniu, efektu peklowania nie będzie widać.

Marku, chyba będzie trzeba poszperać w podręczniku.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10906
Udostępnij na innych stronach

...nie wiem co Wam przeszkadza różowy kolor kiełbasy,bo przecież smak jest taki sam,no inna nazwa-kiełbasa surowa do parzenia. :wink:
żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10961
Udostępnij na innych stronach

Nic nie przeszkadza . Błąd jest w nazewnictwie Mamy recepturę na kiełbasę białą surową wg BN z mięs świeżych nie peklowanych i to jest ta jedyna prawdziwa kiełbasa biała surowa .Inne kiełbasy które robimy z mięs peklowanych nie mogą się nazywać tak jak ona przecież to jest całkowicie inny proces produkcji. To są kiełbasy na biało parzone .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10967
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, - niedawno robiłam szynki. Jedną z szynek, po opłukaniu, włożyłam do wrzącej wody wody, gotowałam 15 min, nastepnie obniżyłam temperaturę do 80 st.C i parzyłam 90 min (szynka o wadze 1,8 kg). Reszta szynek poszła do wedzenia :smile:

 

Ta szynka, która była parzona bez wędzenia wyjątkowo smakowała mojej wnuczce, była soczysta, smaczna, kolor apetyczny, różowiutki.

Czy tak parzona szynka zaliczana jest również do wędlin "na biało ?"

Mieso na szynki było peklowane normalnie, sposobem zalewowym, a dodatkowo było nastrzyknięte solanką peklujacą.

 

Czy białe wędliny to tylko te, które są peklowane bez uzycia peklosoli ?

 

 

pozdrawiam serdecznie

:smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10972
Udostępnij na innych stronach

To co napisałem dotyczy kiełbasy białej surowej .Szynki i inne wędzonki możemy parzyć po procesie peklowania, pomijając proces wędzenia, które mają ładny różowy kolor i są smaczne.W sprzedaży była taka wielka szynka nazywała się Szynka Królewska która nie była wędzona tylko parzona Z nazwą może być kłopot po prostu wystarczy dodać np. szynka lub baleron parzony nie wędzony. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10974
Udostępnij na innych stronach

Ta szynka, która była parzona bez wędzenia wyjątkowo smakowała mojej wnuczce, była soczysta, smaczna, kolor apetyczny, różowiutki.

prababciu czy mogła byś dokladnie opisać cały cykl parzenia szyneczki

z głebokimi ukłonami

Jondek

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-10986
Udostępnij na innych stronach

Jondek, odpowiedziałam na PW, ale zapomniałam dodac, że szynkę lub baleron , przed włożeniem do wrzątku równiez sznuruję : :smile:

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/211-jeszcze-o-bia%C5%82ej-surowej/page/2/#findComment-11002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.