Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat ten odnosi się do mierzenia temperatury wyrobów poddanych obróbce termicznej(parzenie, pieczenie).

Mierzenie temperatury w ten sposób nauczyłem się będąc na praktyce w małej masarni.

Myślę, że większość osób czytajacych to forum oraz czarną oliwkę umie mierzyć temperaturę tym sposobem.

Należy przygotować odcinek drutu ze stali kwasoodpornej lub innej nie podlegajacej rdzewieniu o dł. 20-30cm, grubości 1-2mm.

Jeden koniec drutu kształtujemy do postaci literki O, koniec będzie nam służył do zawieszania lub łatwiejszego wyciągania.

Drugi koniec musimy spiłować w celu zaostrzenia, czyli robimy na kształt igły w celu ułatwienia wkuwania.

Sprawdzanie temperatury odbywa się w ten sposób, że wkuwamy nasz drucik do mięsa (poddawanego obróbce termicznej, lecz nie na początku, tylko po upływie przewidywanego 3/4 czasu obróbki) w jego najgrubszym miejscu przetrzymujemy do jednej minuty poczym wyciagamy i szybko przykładamy do przeguba ręki.

1 Jeśli czujemy silne parzenie natychmiast odrywamy drucik od ręki, to jest oznaka,że nasz wyrób jest dobry(uparzony, upieczony).

2 Jeśli czujemy uczucie gorąca, to wyrób też będzie dobry.

3 Jeśli poczujemy tylko ciepło, oznaka -trzeba jeszcze obrabiać termicznie.

Nie używam termometru z sondą,gdyż nie mam. Posiadam termometr do mierzenia z grubym szpikulcem, może dlatego jest nie używany, a ponadto kiedy testowałem mój sposób termometrem kalibrowanym okazało się, że oszukuje przy wyższych temp. o 10C.

Przy sprawdzaniu mojego sposobu w pierwszym przypadku temp. mierzona kalibrowanym term. wynosiła 70-72C.

Zawsze musimy umieścić drucik tak, aby można było sprawdzić środek geometryczny.

Jeśli wśrodku geometrycznym będzie niska temp. na wierzchniej warstwie wysoka, to nasz wskaźnik pokaże nam,tą niższą.

 

Zachęcam wszystkich do podjęcia prób w tym zakresie bez użycia termometru, po czym sprawdzenie wg wskazań termometru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/212-sprawdzanie-temperatury-bez-u%C5%BCycia-termometru/
Udostępnij na innych stronach

Dawno ,jakieś 15 lat temu ,znajomy masarz parząc szynki u teścia robił dokładnie tak samo.

Tylko zamiast sondy z drutu używał drewnianej "igły"

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/212-sprawdzanie-temperatury-bez-u%C5%BCycia-termometru/#findComment-1253
Udostępnij na innych stronach

Pod koniec lat 60 i na początku lat 70 gdy pracowałem w zakładach mięsnych w Gdańsku metoda ta była stosowana z tym że niektórzy wyjęty drut przykładali ust., nie polecam nie umiejącym z tym się obchodzić bo można chodzić z bąblami na wargach. Uściślając technikę mierzenia tym przyrządem drut wkładamy w środek szynki na całej jej długości lub szerokości. w najgrubszym miejscu. Przy wyciąganiu chwytamy dwoma palcami drut przy szynce i wyciągamy sprawdzając czy drut jest jednakowo nagrzany na tej długości w której był w szynce najważniejszy jest środek.. ważne jest uchwycenie przy szynce tego drutu przy wyciąganiu bo wtedy widzimy gdzie był srodek szynki .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/212-sprawdzanie-temperatury-bez-u%C5%BCycia-termometru/#findComment-1255
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Witam: Metoda ta jest stosowana do dzisiaj,ja sprawdzam językiem

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/212-sprawdzanie-temperatury-bez-u%C5%BCycia-termometru/#findComment-4452
Udostępnij na innych stronach

Szczepan - oj nie higenicznienie nie przestrzegasz przepisów unijnych, a jak ma się Twój język po takich próbach. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/212-sprawdzanie-temperatury-bez-u%C5%BCycia-termometru/#findComment-4455
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.