Wojtas34 Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2024 Witam Na co trzeba uważać przed i przy pierwszym wędzeniu??? Na co zwrócić uwagę???? Wędzarnia drewniana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lipca 2024 Na BHP i kulturę spożycia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lipca 2024 58 minut temu, Wojtas34 napisał(a): Na co trzeba uważać przed i przy pierwszym wędzeniu??? Na co zwrócić uwagę???? Osuszyć wkład, wygrzać wędzarnię i wkład osuszyć w wędzarni bez dymu lub z minimalną ilością . Jak wkład będzie suchy w dotyku /nie przepełniona wędzarnia !/ to puszczasz dym temp 50-60 st i wędzisz DO KOLORU jaki Ci pasuje./nie na czas/ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lipca 2024 I nie czytać za dużo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafoman Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2024 Przed pierwszym wędzeniem w drewnianej wędzarni należy odpowiednio przygotować wędzarnię przez sezonowanie i czyszczenie, oraz używać dobrze wysuszonego drewna liściastego, takiego jak buk czy olcha, aby uniknąć nieprzyjemnego smaku. Mięso powinno być wcześniej zamarynowane i mieć temperaturę pokojową przed wędzeniem. Kontroluj temperaturę wędzenia za pomocą termometru, utrzymując odpowiedni poziom dymu – jasny i nie za gęsty. Zapewnij dobrą wentylację wędzarni i przestrzegaj zasad bezpieczeństwa, ustawiając ją stabilnie na równym podłożu z dala od materiałów łatwopalnych. Regularnie monitoruj proces wędzenia, który może trwać od kilku godzin do kilku dni, w zależności od rodzaju i wielkości mięsa. _________________________ https://www.medipakiet.pl/blog/oczyszczacz-powietrza-ranking/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2024 Grafoman , bardzo zgrabny wpis , ale pachnie " cytatem ", a może mi się wydaje ,że już go gdzieś czytałem . Jeśli jest Twój - gratulacje - jeśli go już czytałem w Internecie - YOU TUBE- to napisz kto lub gdzie. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21313-pierwsze-w%C4%99dzarnie/#findComment-938625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.