Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkującym adeptem sztuki przetwarzania mięsa i chciałbym zwrócic się do szanownych kolegów fachowców z jednym pytaniem i prośbą o pomoc. Nie daje mi spokoju mianowicie wpływ dodatku soli na wodochłonność mięsa. Wiadomo że wzrasta ona wraz ze wzrostem pH, ale w przypadku dodatku soli kuchennej nie zmieniamy chyba pH bo jest to sól pochodząca z mocnego kwasu i mocnej zasady a więc o obojętnym odczynie. Na czym więc polega fenomen zwiększania wodochłonności przez dodatek soli?????

z góry dziękuje za wszelką pomoc!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Sól nie zwiększa wodochłonności mięsa. Zauważ, że nawet przy obfitym nastrzyku mięso ma pewne granice przyjmowania solanki i więcej jej nie przyjmie. Po całym procesie wedzenia a szczególnie parzenia wydajność domowych wędzonek zawsze oscyluje w granicach 80 % (szynki).

Inaczej ma się sprawa jak używa się do nastrzyku różnych wynalazków typu fosforany (czego my na tej stronie absolutnie nie stosujemy-z samej nazwy wynika, że robimy wędliny domowe). Przy odpowiednim nastrzyku i masowaniu, z pomocą fosforanów można znacznie podnieść wodochłonność mięsa, a co za tym idzie zwiększyć wydajność gotowego produktu nawet do 200 %.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52222
Udostępnij na innych stronach

wydajność gotowego produktu nawet do 200 %.

i sprzedać tą wodę jako szynkę babuni czy dziadunia w cenie luksusowej szynki.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52231
Udostępnij na innych stronach

Nie daje mi spokoju mianowicie wpływ dodatku soli na wodochłonność mięsa. Wiadomo że wzrasta ona wraz ze wzrostem pH, ale w przypadku dodatku soli kuchennej nie zmieniamy chyba pH bo jest to sól pochodząca z mocnego kwasu i mocnej zasady a więc o obojętnym odczynie. Na czym więc polega fenomen zwiększania wodochłonności przez dodatek soli?????

Jak dobrze wiesz, sól w w roztworze jest w formie dysocjowanej, czyli rozbita na jony Na+ i Cl-, dodatkowo cząsteczka wody tworzy tzw. "dipol", gdzie ładunki są po przeciwnych stronach. Do mięsa a ściślej do kompleksu aktyny i miozyny przyłącza się jon Na+, do którego przyłączają się cząsteczki wody (dipole) powodując wzrost wodochłonności mięsa.

Tak, w skrócie.

Wszystko byłoby pięknie tylko nie możemy zwiększyć zawartości soli w wyrobach, gdyż stoi bariera w postaci -smaku.

O ile dobrze pamiętam to, jest wzrost wydajności kilku procent, czyli w warunkach domowych "gra nie warta świeczki"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52270
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, jak zwykle bardzo ładnie to wyłożył. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52315
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, jak zwykle bardzo ładnie to wyłożył

I naukowo. Nawet o dipolu napisał :!: :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52380
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.