jacstan Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 WitamJestem początkującym adeptem sztuki przetwarzania mięsa i chciałbym zwrócic się do szanownych kolegów fachowców z jednym pytaniem i prośbą o pomoc. Nie daje mi spokoju mianowicie wpływ dodatku soli na wodochłonność mięsa. Wiadomo że wzrasta ona wraz ze wzrostem pH, ale w przypadku dodatku soli kuchennej nie zmieniamy chyba pH bo jest to sól pochodząca z mocnego kwasu i mocnej zasady a więc o obojętnym odczynie. Na czym więc polega fenomen zwiększania wodochłonności przez dodatek soli?????z góry dziękuje za wszelką pomoc!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Sól nie zwiększa wodochłonności mięsa. Zauważ, że nawet przy obfitym nastrzyku mięso ma pewne granice przyjmowania solanki i więcej jej nie przyjmie. Po całym procesie wedzenia a szczególnie parzenia wydajność domowych wędzonek zawsze oscyluje w granicach 80 % (szynki).Inaczej ma się sprawa jak używa się do nastrzyku różnych wynalazków typu fosforany (czego my na tej stronie absolutnie nie stosujemy-z samej nazwy wynika, że robimy wędliny domowe). Przy odpowiednim nastrzyku i masowaniu, z pomocą fosforanów można znacznie podnieść wodochłonność mięsa, a co za tym idzie zwiększyć wydajność gotowego produktu nawet do 200 %. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2009 wydajność gotowego produktu nawet do 200 %. i sprzedać tą wodę jako szynkę babuni czy dziadunia w cenie luksusowej szynki. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Nie daje mi spokoju mianowicie wpływ dodatku soli na wodochłonność mięsa. Wiadomo że wzrasta ona wraz ze wzrostem pH, ale w przypadku dodatku soli kuchennej nie zmieniamy chyba pH bo jest to sól pochodząca z mocnego kwasu i mocnej zasady a więc o obojętnym odczynie. Na czym więc polega fenomen zwiększania wodochłonności przez dodatek soli?????Jak dobrze wiesz, sól w w roztworze jest w formie dysocjowanej, czyli rozbita na jony Na+ i Cl-, dodatkowo cząsteczka wody tworzy tzw. "dipol", gdzie ładunki są po przeciwnych stronach. Do mięsa a ściślej do kompleksu aktyny i miozyny przyłącza się jon Na+, do którego przyłączają się cząsteczki wody (dipole) powodując wzrost wodochłonności mięsa. Tak, w skrócie. Wszystko byłoby pięknie tylko nie możemy zwiększyć zawartości soli w wyrobach, gdyż stoi bariera w postaci -smaku. O ile dobrze pamiętam to, jest wzrost wydajności kilku procent, czyli w warunkach domowych "gra nie warta świeczki" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacstan Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Bardzo bardzo dziękuje, pwiem szczerze że nie dawało mi to spokoju a teraz dzięki wam mogę spać spokojnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Andrzej, jak zwykle bardzo ładnie to wyłożył. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Andrzej, jak zwykle bardzo ładnie to wyłożyłI naukowo. Nawet o dipolu napisał :!: :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2166-dodatek-soli-a-wodoch%C5%82onno%C5%9B%C4%87/#findComment-52380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.