Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum i z góry przepraszam jeżeli jest to gdzieś wyjaśnione, ale nie mogłem znaleźć. 

Dzisiaj miałem zakończyć suszenie trzech kawałków schabu, wszystkie były przygotowywane w podobny sposób tj najpierw trzy doby w peklosoli, potem dwie doby już w różnych przyprawach. Wytarte, powieszone w altance do suszenia. Wszystkie wyschły idealnie, pachną świetnie, ale nie nadają się do spożycia z powodu mniejszych lub większych wykwitów zielonej pleśni. Co mogę robić nie tak? Za słaba wentylacja? Za duża wilgotność powietrza? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, HesusWhiskus napisał(a):

ale nie mogłem znaleźć

Taaak, to się w ostatnich latach zdarza najczęściej :). Ta metoda cała jest do tzw z pańska pupencji...........

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/#findComment-956264
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, HesusWhiskus napisał(a):

Co mogę robić nie tak?

Wszystko. Tutaj nazywamy taki "wyrób" karniszonowym. Jeśli jeszcze napiszesz, że obtaczałeś mięso w cukrze, będziemy mieli pewność.

Zapraszamy do zapoznania się z wyrobami dojrzewającymi, opisanymi na naszym forum, a zrozumiesz, że to co robisz, to sa produty domorosłych "technologów" z YT i nie mają nic wspólnego z prawidłoąa i bezpieczną technologią mięsa.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/#findComment-956269
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Muski napisał(a):

Taaak, to się w ostatnich latach zdarza najczęściej :). Ta metoda cała jest do tzw z pańska pupencji...........

Przez ostatnie kilka lat z powodzeniem robiłem takie wędliny od czasu do czasu w domu. 

Używałem szukajki i sprawdzałem po tagach.

9 minut temu, Maxell napisał(a):

Wszystko. Tutaj nazywamy taki "wyrób" karniszonowym. Jeśli jeszcze napiszesz, że obtaczałeś mięso w cukrze, będziemy mieli pewność.

Zapraszamy do zapoznania się z wyrobami dojrzewającymi, opisanymi na naszym forum, a zrozumiesz, że to co robisz, to sa produty domorosłych "technologów" z YT i nie mają nic wspólnego z prawidłoąa i bezpieczną technologią mięsa.

 

Po co miałbym obtaczać mięso w cukrze? Jak wyżej - robiłem tak polędwicę wcześniej, to co się w tej chwili różni to miejsce w którym wisiały, stąd moje pytania. Przeglądałem teraz ponownie forum przez chwilę - to większość wątków które mnie interesują jest martwa lub ma odpowiedzi tak jak w moim temacie. Doskonale wiem, że mój wyrób nie jest czymś wybitnym, ale do tej pory zawsze mi wychodziło, nigdy się nic nie psuło itp. Założyłem, że dział dla początkujących z pierwszymi pytaniami jest właśnie do takich rzeczy, ale jeżeli popełniłem jakieś faux pas, to serdecznie przepraszam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/#findComment-956275
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, HesusWhiskus napisał(a):

ale do tej pory zawsze mi wychodziło, nigdy się nic nie psuło itp

Ale w końcu się popsuło... Na pewno jakiś nasz specjalista od wędlin dojrzewających, wyjaśni Ci w czym tkwi problem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/#findComment-956280
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, HesusWhiskus napisał(a):

Co mogę robić nie tak?

W zasadzie wszystko oprócz peklowanie ,które mam nadzieję odbywało się w warunkach chłodniczych 4-6 C i z odpowiednią dawką peklosoli. Nie robiłeś wyrobu dojrzewającego tylko suszony i to w bardzo złych warunkach zewnętrznych. Nie ta pora i nie takie warunki na tego typu wyroby. Jak zachowasz warunki 12C i 80-85% wilgotności to nie powinno być kłopotów choć taki proces zależy jeszcze od kilku warunków. Najlepiej mieć komorę dojrzewalniczą i nie będzie problemów. Jak taką komorę zrobić w warunkach domowych to jest sporo materiału na forum.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/#findComment-956425
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

W zasadzie wszystko oprócz peklowanie ,które mam nadzieję odbywało się w warunkach chłodniczych 4-6 C i z odpowiednią dawką peklosoli. Nie robiłeś wyrobu dojrzewającego tylko suszony i to w bardzo złych warunkach zewnętrznych. Nie ta pora i nie takie warunki na tego typu wyroby. Jak zachowasz warunki 12C i 80-85% wilgotności to nie powinno być kłopotów choć taki proces zależy jeszcze od kilku warunków. Najlepiej mieć komorę dojrzewalniczą i nie będzie problemów. Jak taką komorę zrobić w warunkach domowych to jest sporo materiału na forum.

Tak, peklowanie zawsze robię w lodówce, dawki biorę z tabelki (znalazłem tu gdzieś taką jak zacząłem się uczyć wędzić). Czas mógłby być dłuższy, ale zawsze robiłem relatywnie nieduże kawałki. Cóż, nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić jakie dokładnie warunki mam w altance i potem doprowadzić to do porządku. Ostatnio faktycznie temperatura i wilgotność mocno skakały.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21859-niechciana-ple%C5%9B%C5%84-na-suszonym-schabie/#findComment-956501
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.