Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Mortadella di bologna fatta


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zrobić mortadellę jak najbardziej podobną do tej włoskiej. Według tego co czytałem, plan mam następujący.

Na 1 kg:

 

- 650g chudej wieprzowiny

- 200 g słoniny

- 150 g pokrojonego w kostkę tłuszczu z podgardla, blanszowanego

- 20 g soli peklującej

- 4 g białego pieprzu

- 4 g kolendry

- 5 g czosnku w proszku

- 2 g cebuli w proszku

- 3 gałki muszkatołowej

- 20 g skrobi ziemniaczanej

- 50 ml czerwonego wina, uprzednio odparowany alkohol, mocno schłodzone

- 150 g lodowatej wody lub pokruszonego lodu

- osłonka białkowa fi 80-120

 

Schłodzone mięso i słoninę zmielić osobno na oczku 2-4 mm, schłodzić blisko 0 stopni. Kutrować chudą część z dodatkiem przypraw i 1/3 wina oraz 1/3 lodu lub wody. Kiedy masa osiągnie jednolitą konsystencje dodać schłodzoną słoninę, 1/3 wina, pokruszony lód lub wodę i skrobię ziemniaczaną. Dodać resztę lodu/wody, resztę wina i kutrować jeszcze około 30 sek. Dodać pokrojony w kostkę uprzednio zblanszowany tłuszcz z podgardla i wymieszać już bez blendowania/kutrowania. Nabić w osłonki i parzyć w temp. 80-85 stopni przez 1 godzinę na 1 kg wyrobu. 

 

Czy jest na forum ktoś kto próbował sił z taką lub podobną wędliną? Jeśli ktoś ma jakieś porady co zmienić w ww procesie czy składzie, chętnie przyjmę do wiadomości.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/
Udostępnij na innych stronach

Wygląda całkiem fajnie z opisu, jak zrobisz wrzuć fotę, chętnie popatrzę, ale mam pytanie odnośnie parzenia, czy godzina parzenia wystarczy i czy będziesz parzył do jakiejś konkretnej  temp w środku batona? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960513
Udostępnij na innych stronach

Bologna jest odmianą mortadeli z kawałkami wkładu🙂.Jest często robioną wędliną w Polsce pod jedną nazwą Mortadela. Jeśli przyprawy to kolendry i gałki po 1-2g/kg . Skrobia nie jest Ci konieczna przy kutrowaniu /jak masz kuter/ wino tak, 20-25ml/kg  ale przy wkładkach z kl I. Lodu w płatkach 250 g . Parzysz w 80 st do temperatury w centrum batonu 68 St . Kostki  słoniny 1,5x2,5 cm mniejsze znikną i nie 200 a 300 g/1 kg.  Kutrujesz schłodzone od razu z dodatkiem lodu  i nie na 30 sek a do pożądanej konsystencji. Co znaczy chuda wieprzowina ?   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960516
Udostępnij na innych stronach

Ok, kutra nie mam, myślałem o robocie kuchennym. Kiedyś kutrowałem nim mięso na parówki i wyszło ok. Czas parzenia odpuszczam, planuję parzyć do 70 st. w środku. Chuda wieprzowina to chuda wieprzowina 🙃 nie wem, ja chciałem użyć chudej szynki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960521
Udostępnij na innych stronach

BePe94

Czy podany przepis jest tłumaczeniem z włoskiego przepisu, czy też twoja twórczą inwencją?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960524
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, BePe94 napisał(a):

To tłumaczenie, trochę uporządkowane.

Cóż. Należy wypróbować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960536
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

Jest często robioną wędliną w Polsce

Bologna experymento udyndoliłem tępym nożem, praca zespołowa 😋.20241007_184221.thumb.jpg.3d008b640be4babc909ab10a0d939bb8.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960540
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Bologna experymento udyndoliłem tępym nożem, praca zespołowa 😋.20241007_184221.thumb.jpg.3d008b640be4babc909ab10a0d939bb8.jpg

Ładnie. Ciasno nabijałeś osłonki? Ile czasu parzyłeś i w jakiej temp?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960569
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, BePe94 napisał(a):

Ciasno nabijałeś osłonki

Tak ciasno.

6 minut temu, BePe94 napisał(a):

Ile czasu parzyłeś i w jakiej temp?

Muski odpowiedział powyżej.

5 godzin temu, Muski napisał(a):

Parzysz w 80 st do temperatury w centrum batonu 68 St

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960572
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.