BePe94 Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2024 Witam, planuję zrobić mortadellę jak najbardziej podobną do tej włoskiej. Według tego co czytałem, plan mam następujący. Na 1 kg: - 650g chudej wieprzowiny - 200 g słoniny - 150 g pokrojonego w kostkę tłuszczu z podgardla, blanszowanego - 20 g soli peklującej - 4 g białego pieprzu - 4 g kolendry - 5 g czosnku w proszku - 2 g cebuli w proszku - 3 gałki muszkatołowej - 20 g skrobi ziemniaczanej - 50 ml czerwonego wina, uprzednio odparowany alkohol, mocno schłodzone - 150 g lodowatej wody lub pokruszonego lodu - osłonka białkowa fi 80-120 Schłodzone mięso i słoninę zmielić osobno na oczku 2-4 mm, schłodzić blisko 0 stopni. Kutrować chudą część z dodatkiem przypraw i 1/3 wina oraz 1/3 lodu lub wody. Kiedy masa osiągnie jednolitą konsystencje dodać schłodzoną słoninę, 1/3 wina, pokruszony lód lub wodę i skrobię ziemniaczaną. Dodać resztę lodu/wody, resztę wina i kutrować jeszcze około 30 sek. Dodać pokrojony w kostkę uprzednio zblanszowany tłuszcz z podgardla i wymieszać już bez blendowania/kutrowania. Nabić w osłonki i parzyć w temp. 80-85 stopni przez 1 godzinę na 1 kg wyrobu. Czy jest na forum ktoś kto próbował sił z taką lub podobną wędliną? Jeśli ktoś ma jakieś porady co zmienić w ww procesie czy składzie, chętnie przyjmę do wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2024 Wygląda całkiem fajnie z opisu, jak zrobisz wrzuć fotę, chętnie popatrzę, ale mam pytanie odnośnie parzenia, czy godzina parzenia wystarczy i czy będziesz parzył do jakiejś konkretnej temp w środku batona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Października 2024 Bologna jest odmianą mortadeli z kawałkami wkładu🙂.Jest często robioną wędliną w Polsce pod jedną nazwą Mortadela. Jeśli przyprawy to kolendry i gałki po 1-2g/kg . Skrobia nie jest Ci konieczna przy kutrowaniu /jak masz kuter/ wino tak, 20-25ml/kg ale przy wkładkach z kl I. Lodu w płatkach 250 g . Parzysz w 80 st do temperatury w centrum batonu 68 St . Kostki słoniny 1,5x2,5 cm mniejsze znikną i nie 200 a 300 g/1 kg. Kutrujesz schłodzone od razu z dodatkiem lodu i nie na 30 sek a do pożądanej konsystencji. Co znaczy chuda wieprzowina ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BePe94 Opublikowano 13 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Października 2024 Ok, kutra nie mam, myślałem o robocie kuchennym. Kiedyś kutrowałem nim mięso na parówki i wyszło ok. Czas parzenia odpuszczam, planuję parzyć do 70 st. w środku. Chuda wieprzowina to chuda wieprzowina 🙃 nie wem, ja chciałem użyć chudej szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2024 BePe94 Czy podany przepis jest tłumaczeniem z włoskiego przepisu, czy też twoja twórczą inwencją? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BePe94 Opublikowano 13 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Października 2024 Bagno To tłumaczenie, trochę uporządkowane. Nie wiem, czy proporcje będą ok bo nigdy nie robiłem takowej wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Października 2024 56 minut temu, BePe94 napisał(a): To tłumaczenie, trochę uporządkowane. Cóż. Należy wypróbować. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Października 2024 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Jest często robioną wędliną w Polsce Bologna experymento udyndoliłem tępym nożem, praca zespołowa 😋. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Października 2024 45 minut temu, Grzewlod napisał(a): udyndoliłem tępym nożem Ma to swój urok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BePe94 Opublikowano 13 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Października 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Bologna experymento udyndoliłem tępym nożem, praca zespołowa 😋. Ładnie. Ciasno nabijałeś osłonki? Ile czasu parzyłeś i w jakiej temp? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Października 2024 5 minut temu, BePe94 napisał(a): Ciasno nabijałeś osłonki Tak ciasno. 6 minut temu, BePe94 napisał(a): Ile czasu parzyłeś i w jakiej temp? Muski odpowiedział powyżej. 5 godzin temu, Muski napisał(a): Parzysz w 80 st do temperatury w centrum batonu 68 St Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21938-mortadella-di-bologna-fatta/#findComment-960572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.