sokoz Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Lutego 2009 I taki właśnie mam zamiar, dlatego chcę zrobić bardzo mały "generator dymu".Prawie nic dymu nie wypuszczać w powietrze, byle nie skroplić wilgoci. To będzie lepiej na balkonie wyglądało!Pomalowałem moją skrzynkę, teraz grzeję ją , zeby pozbyć się śladów farby, choć Sadolin jest bezwonny, wodny i ekologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Lutego 2009 A i z wilgocią można sobie poradzić i w ten sposób przedłużyć „używanie dymu”.Jednak jest z tym trochę roboty.Należy wprowadzić do wędzarni rurkę i tłoczyć przez nią zimną wodę.W innym zastosowaniu nazywa się to „zimny palec” wilgoć będzie się na nim wytracać, a nie na wędzonkach. Można też do tego celu wykorzystać ogniwo (moduł) Peltiera wtedy dzieje się to samo bez udziału zimnej wody, ale trzeba podłączyć 12V DC. Z ogniwem jest o wiele mniej roboty, ale koszt około 100 - `150 złDla zainteresowanych mogę rozwinąć temat. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Lutego 2009 Takie ogniwo wyglada tak: http://www.sure-electronics.net/DC,IC%20chips/DC-CL020-1.jpg mozna kupic np tutaj 2 szt za okolo 50 zlotych. Dla zainteresowanych mogę rozwinąć temat.Prosimy Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Lutego 2009 Toshiba, temat bardzo mnie interesuje. Jak daleko jesteś z podajnikiem trocin? Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Lutego 2009 Tu jest trochę o samej wędzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2662 schemat narysuje dzisiaj popołudnuPodajnik na razie leży, przerabiam auto na następny wyjazd - to niestety jest ważniejsze bo przynosi pieniądze. :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Lutego 2009 Dzięki! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Lutego 2009 Można też do tego celu wykorzystać ogniwo (moduł) PeltieraToshiba, a jak wyprowadzasz i rozpraszasz ciepło pobrane z wnętrza wędzarni przez ogniwo? W którym miejscu umieszczasz ogniwo? Zasilasz ogniowo prądem stałym ciągłym czy impulsowym, regulując siłę chłodzenia? Napisz coś więcej, temat bardzo ciekawy. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Lutego 2009 Jeszcze kilka slow o problemach, ktore chcialbym wyeliminowac w przyszlej wedzarni. Obecnie wymiary wedzarni pozwalaja na zaladunek 2 poziomowy, jednak nizszy poziom, (szczegolnie przy dluzszych wedlinach czy kielbasach) wystawiony jest na dzialanie wysokiej temperatury od grzalki. W takim ukladzie dolna czesc nizszego poziomu dosc szybko sie osusza. Powoduje to koniecznosc kilkukrotnego przewieszania wyrobow podczas wedzenia, nie dosc ze jest to klopotliwe, to jeszcze powoduje szybkie wychlodzenie wedzarni. W zwiazku z tym mysle, ze przyszla konstrukcj bedzie jedno poziomowa. Minimalna ilość dymu zawirowana wentylatorkiem w komorze, zrobi ten sam efekt co zadymienie komory i puszczanie wszystkiego w powietrze. Interesuje mnie roniez jaki wentylator i jak umieszczony uzyles. Ja zastanawialem sie nad umieszczeniem w wedzarni samego smigielka, a silnik na dlugim walku dac poza wedzarka. Smiglo mozna skierowac w strone grzalki i przy dosc szybkich obrotach znacznie przyspiesza to osuszanie. Wedlina powinna byc jednak ogrzana do temperatury otocznia bo zimna z lodowki znacznie wydluza ten czas. dotyczy to tylko osuszania, gdyz nawet maly podmuch w zazace sie zrebki powoduje ich zaplon. Regulacja obrotow nie daje zbyt duzych efektow - sprawdzone :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Lutego 2009 Ogniwo zasila się prądem stałym (ciągłym), Zbudowanie zasilacza o wydajności 150 W jest średnio trudne, kupienie to około 200 zł (może być taki od CB), najprostszym rozwiązaniem jest akumulator samochodowy, który już nie nadaje Siudo samochodu (stary) bo nie kręci już rozrusznikiem, ale ogniwo przez 4 godziny pociągnie. Umiejscowienie, na ścianie zapewnia się swobodny – grawitacyjny –ruch powietrza i łatwo odebrać skropliny – i zaraz je wyprowadzić przez ścianę na zewnątrz. Regulacja mocy jest trudna więc łatwiej wykonać to na zasadzie włącz wyłącz – termostat. Ciepło po stronie ciepłej najłatwiej rozproszyć radiatorem z wentylatorkiem – taki od CPU komputerowego lub podobnym o wystarczającej mocy (podawany jest na radiatorze). Zimny koniec wprowadza się w formie „palca” miedzianego, żeby był zimny – czyli nie odebrał za dużo mocy cieplnej, bo przekroczy się punkt rosy, i będzie za ciepły / nie działa. Punkt rosy to temperatura graniczna, powyżej której już nie wykrapla się wilgoć. Oznacza to że szybciej wilgoć/woda odparowuje niż się wykrapla!. Cały zespół ogniwa trzeba montować poza wędzarnią, a wprowadzić tylko zimny palec! Spowodowane jest to tym, że ogniwo wytwarza w najlepszych warunkach różnice 20 stC a punkt rosy leży najczęściej poniżej 15 stC czyli ciepła strona nie może mieć więcej niż 30 - 35 stC – czym niższa temperatura tym lepiej! Więc nie ma co oszczędzać na wentylatorze rozpraszającym ciepło po stronie ciepłej! Co do mieszania powietrza w wędzarni. Zrobienie wentylatora z długą ośką i w dodatku wysokoobrotowego pociągnie za sobą kłopoty z wibracją ośki napędowej. Proponuje wykorzystanie wentylatorów wojskowych – już wcześniej proponował je Kolego Papcio. Tanie, dobre, działają -osobiście sprawdziłem! W murowanej wędzarni mam 3 sztuki zamontowane. Oto link do aukcji i fotki: http://www.allegro.pl/item551630477_wentylator_promieniowy_turbina_230_v_50_hz.html Wentylatorki mają oddzielony silnik od śmigła. Ja zamontowałem je poza wędzarnią _dmuchają do wędzarni króciutkim kanałem przez mór, a ssają z górnej części wędzarni – rura ssąca poza wędzarnią fi120 mm ocieplona. Rozproszenie powietrza to już indywidualna sprawa w każdej wędzarni wyglądać to będzie trochę inaczej, ja zastosowałem ugięte kawałki blachy perforowanej dziurkowanej. Wieszam kije na 4 poziomach po 3 kije na poziomie, i nawet do głowy mi nie przechodzi ich przewieszać, wszystko równo się osusza i wędzi. 3 wentylatory mają taką wydajność że przepompowywują mi zawartość wędzarni 10 razy na minutę – to wichura! Osuszanie wędlin to bajka, a skropliny na wędzonkach podczas wędzenia i zmian temperatury to coś o czym już zapomniałem. Zmniejszenie ilości drewna do osuszania i wędzenia o około 80 %, spłaciło mi inwestycje. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Lutego 2009 Wieszam kije na 4 poziomach po 3 kije na poziomie, i nawet do głowy mi nie przechodzi ich przewieszać, wszystko równo się osusza i wędzi.ja mam jeden wentylatorek fi chyba 100 i w zupełnosci wystarczy,osuszanie jak i wędzenie przebiega bez tzw.przypiekań zewnętrznych batonów wędlin Osuszanie wędlin to bajka, a skropliny na wędzonkach podczas wędzenia i zmian temperatury to coś o czym już zapomniałem.zgadza się,ja niewiem co to są skropliny w wędzarni a co dopiero na wędlinach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zimny koniec wprowadza się w formie „palca” miedzianego, żeby był zimny – czyli nie odebrał za dużo mocy cieplnej, bo przekroczy się punkt rosy, i będzie za ciepły / nie działa. Punkt rosy to temperatura graniczna, powyżej której już nie wykrapla się wilgoć. Oznacza to że szybciej wilgoć/woda odparowuje niż się wykrapla!.Zakladajaz ze jedno ogniwo ma okolo 130 W na jaka objetosc wedzarni wystaczy przy zalecanej temperaturze wedzenia okolo 55C ? 4 poziomach po 3 Jaki jest odstep pomiedzy poziomami? 3 wentylatory mają taką wydajność że przepompowywują mi zawartość wędzarni 10 razy na minutę – to wichura! Jak sa rozmieszczone te wentylatory, wszystkie z jednej strony ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Lutego 2009 ja mam jeden wentylatorek fi chyba 100wkładany luzem czy w jakiejś obudowie? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Lutego 2009 Nie liczy się na kubaturę wędzarni, tylko na ilość wody do odebrania. Może być duża wędzarnia a mało wody do odebrania, lub mała wędzarnia z ociekającymi wędzonkami. Ogniwo 130W czyli około 65W mocy chłodniczej (druga połowa to straty cieplne) może odebrać maksymalnie około 100 - 150 ml wody na godzinę. Adekwatnie zimny palec z rurki fi 10 mm i długości 15 cm może odebrać prawie 500 ml n godzinę. woda 15 stC, 1000 ml przy 10 stC i prawie 2000 ml przy 2 stC Zasada jest taka, czym zimniejszy tym odbierze więcej wody. Nasuwa się prosty wniosek że nie należy zbytnio zwiększać przepływu powietrza przez z. palec lub nie powinien mieć zbyt dużej powierzchni względem mocy! Rozmieszczenie kij jest na „oko” czyli odstęp pomiędzy poziomami jest jakieś 30 cm. Załączam odręczny rysunek – soory za jakość, ale czytelny w miarę jest :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Lutego 2009 Super ciekawe informacje. Dzięki Toshiba, pełen szacunek Podpowiedz jeszcze laikowi jak rozwiązać odbiór skroplin z wędzarni. Nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej wędzarni skropliny pojawiają się na wentylatorku mieszającym dym. Taki zwykły komputerowy 8x8 cm, włożony luzem do wędzarni. Cały jest zapaćkany gęstą, lepką substancją. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Lutego 2009 Jak wlaczysz 3 wentylatory to nie wyrzuca Ci wedzonek szczelina kominowa :wink: :grin: . A tak serio, to w czasie wedzenia używasz tylko jednego wentylatora czy wiecej?Dzieki za wszystkie informacje, mysle ze wiele osob skorzysta.Ja na pewno bede projekowal swoja nowa wedzarnie w oparciu o nie.To na pewno nie koniec moich pytan, wiec dzieki za cierpliwosc :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Lutego 2009 Cały jest zapaćkany gęstą, lepką substancją.Wędzarka musi produkować taką substancje, bo to właśnie ona ma osiąść na wędzonkach, a przy okazji na wszystkim. Wczoraj wieczorem była generalna próba mojej balkonowej! Śnieg z deszczem, wiatr porywisty, ale wytrzymałem. Próbę wykonałem na kupionym kawałku białej kiełbasy i na pstrągach: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Lutego 2009 To takie gęste smołowate, to smoła pogazowa coś niezbyt dobrego, ale jest - efekt uboczny spalania w niskich temperatorach. Dopalanie spalin (katalizator) dla naszych celów nie jest wskazane.Osadza się dlatego, bo wentylator jest chłodniejszy od oparów, spróbuj umieścić go w trochę cieplejszym miejscu, ale za dużo to i tak nie pomoże.Umyj co jakiś czas w denaturacie osusz i wszystko gra, dopóki łożyska/tuleje ślizgowe się nie zapieką – co jakiś czas wymiana koszt niewielki/miej zawsze zapasowy w pogotowiu :grin: Siara, wędzonki nie fruwają mi po wędzarni :lol: :wink: Przy suszeniu i wędzeniu używam wszystkich 3 wentylatorów. Czwarty wentylator ("4" na rysunku przy palenisku) to wentylator doładowania / chłodzenia.Przy suszeniu włączam go żeby dostarczać świeże suche powietrze. Podczas opalania wędzarni paleniskiem, wentylator załączany jest przez termostat w trybie chłodzenie.Załączenie wentylatora wprowadza do wędzarni powietrze zewnętrzne obniżając temperaturę i dodatkowo tłumi palenisko/ogień. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Lutego 2009 wkładany luzem czy w jakiejś obudowie?wentylatorek w postaci surowej taki jaki kupilem zawieszony jest na sznurku jak szynka na patyku w wędzarni,przewody mam odporne na wysoką temp., jedyny minus to to co pisał kol.Toshiba od czasu do czasu na wentylatorku zbiera się smoła którą przemywam takim środkiem do piekarników o nazwie TYTAN brud zmywa bardzo dobrze cena ok.5zl ,pamietaj kupić wentylator caly stalowy włącznie ze śmigłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Lutego 2009 pamietaj kupić wentylator caly stalowy włącznie ze śmigłemPosiadacze piekarników z termoobiegiem, niech zerkną jak jest zbudowany i zainstalowany wentylator. Dla tych, co nie mają piekarnika z termoobiegiem. Wentylator mieszający w komorze piekarnika jest oddzielony ścianką nośną komory od silnika. Silnik jest chłodzony wentylatorem zaczepionym na tej samej osi, co wentylator w piekarniku. Silnik dostępny w sklepach z częściami agd. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2201-w%C4%99dzarni-z-grilla-elektrycznego-ci%C4%85g-dlszy/page/4/#findComment-55709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.