Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poradziłem się, ELA mi bardzo pomogła i dzięki Niej ser został zalany parafiną i do lata o Nim mam zapomnieć

:blush: Dziękuję.

W serach z mleka krowiego niewiele,a właściwie nic Ci nie poradzę.Ja wierna mojemu-koziemu,a to inna bajka

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-133371
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...

Witam Wszystkich!

 

Ja robię ricotte w następujący sposób:

 

ok 25 litrów serwatki zakwaszam 10g. rozprowadzonego w wodzie kwasku cytrynowego i pozostawiam na 30 minut. Po tym czasie podgrzewam serwatkę do ok. 85 - 90 stopni Celsjusza konkretnie do momętu kiedy nastąpi koagulacja i białko wypłynie na wierzch.

 

Odstawiam serwatkę, żeby nieco ostygła i zbieram dość gęstą piankę sitkiem do rękawa serowarskiego, zostawiam do odcieknięcia i woila!

 

Taka ricotta nadaje się po odcieknięciu i schłodzeniu do dowolnego przyprawiania, ja polecam dodatek posiekanego szczypiorku, ogórka i soli. Po prostu rewelacja!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-137493
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich!

 

Ja robię ricotte w następujący sposób:

 

ok 25 litrów serwatki zakwaszam 10g. rozprowadzonego w wodzie kwasku cytrynowego i pozostawiam na 30 minut. Po tym czasie podgrzewam serwatkę do ok. 85 - 90 stopni Celsjusza konkretnie do momętu kiedy nastąpi koagulacja i białko wypłynie na wierzch.

 

Odstawiam serwatkę, żeby nieco ostygła i zbieram dość gęstą piankę sitkiem do rękawa serowarskiego, zostawiam do odcieknięcia i woila!

 

Taka ricotta nadaje się po odcieknięciu i schłodzeniu do dowolnego przyprawiania, ja polecam dodatek posiekanego szczypiorku, ogórka i soli. Po prostu rewelacja!

 

Witam Wszystkich

Wypowiadam się pierwszy raz na forum.

 

Kilka dni temu pierwszy raz robiłem ser typu oscypek (wyszedł rewelacyjny) i całą serwatkę wylałem do zlewu ale teraz jak to wszystko czytam to następnym razem (pewnie już w przyszłym tygodniu) wykorzystam serwatkę i spróbuję zrobić ricottę. Mam nadzieję, że i mi się uda.

Oczytany jestem z tych wszystkich postów więc powinno się udać .

Dziękuję wszystkim za wskazówki jakimi się dzielą bo naprawdę dają wiele informacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-137768
Udostępnij na innych stronach

i całą serwatkę wylałem do zlewu

 

Nie tylko ty wylałeś serwatkę , do dzisiaj większość gospodarzy jak robi ser na wsiach to serwatką skarmia świnie , względnie ją wylewa .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-137776
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie nie sprawdzałem, ale mam wrażenie, że im bardziej serwatka ostygnie tym więcej białka się wytrąca.

 

Ja też częścią serwatki karmię świnie i poję cielaki bo to naprawdę świetna karma jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138561
Udostępnij na innych stronach

że im bardziej serwatka ostygnie tym więcej białka się wytrąca.

 

Ja na początku ricottę zlewałem na gorąco , teraz daję sobie czas i zostawiam z wieczora do rana . Znaczącej różnicy na wadze nie zauważam , jednak rąk nie parzę :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138562
Udostępnij na innych stronach

A nie sądzisz, że jest wtedy nieco bardziej tłusta?

 

No jakoś nie zauważam . Zapewne musiał bym mieć jedną i drugą oddzielnie i " pomlaskać " :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138569
Udostępnij na innych stronach

Poradziłem się, ELA mi bardzo pomogła i dzięki Niej ser został zalany parafiną i do lata o Nim mam zapomnieć :grin:

No proszę, w życiu bym na to nie wpadła .

Moja "Ricotta" znowu zmieniła swoje oblicze, leżała sobie w parafinie, pomyślałem, może ją zaszczepię jakimś serkiem pleśniowym. Kupiłem w Auchan taki co miał najwięcej zielonej pleśni, nawierciłem dziurki, a z jednej strony serka usunąłem parafinę, aby dochodziła wilgoć, specjalnie leży w półmisku, gdzie zawsze jest woda, a nad nią ser.

 

Po 2 tyg od zaczepienia tak wygląda:

 

Jak długo ser trzymać w takim stanie?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138592
Udostępnij na innych stronach

Witam

Bylem ostatnio w odwiedzinach u pewnego slowaka ktory ma chodowle koz i owiec .Zapytalem oczywiscie jak robi ricotte . Dotyczy to oczywiscie serawtki z owczego mleka

Serwatke otrzymana po zrobienu bundzu doprowadza do wrzenia gotuje tak przez okolo 1 minute po czym zbiera ricotte sitkiem . Nie wyciskac poczekac kilka minut az reszki serwatki same odciekna .

 

Sprawdzilem serek wychodzi pyszny delikatny i pyszysty , Jak ktos lubi slone klimaty mozna wczesniej osolic serwatke , Ja osobiscie po wypróbowaniu kilku smakow dodaje przez zagotowaniem troszke cynamonu .

 

Z kolei innym razem u innego hodowcy owiec dowiedzialem sie o innym sposobie .

Ten jednak robi ricotte z okolo 80 % krowiego mleka i 20 % owczego . Podgrzewa serwatke do okolo stopni 85 i wlewa do niej troche soli epsomskiej . Po chwili zbieral ricotte sitkiem .

 

Tego sposobu akurat nie sprawdzalem ale widzialem na zywo ze dziaila :wink:

 

Pozdrawiam Wszystkich zapalonych serarzy

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138696
Udostępnij na innych stronach

Zauważ proszę, że owcze mleko jest bardzo tłuste, toteż i sery są znakomite.

EANNA czyli jak zrobie ser z mleka 8%tłuszczu to będzie lepszy niż owczy :question: :lol: :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138699
Udostępnij na innych stronach

Ja bym uważał z ricottą pleśniową, nie słyszałem żeby ktoś ją w ten sposób robił.

Z ricotty jak najbardziej robi sie ser plesniowy moze nie w taki sposob ja ww.

Znam osobiscie jednego producenta takiego serka. Po zrobieniu ricotty formuje ja a potem na kilka dni do solanki ,nastepnie zostawia ja w specjalnej dojrzewalni gdzie wlanie sa specjalnie wychodowane plesnie . Tak lezakowany obracany dojrzewa okolo 3 -4 miesiecy . Potem juz tylko palce lizac .

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138708
Udostępnij na innych stronach

Ja bym uważał z ricottą pleśniową, nie słyszałem żeby ktoś ją w ten sposób robił.

Z ricotty jak najbardziej robi sie ser plesniowy moze nie w taki sposob ja ww.

Znam osobiscie jednego producenta takiego serka. Po zrobieniu ricotty formuje ja a potem na kilka dni do solanki ,nastepnie zostawia ja w specjalnej dojrzewalni gdzie wlanie sa specjalnie wychodowane plesnie . Tak lezakowany obracany dojrzewa okolo 3 -4 miesiecy . Potem juz tylko palce lizac .

Następnym razem tak zrobię

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138710
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie skonczylem robic riccote sposobem EAnny , szczerze mowiac do ostatniego momentu czyli wylewania przez chuste bylem pelen obaw bo do konca nie przypominalo mi to tego co znam z robienia riccoty z owczego mleka.

Skladnikiem bylo : serwatka mleka krowiego (jersey)7L i 1L świeżego mleka kr.

120ml octu 6%

Uzyskalem 1kg ricotty.

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138737
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie skonczylem robic riccote sposobem EAnny , szczerze mowiac do ostatniego momentu czyli wylewania przez chuste bylem pelen obaw bo do konca nie przypominalo mi to tego co znam z robienia riccoty z owczego mleka.

Skladnikiem bylo : serwatka mleka krowiego (jersey)7L i 1L świeżego mleka kr.

120ml octu 6%

Uzyskalem 1kg ricotty.

 

Witam,

 

jak to możliwe , że uzyskałeś aż tyle serka z 7l serwatki i 1l mleka , podczas gdy innym z 20 l tyle wychodzi.

Nie chcę podważyć Twojego wywodu , pytam po prostu z ciekawości.

Od czego zależy taka różnica w wydajności...?

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138749
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zalezy od mleka .

Nie chcialbym sie tu autorytatywnie wypowiadac bo sam sie dopiero ucze opanowac ta materie ale podziele sie kilkoma wiadomosciami ktore dla pewnych ludzi sa oczywiste a dla innych pewnie nie :wink:

Wiedza moja sie bierze stad ze ponad rok temu rozpoczelismy ze wspolnikiem budowe farmy ekologicznej stosujac stare sprawdzone metody zywienia i chowu .Konsultujemy to na biezaco z pewna grupa naukowcow i lekarzy. Zaczelismy od kilku owiec odmiany wschodnio fryzyjskiej i powoli rozbudowujemy wlasne stado teraz dokupujemy krowy rasy jersey z lini dunskiej . Wszystko po to aby uzyskac odpowiedniej jakosci mleko . Bo Mleko to oraganizm ZYWY .

Dlatego bydlo chodowane i karmione w podobnych warunkach ale w innym miejscu nie bedzie dawalo takiego samego mleka gdyz w kazdym miejscu jest inna mikroflora inne warunki . itd itd.

Mleko z naszej na razie jednej krowy jest oczywiscie tlustsze w tej chwili okolo 7 % tluszczu , ma wiecej bialka, cukru ,mineralow i zawartosc tzw masy suchej . Otrzymuje sie to oczywiscie przez odpowiednie karmienie ale to jest na inny temat. Mleka nie pasteryzujemy.

 

Tu zamieszczam krotki filmik o nas jest oczywiscie po czesku poniewaz farma miesci sie na Morawach

 

Nie zastrzegam sobie oczywiscie wiedzy na wszystko i jestem zawsze otwarty na konstruktywna dyskusje .

Pozdrawiam

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138771
Udostępnij na innych stronach

Witam czy można dolać kwasek cytrynowy i ile na 4 l serwatki

 

Ja zakwaszałem serwatkę z 20l mleka na ricottę sokiem z cytryny , octem winnym . Teraz zakwaszam kwaskiem cytrynowym 9g rozpuszczonym w 1/2 szklanki wody . Można nawet wsypać kwasek cytrynowy bezpośrednio do podgrzanej do 85* serwatki . Oczywiście rozprowadzamy - mieszamy drucianą trzepaczką .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138816
Udostępnij na innych stronach

jak zrobie ser z mleka 8%tłuszczu to będzie lepszy niż owczy

Na pewno będzie lepszy niż z krowiego, pełnego mleka. Jest grupa serów, do produkcji których dolewa się śmietanki.

Mleko owcze ma w swoim składzie inne białka niż mleko krowie. Poddane dojrzewaniu białka mają inny, intensywniejszy smak. O gustach, również smakowych, nie dyskutuje się przecież :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138845
Udostępnij na innych stronach

jak zrobie ser z mleka 8%tłuszczu to będzie lepszy niż owczy

Na pewno będzie lepszy niż z krowiego, pełnego mleka. Jest grupa serów, do produkcji których dolewa się śmietanki.

Mleko owcze ma w swoim składzie inne białka niż mleko krowie. Poddane dojrzewaniu białka mają inny, intensywniejszy smak. O gustach, również smakowych, nie dyskutuje się przecież :grin:

a czy moge do serwatki zwykłych krów które mają ok 4% tłuszczu dolać mleko 8%tłuszczu :question: :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/7/#findComment-138876
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.