Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

jaka ilość soli do kaszaneczki ?

Zgadzam się z przedmówcą , jednak mogę podpowiedzieć obyś miał jakąś wagę wyjściową soli . Jeżeli nic nie było solone mam na myśli gotowane mięso na kaszankę to popróbuj 18-20 gram na kilogram wsadu na kaszankę , mam na myśli również kaszę z rosołem w którym ją parzyłeś i oczywiście krew . Myślę że kaszanka nie będzie za słona - po zrobieniu próby czyli sparzeniu parki kaszanki ocenisz czy jeszcze soli dosypać lub nie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-63752
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie mogę edytować postu :-( więc wklejam jak leci. Fotki i kompozycje sławnej pary z Poraja :grin: Dziękuję Wam bardzo moi mili :-)

 

Kiełbasa głogowska

 

Szynka z nogą

 

Wątrobiana wg Andrzeja k

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-63789
Udostępnij na innych stronach

Podajcie mi przepis na zrobienie rolady schabowej pieczonej takiej jak była na III turnusie :question:

W pierwszym poście tego tematu jest.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-63792
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki Papli i Andezejowi K za oświecenie

myślalem o 20-25g a raczej 25g

ale rozpoczniemy od 18g

dzięki

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-63795
Udostępnij na innych stronach

ale rozpoczniemy od 18g

będzie OK ja musiałem zjechać do 16g bo sępy wyły, że za słona.

Ok Staraszy dzięki to lepiej rozpocznę od 16g

bo u mnie też, jak coś nie tak to zaraz wyją.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-63803
Udostępnij na innych stronach

W pierwszym poście tego tematu będą wstawiane składniki wyrobów wykonywanych w Szkole Domowego Masarstwa. W miarę moźliwości takźe ich zdjęcia. Proszę o wysyłanie sugesti odnośnie zawartości zdjęć na mojego maila: papla(et)me.com
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-64277
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Wyroby są piękne - oprócz rolady schabowej i k. szynkowej. W pierwszym przypadku opracować technikę nakładania farszu i zawijania, w drugim - można te trochę jedynki dobrać kolorami mięsa, Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-65344
Udostępnij na innych stronach

Podajcie mi przepis na zrobienie rolady schabowej pieczonej takiej jak była na III turnusie

Najlepiej jak sie załapiesz na kurs w SDM i sam ja zrobisz łącznie z wykrawaniem żeberek i środka półtuszy na rolade :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-65348
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do Pawła i Andrzeja dotyczące szynki wędzonej i parzonej z noga którą robiliśmy na kursie

 

Czy dając taką szynkę nad ognisko ( jako ceremonia imprezy ) zyskam na smaku itd.. ???

 

smak był super, tylko tak kombinuję czy to ognisko pomoże ; lub czy nie zaszkodzi szynce

 

Pozdrawiam Paweł

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-65608
Udostępnij na innych stronach

Czy dając taką szynkę nad ognisko ( jako ceremonia imprezy ) zyskam na smaku itd.. ???

 

Wg mnie ognisko nie za bardzo pomoże. Może nastąpić wytopienie tłuszczu jak i deformacja skóry. Lepszy efekt uzyskasz ponownie podwędzając w komorze wędzarniczej. Na II kursie, po sparzeniu włożyliśmy ponownie do rozgrzanej ale już wygaszonej wędzarni. Na rano byla cieplutka i jeszcze bardziej przeszła aromatem dymu.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-65611
Udostępnij na innych stronach

NOWE WYROBY W SDM

 

13. Kiełbasa piwna

14. Metka łososiowa

15. Salceson czarny

16. Krupnioki śląskie

17. Żymloki (inne nazwy: zymloki, bułczanka)

 

Bardzo smaczne, polecam :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-66338
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dot. metki łososiowej. W jaki sposób był rozdrabniany surowiec. Metka przedstawiona na zdjęciu w niczym nie przypomina tej smarownej z tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=19 :rolleyes: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-66427
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dot. metki łososiowej. W jaki sposób był rozdrabniany surowiec. Metka przedstawiona na zdjęciu w niczym nie przypomina tej smarownej z tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=19 :rolleyes: .

Surowiec był rozdrabniany na siatce fi 4 z uwagi na kłopoty z rozdrobnieniem na siatce fi 2. Nie mieliśmy też kutra aby masę mięsną poddać kutrowaniu, a ręczny blender odmówił posługi :-)

 

PS. Na tym kursie mieliśmy trochę pecha, i to bardzo nietypowego, ukręcił się gwint na trzpieniu w ślimaku Alfy 32. Posiłkowaliśmy się pożyczoną od Jacka Majami (dzięki wielkie) maszynką, a ona niestety nie była zbyt szczelna, co uniemożliwiło rozdrabnianie na siatce fi 2.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-66428
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dzisiaj według przepisu "Słonina w jelicie" tą smarówkę. Nie nadziewałem w osłonki bo była tego mała ilość. Jeżeli ktoś lubi takie tłustości to mogę z czystym sumieniem polecić. Smakuje trochę podobnie do pysznej słoniny wojskowej z puszek.

Tak mi wyszła:

Wydaje mi się jednak, że w przepisie na pierwszej stronie jest błędnie podana ilość soli. Ja dodałem 8g/kg (sic!) i jest dla mnie odpowiednio słona. Tolerancję na sól mam na poziomie 18g/kg. Może warto aby ktoś jeszcze to wypróbował. Wtedy można by wnieść poprawkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-66821
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Doszedł jeden z nowych wyrobów jaki został wykonany na V turnusie Szkoły Domowego Masarstwa - SERDELKI.

 

Na VI turnus szykujemy teź dwa nowe wyroby, oprócz standardowego zestawu. Serdecznie zapraszam do zapisów.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-71080
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jakoś przed chwilą, pierwszy raz zobaczyłem ten temat. trza napisać. Dziś wędziłem i parzyłem szynkową i krakowską. Nadziałem bardzo mocno, poprawiłem sznurkiem i krakowska ma lekki podciek, szynkowa nie. Mięso to samo, wędzenie tak samo, parzenie tak samo i co się stało, nie wiem? Na szczęście z rosołku zrobiła się dość twarda galaretka, nie ma z nią problemu. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-72206
Udostępnij na innych stronach

Jeśli bardzo przeszkadza Ci ta wada wyślij całość do mnie.

Ja tam żadnych podcieków nie widzę. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-72213
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędziłem i parzyłem szynkową i krakowską. Nadziałem bardzo mocno, poprawiłem sznurkiem i krakowska ma lekki podciek, szynkowa nie. Mięso to samo, wędzenie tak samo, parzenie tak samo i co się stało, nie wiem

Czy całość w czasie parzenia była mieszana? W celu wyrównania temperatury parzenia. Czy przypadkiem nie było tak, że jedne leżały na dnie i nastąpiło przegrzanie batonu od dna?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-72235
Udostępnij na innych stronach

Nie wchodząc z nikim w spór kompetencyjny moim zdaniem, kiełbaska z lekko rozwiarstwiającym się farszem wypełnionym minimalnie galaretką i chudsza, to bardziej wygląda na szynkową ,a nie krakowską Porównując przekroje kiełbasa bardziej tłusta ma dobrą konsystencję . Co zaś tyczy tej chudszej to przyczyna może tkwić w mięsie chudym a więc w wp kl I - mało kleista ,wodnista itd. Podsumowując było dużo mięsa chudego które w czasie parzenia puściło wodę i efekt jest taki .Zdarza się to często w wiejskich produkcjach gdy nie potrafimy ocenić jakości mięsa, nawet doświadczonym masarzom. Temperatura parzenia w takich przypadkach będzie miała już minimalny wpływ na jakość wyrobu . To już jest raczej ratowanie wyrobu ze skutkami dobrymi lub miernymi. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2224-wyroby-wykonane-w-szkole-domowego-masarstwa/page/3/#findComment-72244
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.