SZAMOT Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam, Jest po lekturze części postów z forum. Mam mały mętlik jeśli chodzi o temperatury wędzenia. Wędzarnie mam murowaną (2m kanał dymny) także zima mi nie straszna mogę dowolnie mogę żąglować temperaturami (od 30- 65 (MAX) C) - wędzenie planuje za ok 10 dni (szynki,schab, boczek, kiełbasa tyniecka, kabanosy, kiełbasa szlachty + coś tam coś tam.... :wink: razem ok 35kg) Mój problem tyczy temperatury podczas wędzenia. Większość receptur zaleca niższą temperaturę na początku wędzenia (ok 40-45 C przez 2h) by później dojść do ok 60 C. Logiczne - wyższa temperatura pod koniec wędzenia zamyka "pory" mięsa i dym nie wnika do środka. Część jednak receptur podawanych przez szanowanych użytkowników forum zaleca na koniec nawet wędzenie na zimno - czy to ma sens ? czy dym wniknie do środka czy prześlizgnie się po wędzonkach nie wnikając do środka ? A teraz trochę mojej inwencji - i prośba o zaopiniowanie - wędzić chce od ok 11.00 i planuje potrzymać cały "wsad" przez ok 2-3 godziny w dymie o temperaturze ok 30C (a wiec na zimno) potem podniosę temperaturę stopniowo od 40 C - 60C na ok 4-5g , na koniec znów ok 30-35 C przez 4-6 godzin (i tak idę spać) dorzucę trocin/ ogranicze cug i będą się tliły do rana. ale czy warto .... Forum czytuje od ok roku (dotychczas biernie) - wędzarnia powstała w sierpniu 2008 - wędziłem dotychczas ok 3 razy na ciepło (2xsukces -raz okopcone), 2 na zimno 2xsukces (łosoś, halibut - mniam) - wklejam kilka zdjęć z pierwszego wędzenia Pozdr Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam.Ciekawy sposób wędzenia/zawieszania pstrąga.Ryb i męsa nie powinno się wędzić razem. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam .Ryb i męsa nie powinno się wędzić razem. Jeżeli się nie mylę to są tacy co wędzą . Byle nie wisiały np rybki nad wędzonkami lub odwrotnie . Zawieszenie rybek w wędzarni rzadko spotykane , jak by "pod włos" Okopcenie wędzonek było spowodowane nie dostatecznym rozgrzaniem wędzarni lub źle osuszonym mięskiem przed wędzeniem . Ja na noc wędzonek w rozpalonej wędzarni nie zostawiam . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2009 Jeżeli się nie mylę to są tacy co wędzą . Ja tam wolę nie mieszać zapachów. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2009 Aby dobrze uwędzić musisz wiedzieć co chcesz uzyskać. Bo w tej chwili to nie wiem o co chodzi. Jeżeli chcesz wędzonki tylko wędzone więc zastosuj się do przepisów i procedur jakie obowiązują dla tego typu wędzonek. Najważniejsze do tego jest przygotowanie wędzonek do wędzenia. Z procedur najważniejszych to ociekanie ,później osadzanie. Chodzi o to by wędzonki miały powierzchnię jak najsuchszą. Bardzo pomaga dodatkowe osuszenie wędzonek przed włożeniem do wędzarni poprzez ich dokładne wytarcie ręcznikami lub innymi by powierzchnia była jak najsuchsza. Włożenie mokrych wędzonek do wędzarni i trzymanie ich w niskiej temperaturze przy dużej ilości dymu daje efekty takie jakie masz. Inną sprawą jest wędzenie wędzonek dymem gorącym które będą parzone, tutaj jest szybsza jazda. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2009 "Okopcenie wędzonek było spowodowane nie dostatecznym rozgrzaniem wędzarni lub źle osuszonym mięskiem przed wędzeniem" - ja wiem czym było spowodowane moja głupotą - chciałem uzyskać więcej dymu i przed wędzeniem przez ok 12 godzin moczyłem suche drewno - no i dostałem za swoje - teraz jestem mądrzejszy - no chyba że mi sie tylko wydaje. W kwestii ryb wisiały w jednej linii - wyszły OK - wędzonki nie przeszły rybą Ktoś pomoże mi w kwestii wędzenie zimno/ciepło/zimno ? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lutego 2009 Każdy wędzi jak lubi, Kolega nie wędzi pierwszy raz więc wie jak to smakowało. Ktoś pomoże mi w kwestii wędzenie zimno/ciepło/zimno ?Co do wędzenia z/c/z Wg mnie znów przedobrzysz (jak z tym drewnem moczonym) i przewędzisz, będzie wszystko gorzkie od dymu. Jeżeli chcesz koniecznie przeprowadzić taki proces, wędź bardzo rzadkim dymem. Ale i tak ryba będzie sucha. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2009 Myślę, że Kolega adwokata nie potrzebuje.Sam wypowiedział się w tej sprawie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lutego 2009 W kwestii ryb ja tylko raz zawiesiłem w taki sposób tzn. za ogon natychmiast robiłem haki z podwójna szpilką boczną dobrze że mam siatkę w wędzarni to rybki uratowałem, na takich hakach można wędzić bez obaw że coś spadnie Pozdrawiam jasiu52 Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Lutego 2009 Szamot!!! Możesz wędzić ryby i wędliny i zapachem nie przejdzie. Kwestia jest tylko czy w odpowiednim czasie produkty będą miały swoją temperaturę lub nie. Co do rybek, a widzę że masz duże pstrągi to raczej wskazany jest inny hak i termometr bardzo szybki. Musisz pamiętać że przekraczając szybko temperaturę pstrąg urwie się w połowie lub urwie się z haka. Dobrze wędzić pstrąga i mieć odpowiedni kolor jest bardzo prosto, spełniając trzy zasady. I pstrąg musi być około dwóch godzin na wietrze suszony, II drewno suche i raczej bez kory, III kontrolować temperaturę – wędzenie do 45 st. Po uzyskaniu prawie pożądanego koloru, ( do 3; 4 godzin ) powoli podnosimy temperaturę do 90st na okres do 15 min. Ryby będą soczyste pyszne, w odpowiednim kolorze i zapachu. Solenie dużego pstrąga: temperatura wody około 2 do 8 st czas solenia do 24 godź solanka 10 litrów wody na 1 kg soli. Ryby w pojemniku luźno ułożone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2009 Szamot! patrząc na fotkę mogę stwierdzić że, w wedzarni była za duża wilgoć z mokrego drewna. Z pewnościa temperaturę też znacznie przekroczyłeś podczas wędzenia, bo jest na fotce bardziej grilowane niz wędzone. Każdy musi się swojego sprzetu do dymienia nauczyć. Proponuję zainstalować szybki termometr i wedzić suchym drewnem bez kory. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-54867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lutego 2009 Witam kol.Szamot,nie baw sie w maczanie drewna i żąglowanie temperaturą-ja też jako mało doświadczony trzymam sie porad ze strony http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=56 i zawsze wyjdzie wszystko super.Pozdrawiam... Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2009 TTomazo! mieszkasz w przepięknym rejonie tego wspaniałego kraju. Klimat do wędzenia i wyrobów jest super. Bawiąc się uczysz i uczysz się bawiąc! Mam nadzieję, że tak robisz. Rejon który, reprezentujesz posiada specyficzny klimat pod względem wilgoci i temperatury. Potrafisz śledzić tematy, posty i wyciągać wnioski z własnych doświadczeń tak trzymaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2009 T Tomazo! mieszkasz w przepięknym rejonie tego wspaniałego kraju. Klimat do wędzenia i wyrobów jest super. Bawiąc się uczysz i uczysz się bawiąc! Mam nadzieję, że tak robisz. Rejon który, reprezentujesz posiada specyficzny klimat pod względem wilgoci i temperatury.Witam kol.Andyandy Jestem korzennym mieszkańcem Opolskiego,nigdy nie interesowałem się jakościa klimatu w naszym regionie wiem jedynie że to najcieplejsza cześć Polski.Jeżeli wiesz coś wiecej na temat mikroklimatów regionalnych to mógłbyś co nieco o tym napisać.Pozdrawiam... Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2009 Ciekawe tez jestem z opolskiego ale czy to najcieplejszy region Polski ???http://www.poland.gov.pl/?document=35Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lutego 2009 Ciekawe tez jestem z opolskiego ale czy to najcieplejszy region Polski ??? http://www.poland.gov.pl/?document=35 Najcieplejszym obszarem Polski jest Nizina Śląska Główne miasta: Legnica, Wrocław, Brzeg, Opole, Kędzierzyn-Koźle, Racibórz, Oława, Głogów. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommak Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2009 Z doświadczenia potwierdzam, że Wrocław napewno. Cytuj Pozdrawiam Tomek Jeśli uważasz, że rozmawiasz z idiotą, to się zastanów czy on nie myśli tak samo? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2009 marcus napisał/a: Ciekawe tez jestem z opolskiego ale czy to najcieplejszy region Polski ??? http://www.poland.gov.pl/?document=35 Cytat: Najcieplejszym obszarem Polski jest Nizina Śląska Główne miasta: Legnica, Wrocław, Brzeg, Opole, Kędzierzyn-Koźle, Racibórz, Oława, Głogów. Soory, ale najcieplejszym obszarem Polski jest Zielona Góra (klasa 8 ) i dlatego też tam są najwieksze winnice. Tak mnie uczono w szkole, chyba że zmiany klimatyczne spowodowały jego przesunięcie :shock: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2226-zmiany-temperatur-w-czasie-w%C4%99dzenia/#findComment-55574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.