Grabek85 Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2024 Witam wszystkich. Od niedawna robię ser podpuszczkowy i pomyślałam, żeby go w weekend uwędzić. Mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli sole mleko (nie moczę go później w solance), to czy taki ser nadaje się do wędzenia? Wszędzie piszą, żeby przed wędzeniem moczyć w solance, ale zastanawiam się, czy ma to sens, skoro ser jest już odpowiednio słony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2024 2 godziny temu, Grabek85 napisał(a): Czy jeśli sole mleko (nie moczę go później w solance), to czy taki ser nadaje się do wędzenia? Solenie mleka jak również drobionki wpływa negatywnie na skrzep. Sól generalnie wpływa na rozpuszczalność kazeiny i dlatego powinno się wysalać sery już uformowane. Można to robić zarówno na sucho jak i w solance. Jeżeli uda Ci się uzyskać odpowiednio zwarty ser to możesz go wędzić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabek85 Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2024 (edytowane) Generalnie to wychodzi zwarty, taki do mozzarelli podobny. Edytowane 20 Listopada 2024 przez Grabek85 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2024 2 godziny temu, Grabek85 napisał(a): Wszędzie piszą, żeby przed wędzeniem moczyć w solance, ale zastanawiam się, czy ma to sens, skoro ser jest już odpowiednio słony. Myślę ,że dotyczyło to sklepowych serków typu włoskiego np Capri. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabek85 Opublikowano 21 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Listopada 2024 15 godzin temu, EAnna napisał(a): Solenie mleka jak również drobionki wpływa negatywnie na skrzep. Sól generalnie wpływa na rozpuszczalność kazeiny i dlatego powinno się wysalać sery już uformowane. Możesz to tam w skrócie omówić? Jaki wpływa sól na kazeine? I czy używacie soli niejodowanej, czy zwykłej z jodem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.