Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Od niedawna robię ser podpuszczkowy i pomyślałam, żeby go w weekend uwędzić. 

Mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli sole mleko (nie moczę go później w solance), to czy taki ser nadaje się do wędzenia? Wszędzie piszą, żeby przed wędzeniem moczyć w solance, ale zastanawiam się, czy ma to sens, skoro ser jest już odpowiednio słony. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grabek85 napisał(a):

Czy jeśli sole mleko (nie moczę go później w solance), to czy taki ser nadaje się do wędzenia?

Solenie mleka jak również drobionki wpływa negatywnie na skrzep.

Sól generalnie wpływa na rozpuszczalność  kazeiny i dlatego powinno się wysalać sery już uformowane.

Można to robić zarówno na sucho jak i w solance.

Jeżeli uda Ci się uzyskać odpowiednio zwarty ser to możesz go wędzić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969783
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grabek85 napisał(a):

Wszędzie piszą, żeby przed wędzeniem moczyć w solance, ale zastanawiam się, czy ma to sens, skoro ser jest już odpowiednio słony. 

Myślę ,że dotyczyło to sklepowych serków typu włoskiego np Capri.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969791
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, EAnna napisał(a):

Solenie mleka jak również drobionki wpływa negatywnie na skrzep.

Sól generalnie wpływa na rozpuszczalność  kazeiny i dlatego powinno się wysalać sery już uformowane.

Możesz to tam w skrócie omówić? Jaki wpływa sól na kazeine? 

I czy używacie soli niejodowanej, czy zwykłej z jodem? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22369-w%C4%99dzenie-sera-podpuszczkowego/#findComment-969903
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.