Maxell Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dzięki za cenne i przydatne uwagi. Postaramy się to wszystko zrealizować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Znając realia jakie panowały w tym zawodzie .Wszystko co ulotniło się to sprawa kosmitów . No bo jak inaczej mogło by to być. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Brakuje mi jeszcze lustereczka, które odpowiada - lustereczko powiedz przecie kto jest najlepszym zadymiaczem na swiecie? Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek70 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Być może przeczyta ten post ktoś kto jeszcze się waha czy SDM ma sens czy warto tam jechać .Otóż naprawdę warto jeżeli tylko się chce samemu czegoś nauczyć a nie tylko spędzić większość czasu w czytelni Grono pedagogiczne to naprawdę ludzie znający się na rzeczy Żadnego pytania nie pozostawiają bez odpowiedzi Wielkie podziękowania dla Mistrzów Andrzeja i pawłaPSWyroby smakują jeszcze lepiej w domu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Czerwca 2009 slaweku70, ... a jak tu się nie wahać, skoro brakuje: -durszlak na długim kiju -chochla duża i mała -stuff 1,5 litra nazywany także kubkiem -szumówka mocna -łyżki drewniane duże -zmywaki druciane -szczotka i szufelka -kieliszki o większym gabarycie, takie dla dorosłych -wąż do sali nr.2 -klocki do stołu technologicznego-by podstawić pod nogi podczas mycia -duży dwuzębny widelec -uziemienie do maszynki -przyrząd do czyszczenia kratek ściekowych -uchwyt do tablicy poglądowej -koziołki i dwa wentylatory do obsuszania -trybowniki -osełka do noży -apteczka ...ja tam bez -klocków do stołu technologicznego-by podstawić pod nogi podczas mycia, nic bym nie zrobił :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Czerwca 2009 PEPPER więc dopisz, że potrzeba również stołeczków pod nogi dla tych mniej wyrośniętych. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek70 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zawsze można coś zaimprowizowaćZresztą sdm to młoda szkoła i "niezbędne akcesoria" może systematycznie uzupełniać byleby tylko kursanci "dopisali" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Czerwca 2009 A może zlikwidować czytelnię lub zawiesić jej działalność w czasie praktyk. Praktyka czyni mistrza. Tylko czego, gdy mamy wolny wybór - czytania ksiąg czy rzemiosła masarskiego . Zawsze mówię być tam i zobaczyć jak to się robi i jeszcze w tym uczestniczyć to jest to co nam potrzeba. POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Czerwca 2009 A może zlikwidować czytelnię lub zawiesić jej działalność w czasie praktyk. Praktyka czyni mistrzaKto chce to się uczy. A jak nie to sobie poczyta :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Czerwca 2009 A może zlikwidować czytelnię lub zawiesić jej działalność w czasie praktyk. Praktyka czyni mistrza. Tylko czego, gdy mamy wolny wybór - czytania ksiąg czy rzemiosła masarskiego . Zawsze mówię być tam i zobaczyć jak to się robi i jeszcze w tym uczestniczyć to jest to co nam potrzeba. POZDRAWIAMZnowu się musze powtórzyć - jak zwykle masz rację. Po prostu trzeba chcieć. Nawet moja Żona, choć nie była zainteresowana produkcją wędlin ( bo głównie robiła zdjęcia )nauczyła się rozpoznawać wady i klasyfikację mięsa. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Kto chce to się uczy. A jak nie to sobie poczyta :wink:...jasne tylko niech potem, nie rozpowiada że, ma dyplom SDM...ale nie wie jak sklasyfikować mięso...bo ze Szkoły to on pamieta tylko tyle że...to chyba "wieczorówka" była... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Przecież napisalem - w czasie praktyki .A co wy chcecie by każde udane cięcie było okraszone wersetem z księgi . Cięć w czasie rozbioru jest dużo i w czasie innych innych czynności również. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jest dużo racji w tym co piszecie, bo kto chce się tam czegoś nauczyć to naprawdę można bo jest od kogo, kto lubi czytać to też się naczyta, kwestia wyboru, ja dowiedziałem i nauczyłem się naprawdę dużo i zapiszę się na kursy tematyczne jeżeli tylko dojdą do skutku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Cięć w czasie rozbioru jest dużo i w czasie innych innych czynności również.a człowiek zaczytany może mieć problemy z zauważeniem ostrza :lol: ... a wtedy... brrr.... i nie będzie czym kartek odwracać :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Czerwca 2009 No i super. A swoją drogą, fakt, że ktoś coś tam sobie przeczytał, nie wyklucza tego, że sie jeszcze czegoś nauczy.No i jest czytanie i czytanie. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Humor ,satyra fajnie się czyta posty. Pytanie aktualne - co lepiej czytać czy praktykować Czytelnicy będą mieli problem z klasyfikacją mięs. Praktykujący z czytaniem . wszyscy będą zadowoleni do momentu gdy z wyrobu wyjdzie bubel . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Drogi Dziadku!Jak zwykle masz wiele racji w tym co piszesz. czytajmy wieczorami po praktykowaniu, chyba że wędzimy. Nie ma nic gorszego niż nawalony wędzarz. Wiem, że wielu działkowiczów nie zgodzi się ze mną, ale nie lubię, jak mi coś trzeszczy w zębach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Dziękuję wszystkim uczestniczkom i uczestnikom za wzorową postawę. Dzielnie uczestniczyliście w zajęciach, w wyniku czego mogliśmy o normalnej porze wyrobić się ze wszystkimi czynnościami i wspólnie pobiesiadować przy grillu z kiełbaski białej typu Bratfurst i kaszanki z grilla. Wszystko było zrobione sprawnie i stanowiska oraz pomieszczenia pozostawione w czystości. Narzędzia umyte i pochowane na ich miejsca. Dziękuję raz jeszcze. Odnośnie czytelni. Proces czytania odbywał się po zajęciach praktycznych. Osoby czytające wcześniej nie uczestniczyły w poważnych pracach a jedynie doglądały porządków przy grillu, w kuchni i pod altaną. Poziom czytelnictwa odpowiadał standardowemu. Dzieła własnoręcznie napisane wyróżniały się jak zwykle. A takie hity jak Łęcka, Smorodinówka (napisana jak i oryginalna) na długo pozostają w pamięci. Ps. Dla wszystkich uczestników wielkie pozdrowienia od pary młodej która miała wesele w sobotę i w miły sposób była przyjęta przez zadymiaczy. Na nową drogę życia pozwoliłem sobie przygotować im wyprawkę z wyrobów jakie zrobiliście. Byli zachwyceni :grin: [ Dodano: Pon Cze 08, 2009 8:21 am ] Korzystając z pełnomocnictwa udzielonego mi przez uczniów V kursu SDM, którzy na porannym zgromadzeniu doszli do pewnych wspólnych ustaleń i spostrzeżeń,Dziękuję serdecznie za cenne uwagi. To dowodzi jak dużo jeszcze przed nami do zrobienia. Ale nie od razu wybudowali Kraków ;-) Obiecuję starać się aby braki sprzętowe, na ile pozwolą finanse pozostające, uzupełnić. Jeśli ktoś z czytających ma możliwość pomocy lub tańszego zakupy w/w przyborów to proszę napisać do mnie na PW lub na maila. Każda renta, tfuu :-) ręka pomocna się przyda. Dziękuję pis67 jak i innym pomagającym w konstruktywnym wskazaniu istotnych kwestii jakie pomogą w rozwoju SDM. [ Dodano: Pon Cze 08, 2009 8:29 am ] Bardzo znacząca uwaga dotycząca "czytelnictwa" w SDM dla wszystkich. Czy wyobrażacie sobie że Główny Technolog, Andrzej Piątek - Bagno, pozwoliłby "oczytanemy" dokonywać ważnych prac przy stole jak i przy innych stanowiskach? Odpowiedzcie sobie na to pytania, dla tych co znają już Andrzeja nie będzie żadnego problemu, a Tych którzy nie znają zapraszam do SDM i na IV OZWB. I proszę o mądre wypowiedzi, bo mnie nie podoba się bardzo kiedy się podważa autorytet tak spokojnego i pomocnego w każdej chwili człowieka jakim jest Andrzej. Postaram się czyścić nietaktowne posty. Jeśli ktoś ma uwagi, serdecznie zapraszam na PW lub maila. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Papla, Andrzej nie jest od tego żeby z alkomatem stać bądź chuch wąchać :tongue: To bardzo dobrze że ta sprawa jest pilnowana... bardzo dobrze... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Na V kursie przeczytano tyle by oczy nikogo nie rozbolały, a ile zrobiliśmy to nie jestem w stanie bez aparatu uczynić, tylko przeglądając klatka po klatce. Parę rzeczy wyszło super, parę dobrze, a trochę wyrobów miało wady, których przyczyną nie było czytelnictwo, tylko nasze błędy, które na szczęście były i wiemy, w którym momencie je popełniliśmy. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Nie chciał bym "chwalić dnia przed zachodem słońca" ale jaka pilna grupa ,stół technologiczny obstawiony w koło , czytelnia pusta , na pytanie Rektora ,.czy nie potrzeba czegoś do poczytania ? zapadła głucha cisza . Idzie ku lepszemu Zico to se newrati _________________Tomuś Napisałem w dobrej wierze ,że grupa jest pilna i uważnie obserwuje działania Andrzeja -Bagno ,nie wiedziałem ,że to wywoła odwrotny skutek. Powtarzam grupa super i końcowe uwagi świadczą o trzeżwym spojżeniu na SDM. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Nie chciał bym "chwalić dnia przed zachodem słońca" ale jaka pilna grupa ,stół technologiczny obstawiony w koło , czytelnia pusta , na pytanie Rektora ,.czy nie potrzeba czegoś do poczytania ? zapadła głucha cisza . Idzie ku lepszemu Zico to se newrati Już raz to czytałem :rolleyes: :grin: . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Na V turnusie dokonaliśmy oceny wykonanych wyrobów, wprawdzie nie wszyscy się wypowiedzieli, ale wyniki podam. punktowaliśmy od 1- wyrób mierny, do 6 -wyśmienity. średnia punkty od do -kaszanka 4,2 3 5-pasztetowawg andrzejak 3,4 1 5 Tu dałem 1, nie ja jeden -serdelki 4,1 2 5 Smak, konsystencja super tylko za dobre mięso jak na ten wyrób -głogowska 4,4 1 6 Po trzech dniach całkiem dobra -rolada schabowa pieczona 5,6 5 6 super -salceson 3,9 2 5 -szynka z kością 4,8 4 6 Wyrób całkiem niezły -grillowa biała 3,6 2 5 Moim zdaniem nie za bardzo -krakowska 4,6 4 6 Miała drobny podciek -szynkowa 4,9 4 6 jak wyżej-nie wszystkie batony -rolada boczkowa 4,8 4 6 -nogi wędzone nie były oceniane - nie wiem co się z nimi stało, ogon zjadłem osobiście i w całości -Baleron w pęcherzach 5,1 5 6 Pozostałe wędzonki i mielonka nadziewana kaszą z szynko warki nie były ocenione. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Czerwca 2009 pasztetowa wg andrzejak 3,4 1 5 Tu dałem 1, nie ja jeden a jakie kryteria braliście pod uwagę.Bo jak tylko te, że jak ktoś robił paqsztetowkę to dał 5 a jak ktoś nie robił to dał 1 - to "sprawiedliwie" :grin: :grin: :grin: Powiem tylko, że takie ocenianie nigdy nie będzie jednomyślne.Kiedyś uwędziłem pstrągi i wszystkim smakowały tylko jeden kolega orzekł, że za mało słone.A gdyby kolegów z takim podniebieniem trafiło się paru i już mamy średnią sporo zaniżoną. Pozdrawiam :wink: P.S. Jak w serdelkach gdzie wszystko było super a jedynym mankamentem było za dobre mięso to trza było dodać trochę papieru i średnia 5. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Czerwca 2009 tylko jeden kolega orzekł, że za mało słone.A gdyby kolegów z takim podniebieniem trafiło się paru i już mamy średnią sporo zaniżoną. Nasz kolega małosolny nie brał udziału w ocenie, słoność wszystkich wyrobów była w normie . :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2237-v-lista-os%C3%B3b-ch%C4%99tnych-do-uczestnictwa-w-pi%C4%85tym-kursie/page/3/#findComment-70898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.