Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Listopada 2024 19 minut temu, quadro555 napisał(a): Jak będzie smakowało mięso po dłuższym niż w kalkulatorze peklowaniu? Nigdy nie używałem i nie użyję żadnego kalkulatora do obliczania składu peklosolanki. Takie wyliczenie wykonuję w pamięci zgodnie z regułami powszechnie znanej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Listopada 2024 3 godziny temu, quadro555 napisał(a): można parzyć na czas, ale metodą sous vide. Niska temperatura długi czas. Nie polecam do wędzonek peklowanych metodą zalewową. Może być za słone. Jeżeli zastosuje się solankę o stężeniu takim, aby jej końcowa słoność (po wyługowaniu soli) wynosiła np. 20g/kg, to nic nie bedzie za słone. Czas peklowania musi być odpowiednio długi, aby nastąpiło wyrównanie stężeń, co jest oczywiste. Jest to odpowiednik peklowania zrównoważonego z udziałem wody. Nadaje się do parzenia sous vide identycznie jak przy peklowaniu suchym. W woreczku zamkniety jest kawałek mięsa i cała solanka. Kiedyś, małopolscy rzeźnicy tak właśnie przygotowywali solankę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2024 próbuję znaleźć metodę jak połączyć wygodę peklowania na sucho z tradycyjnym peklowaniem w zalewie. Przeszkodą jest miejsce w lodówce ;( jak to obejść ? peklowanie na sucho + nastrzyk ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Listopada 2024 Małe kawałki do około 1 kg. spokojnie zapeklują się w woreczkach próżniowych bez nastrzyku . Robię tak od lat i nigdy nie było niedopeklowane. Ja pekluję przez dwa tygodnie, a czasami dłużej ,jak sie plany pozmieniają i trzeba przesunąć wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Listopada 2024 robię tak samo, ale jak zacząłem studiować wątek o peklowaniu na sucho to dostałem bólu głowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 29 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Listopada 2024 W dniu 24.11.2024 o 20:21, quadro555 napisał(a): "....... 58C przez 7,5 godziny" już kiedyś się nad tym zastanawiałem: Dlaczego przy parzeniu mam czekać do 68C a sous vide robimy w nizszej temp ( 58C ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Listopada 2024 Bo wyrób parzony sous vide w tej temperaturze jest przeznaczony do szybkiego spożycia, nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Listopada 2024 Niska temperatura długi czas. Jest temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.