Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jak będzie smakowało mięso po dłuższym niż w kalkulatorze peklowaniu? 

Nigdy nie używałem i nie użyję żadnego kalkulatora do obliczania składu peklosolanki. Takie wyliczenie wykonuję w pamięci zgodnie z regułami powszechnie znanej technologii.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971451
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

można parzyć na czas, ale metodą sous vide. Niska temperatura długi czas. 

Nie polecam do wędzonek peklowanych metodą zalewową. Może być za słone. 

Jeżeli zastosuje się solankę o stężeniu takim, aby jej końcowa słoność (po wyługowaniu soli) wynosiła np. 20g/kg, to nic nie bedzie za słone.

Czas peklowania musi być odpowiednio długi, aby nastąpiło wyrównanie stężeń, co jest oczywiste.

Jest to odpowiednik peklowania zrównoważonego z udziałem wody. Nadaje się do parzenia sous vide identycznie jak przy peklowaniu suchym. W woreczku zamkniety jest kawałek mięsa i cała solanka.

Kiedyś,  małopolscy rzeźnicy tak właśnie przygotowywali solankę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971458
Udostępnij na innych stronach

próbuję znaleźć metodę jak połączyć wygodę peklowania na sucho z tradycyjnym peklowaniem w zalewie. Przeszkodą jest miejsce w lodówce ;(

jak to obejść ? peklowanie na sucho + nastrzyk ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971530
Udostępnij na innych stronach

Małe kawałki do około 1 kg. spokojnie zapeklują się w woreczkach próżniowych bez nastrzyku .

Robię tak od lat i nigdy nie było niedopeklowane.

Ja pekluję przez dwa tygodnie, a czasami dłużej ,jak sie plany pozmieniają i trzeba przesunąć wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971567
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.11.2024 o 20:21, quadro555 napisał(a):

"....... 58C przez 7,5 godziny"

już kiedyś się nad tym zastanawiałem: Dlaczego przy parzeniu mam czekać do 68C a sous vide robimy w nizszej temp ( 58C ) ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22373-wyciek-wody-z-w%C4%99dliny-po-pieczeniu/page/2/#findComment-971742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.