Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam pytania co do peklowania. zrobiłem zalewę w proporcjach 0,4l na 1kg mięsa. po włożeniu mięsa do garnka i zalaniu wyszło że zalałem tylko ok połowy przygotowanej zalewy. wychodzi na to że mięso zajęło większość objętość garnka.

1 czy tak może być?

2 czy rozłożyć to na dwa garnki i zalać odpowiednią ilość wody?

3 czy po prostu dosypać tyle peklosoli tą co wylałem z niezużytą zalewą do istniejącej zalewy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, mariusz maluszycki napisał(a):

1 czy tak może być?

1 -nie.

2 -tak , ale zalać odpowiednią ilością (na kg. mięsa) zalewą peklującą

 

Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976619
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mariusz maluszycki napisał(a):

3 czy po prostu dosypać tyle peklosoli tą co wylałem z niezużytą zalewą do istniejącej zalewy

Wylałeś solankę i to w dodatku połowę więc masz tylko połowę potrzebnej peklosoli... ile masz teraz soli w garze z mięskiem i wodą...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976630
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Wylałeś solankę i to w dodatku połowę więc masz tylko połowę potrzebnej peklosoli... ile masz teraz soli w garze z mięskiem i wodą...

wylałem ok połowy solanki a więc soli w garze też jest ok połowy porcji. ogólnie na ok 5 kg mięsa, przygotowałem solankę z 2l wody i 390g peklosoli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976632
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mariusz maluszycki napisał(a):

czy tak może być?

Nie

2 godziny temu, mariusz maluszycki napisał(a):

czy rozłożyć to na dwa garnki i zalać odpowiednią ilość wody?

Tak biorąc po uwagę 0,4l solanki / 1 kg mięsa

 

2 godziny temu, mariusz maluszycki napisał(a):

czy po prostu dosypać tyle peklosoli tą co wylałem z niezużytą zalewą do istniejącej zalewy

Nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976640
Udostępnij na innych stronach

Kolego czemu nie korzystasz z dostępnego kalkulatora peklowania ? Masz tam opcje do wyboru , zależna od ilości mięsa , czasu planowanego, nastrzyku etc. Ściągnij ze strony forum kalkulator , sprawa rozwiązana. Przy tej ilości peklosoli  i wody czas peklowania powinien wynosić nie więcej niż jeden dzień .Będzie CI łatwiej .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976646
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.