mariusz maluszycki Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2024 witam. mam pytania co do peklowania. zrobiłem zalewę w proporcjach 0,4l na 1kg mięsa. po włożeniu mięsa do garnka i zalaniu wyszło że zalałem tylko ok połowy przygotowanej zalewy. wychodzi na to że mięso zajęło większość objętość garnka. 1 czy tak może być? 2 czy rozłożyć to na dwa garnki i zalać odpowiednią ilość wody? 3 czy po prostu dosypać tyle peklosoli tą co wylałem z niezużytą zalewą do istniejącej zalewy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2024 (edytowane) 22 minuty temu, mariusz maluszycki napisał(a): 1 czy tak może być? 1 -nie. 2 -tak , ale zalać odpowiednią ilością (na kg. mięsa) zalewą peklującą Edytowane 17 Grudnia 2024 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Godzinę temu, mariusz maluszycki napisał(a): 3 czy po prostu dosypać tyle peklosoli tą co wylałem z niezużytą zalewą do istniejącej zalewy Wylałeś solankę i to w dodatku połowę więc masz tylko połowę potrzebnej peklosoli... ile masz teraz soli w garze z mięskiem i wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz maluszycki Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2024 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): Wylałeś solankę i to w dodatku połowę więc masz tylko połowę potrzebnej peklosoli... ile masz teraz soli w garze z mięskiem i wodą... wylałem ok połowy solanki a więc soli w garze też jest ok połowy porcji. ogólnie na ok 5 kg mięsa, przygotowałem solankę z 2l wody i 390g peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2024 2 godziny temu, mariusz maluszycki napisał(a): czy tak może być? Nie 2 godziny temu, mariusz maluszycki napisał(a): czy rozłożyć to na dwa garnki i zalać odpowiednią ilość wody? Tak biorąc po uwagę 0,4l solanki / 1 kg mięsa 2 godziny temu, mariusz maluszycki napisał(a): czy po prostu dosypać tyle peklosoli tą co wylałem z niezużytą zalewą do istniejącej zalewy Nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Kolego czemu nie korzystasz z dostępnego kalkulatora peklowania ? Masz tam opcje do wyboru , zależna od ilości mięsa , czasu planowanego, nastrzyku etc. Ściągnij ze strony forum kalkulator , sprawa rozwiązana. Przy tej ilości peklosoli i wody czas peklowania powinien wynosić nie więcej niż jeden dzień .Będzie CI łatwiej . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22475-peklowanie-ilo%C5%9B%C4%87-wody/#findComment-976646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.