Filiip10 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia Posiadam osłonkę Fabios fi 65 karmel. Po zrobieniu grubej kiełbasy, zapakowałem i przeleżała 20 dni w vac. Po otwarciu zauważyłem, że osłonka stała się śliska i klejąca. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jakie są Wasze sugestie, aby temu zapobiec w przyszłości? Z góry dziękuję za wszelkie porady! PS: Może dlatego że ja na szybko wymoczyłem w ciepłej wodzie na kilka sekund bez soli 🤔 A napisane w instrukcji ( moczyć 30 min z solą ) może to jest ten powód ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22525-problem-z-os%C5%82onk%C4%85-fabios-65-fi-karmel/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 9 minut temu, Filiip10 napisał(a): o otwarciu zauważyłem, że osłonka stała się śliska i klejąca. Osłonka na kiełbasie, czy sama osłonka? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22525-problem-z-os%C5%82onk%C4%85-fabios-65-fi-karmel/#findComment-980881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 5 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 4 minuty temu, EAnna napisał(a): Osłonka na kiełbasie, czy sama osłonka? Na kiełbasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22525-problem-z-os%C5%82onk%C4%85-fabios-65-fi-karmel/#findComment-980883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia To normalne, jeśli np. podczas pakowania wyjąłeś kiełbasę z lodówki i umieściłeś w worku. Przy zmianie temperatury przed pakowaniem, na kiełbasie pojawiła się wilgoć, która utrzymała się w worku po zapakowaniu. Nic się nie dzieje, jeśli kiełbasa po przekrojeniu ma właściwy smak i zapach. Wystarczy po rozpakowaniu, umyć ją w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć ręcznikiem. Jeśli natomiast kiełbasa ma zmieniony smak, zapach oraz kolor, to niestety, utylizacja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22525-problem-z-os%C5%82onk%C4%85-fabios-65-fi-karmel/#findComment-980884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filiip10 Opublikowano 5 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia Czyli rozumiem nie da się zapobiec ? Jedynie mogę bardziej podsuszyć kiełbasę to nie będzie takiego problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22525-problem-z-os%C5%82onk%C4%85-fabios-65-fi-karmel/#findComment-980911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2 godziny temu, Filiip10 napisał(a): Jedynie mogę bardziej podsuszyć kiełbasę to nie będzie takiego problemu ? .. i nie odpowietrzać zawartości torebki wciskając -turbo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22525-problem-z-os%C5%82onk%C4%85-fabios-65-fi-karmel/#findComment-980938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.