Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie można kupić Sodium erythrobatum?

Kiedyś zakupiłam w Polance Wielkiej u Marcina, jednak od dłuższego czasu brak.

Z góry dziekuję za podpowiedź.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, EAnna napisał(a):

Gdzie można kupić Sodium erythrobatum?

 

Masz na myśli izoaskorbinian sodu ?  To np.  tu https://robimywedliny.pl/pl/p/Izoaskorbinian-sodu-1-kg/542    albo tu  https://magiaprzypraw.pl/pl/products/izoaskorbinian-sodu-1kg-3989.html

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984391
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, EAnna napisał(a):

Gdzie można kupić Sodium erythrobatum?

 

eBay lub Amazon ale trzeba skorzystać z pośrednika w wysyłce z USA do PL

 

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984443
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, chudziak napisał(a):

To np.  tu

 

10 godzin temu, bilu72 napisał(a):

eBay lub Amazon ale trzeba skorzystać z pośrednika w wysyłce z USA do PL

Dziękuję za namiary :hug:

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Czemu E316 a nie naturalny antyoksydant E300/301? W czym jest lepszy E316?

Mam w domu kwas L-askorbinowy ale jest wściekle kwaśny (to jest kwas).

Obawiam się trochę, że ten dodatek może pogorszyć kleistość mięsa.

Ta jest taka obawa teoretyczna, na wyrost. 

Dotychczas stosowałam izoaskorbinian (sól sodowa kwasu askorbinowego) i nie auważyłam efektów ubocznych :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984554
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, EAnna napisał(a):

Mam w domu kwas L-askorbinowy ale jest wściekle kwaśny (to jest kwas).

Nie jest aż tak źle Aniu pH - metr posiasz więc proponuję zrób dla siebie test stopnia zakwaszania kwasu L-askorinowego E300 wtedy będziesz miała jasność o jaką wartość zakwasza. Zawsze w zamian możesz używać E301 askorbinian sodu, który jest lekko zasadowy więc z zakwaszeniem nie będzie problemu ponadto jest środkiem "bezpiecznym". Nie chcę pisać informacji z tzw. rękawa ale z tego co pamiętam kiedyś czytałem Gawęckiego gdzie opisywał w badanich, że środek E316 Izoaskorbinian sodu jest nisko toksyczny. Oczywiście E316 jest dopuszczony prawnie jako powszechny dodatek w przetwórstwie mięsa. Ja w każdy razie używam tylko dwóch antyoksydantów które wyselekcjonowałem i uznałem za najbardziej naturale czytając opracowania. Obecnie w tym temacie dalej swoją wiedzę zgłębiamj, tak to już jest z tym naszym hobby🙉.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984648
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, EAnna napisał(a):

Obawiam się trochę, że ten dodatek może pogorszyć kleistość mięsa.

Ta jest taka obawa teoretyczna, na wyrost. 

Obawy zawsze są natomiast jak pisałem wcześniej nie jest aż tak źle, test wiele wyjaśni. Jak się przegnie z dawką E300 to naturalnie, że przy zbyt niskim pH będzie trudno o kleistość jeszcze do tego dojdzie efekt dyfrakcji w przypadku wędlin calomięśniowych. Natomiast E300 tak jak szybko zakwasza mięso to podobnie szybko wraca do poziomu niedużo niższego przed zakwaszeniem więc w przypadku wędlin rozdrobnionych dojrzewających nie ma obawy o wiązania.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984652
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ja w każdy razie używam tylko dwóch antyoksydantów które wyselekcjonowałem i uznałem za najbardziej naturale

A jakich?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984689
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

dziękuję za merytoryczne wyjaśnienia :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984690
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Todek napisał(a):

A jakich

W zależności od potrzeby są to :

E300 Jeśli chce obniżyć pH. Obniżenie kwasowości do pewnej wartości działa konserwująco.

E301 Jeśli nie mam potrzeby obniżania pH a chcę np. kiełbasę podsuszaną zabezpieczyć przed utlenianiem.

5 godzin temu, EAnna napisał(a):

Grzesiu,

dziękuję za merytoryczne wyjaśnienia :)

Proszę bardzo 🙂.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984764
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.