EAnna Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia Gdzie można kupić Sodium erythrobatum? Kiedyś zakupiłam w Polance Wielkiej u Marcina, jednak od dłuższego czasu brak. Z góry dziekuję za podpowiedź. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 15 minut temu, EAnna napisał(a): Gdzie można kupić Sodium erythrobatum? Masz na myśli izoaskorbinian sodu ? To np. tu https://robimywedliny.pl/pl/p/Izoaskorbinian-sodu-1-kg/542 albo tu https://magiaprzypraw.pl/pl/products/izoaskorbinian-sodu-1kg-3989.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 8 godzin temu, EAnna napisał(a): Sodium erythrobatum Czemu E316 a nie naturalny antyoksydant E300/301? W czym jest lepszy E316? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) 10 godzin temu, EAnna napisał(a): Gdzie można kupić Sodium erythrobatum? eBay lub Amazon ale trzeba skorzystać z pośrednika w wysyłce z USA do PL Edytowane 18 Stycznia przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 20 godzin temu, chudziak napisał(a): To np. tu 10 godzin temu, bilu72 napisał(a): eBay lub Amazon ale trzeba skorzystać z pośrednika w wysyłce z USA do PL Dziękuję za namiary 12 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Czemu E316 a nie naturalny antyoksydant E300/301? W czym jest lepszy E316? Mam w domu kwas L-askorbinowy ale jest wściekle kwaśny (to jest kwas). Obawiam się trochę, że ten dodatek może pogorszyć kleistość mięsa. Ta jest taka obawa teoretyczna, na wyrost. Dotychczas stosowałam izoaskorbinian (sól sodowa kwasu askorbinowego) i nie auważyłam efektów ubocznych Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia Miałem coś napisać, ale może nie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) 7 godzin temu, EAnna napisał(a): Mam w domu kwas L-askorbinowy ale jest wściekle kwaśny (to jest kwas). Nie jest aż tak źle Aniu pH - metr posiasz więc proponuję zrób dla siebie test stopnia zakwaszania kwasu L-askorinowego E300 wtedy będziesz miała jasność o jaką wartość zakwasza. Zawsze w zamian możesz używać E301 askorbinian sodu, który jest lekko zasadowy więc z zakwaszeniem nie będzie problemu ponadto jest środkiem "bezpiecznym". Nie chcę pisać informacji z tzw. rękawa ale z tego co pamiętam kiedyś czytałem Gawęckiego gdzie opisywał w badanich, że środek E316 Izoaskorbinian sodu jest nisko toksyczny. Oczywiście E316 jest dopuszczony prawnie jako powszechny dodatek w przetwórstwie mięsa. Ja w każdy razie używam tylko dwóch antyoksydantów które wyselekcjonowałem i uznałem za najbardziej naturale czytając opracowania. Obecnie w tym temacie dalej swoją wiedzę zgłębiamj, tak to już jest z tym naszym hobby🙉. Edytowane 18 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 3 godziny temu, Todek napisał(a): Miałem coś napisać, ale może nie. Todek pisz nie krępuj się👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 7 godzin temu, EAnna napisał(a): Obawiam się trochę, że ten dodatek może pogorszyć kleistość mięsa. Ta jest taka obawa teoretyczna, na wyrost. Obawy zawsze są natomiast jak pisałem wcześniej nie jest aż tak źle, test wiele wyjaśni. Jak się przegnie z dawką E300 to naturalnie, że przy zbyt niskim pH będzie trudno o kleistość jeszcze do tego dojdzie efekt dyfrakcji w przypadku wędlin calomięśniowych. Natomiast E300 tak jak szybko zakwasza mięso to podobnie szybko wraca do poziomu niedużo niższego przed zakwaszeniem więc w przypadku wędlin rozdrobnionych dojrzewających nie ma obawy o wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 9 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Ja w każdy razie używam tylko dwóch antyoksydantów które wyselekcjonowałem i uznałem za najbardziej naturale A jakich? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Stycznia Grzesiu, dziękuję za merytoryczne wyjaśnienia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Stycznia 5 godzin temu, Todek napisał(a): A jakich W zależności od potrzeby są to : E300 Jeśli chce obniżyć pH. Obniżenie kwasowości do pewnej wartości działa konserwująco. E301 Jeśli nie mam potrzeby obniżania pH a chcę np. kiełbasę podsuszaną zabezpieczyć przed utlenianiem. 5 godzin temu, EAnna napisał(a): Grzesiu, dziękuję za merytoryczne wyjaśnienia Proszę bardzo 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22576-sodium-erythrobatum/#findComment-984764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.