Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Albo opalanie

Samo opalanie zabezpieczy przed wilgocią? Czy może opalanie + lakier? 

Wentylatorek a w zasadzie kratka celowo przekrzywiona. Podobno wędzonki maja wtedy ładniejszy kolor 😁

25 minut temu, ganc89 napisał(a):

Podobno wędzonki maja wtedy ładniejszy kolor 

Tak, to może być prawda, przez to skręcenie dym  będzie wylatywał w coś na kształt tornada/trąby więc i wszędzie się wciśnie 😉

Zakupiłem blachę czarną do wyłożenia spodu komory. Jak najlepiej wyczyścić/odtłuścić powierzchnię? Zwykły płyn do naczyń wystarczy czy trzeba coś bardziej agresywnego

4 godziny temu, ganc89 napisał(a):

Samo opalanie zabezpieczy przed wilgocią? Czy może opalanie + lakier? 

Szczerze odradzam lakierownie, po pierwszym, drugim sezonie zacznie się łuszczyc.

Ja do zabezpieczenia mojej wędzarni  zastosowałem trzykrotne olejowanie.

Drewno olejowane lub zabezpieczone impregnatem "oddycha", pokryte lakierem niestety nie.

20 minut temu, ganc89 napisał(a):

Zrobiłem próbkę i wygląda obiecująco 

Ja niestety sam nie robiłem więc z góry byłem skazany na impregnat dopiero później doczytałem że można zamówić surowe dechy, bardzo ładnie to zaczyna to wyglądać, mnie osobiście  bardzo się podoba opalne drewno :clap:

Łatwo można przedobrzyć. To w zasadzie też moje pierwsze opalanie, nie licząc opalania świniaków palnikiem i opalania się na plaży 😁 Jutro zrobię resztę bo szybko idzie. 

W środku ułożyłem blachę na dnie i ścianach i teraz nie domykają się drzwi 😶‍🌫️ jutro drobne przeróbki 

• Like 1
W dniu 22.01.2025 o 06:54, ganc89 napisał(a):

Wędzarnia w całości z drewna sosnowego

Radził bym użyć innego drewna na przykład cedrowe jest ładniejsze choć troszkę droższe. 

7 godzin temu, Cez19 napisał(a):

Radził bym użyć innego drewna na przykład cedrowe jest ładniejsze choć troszkę droższe. 

Najładniejsze drewno będzie w środku wędzarni. 

Dzień dobry.

Podepnę się pod temat. Dotychczas miałem dwa "kibelki" opalane tradycyjnie. Pierwsza na działkach w 2014 r i druga po przeprowadzce przy domu od 2016r. Teraz myślę, żeby zrobić sobie mniejszego elektryka. Tak by wędzić do siebie mniejsze ilości raz, dwa razy w miesiącu. O ile ogarniam murarskie i stolarskie tematy to automatyka i elektryka u mnie leżą. Gotowe wędzarnie trochę kosztują. Chciałbym Was prosić o pomoc bo gdzie jak nie TU. Planuje komorę z drewna wewnątrz 55x55x100 czyli 250l. Ocieplona 5 cm. Przeczytałem od niedzieli trochę tematów z elektrykami i mam kilka pytań. Czy dostanę gotowe zestawy które się sprawdzą: grzałka (jaka moc do takiej wielkości?), sterownik, dymogenerator, sterownik, wentylator? Czy kupować to osobno, a może zlecić komuś do złożenia? Jak pisałem laikiem jestem w tym temacie. Czy uważacie że powinny być dwa wentylatory: w podstawie do osuszania i z boku do rozprowadzania dymu czy wystarczy jeden? Czy da się to wszystko podpiąć pod jeden sterownik? Z góry dzięki za pomoc.

Dzięki Srebrny. Ten sterownik widziałem na youtube przy filmiku o czeskich dymogeneratorach Gekon. Jaki dymogenerator masz do tego?

7 godzin temu, gariwaldi napisał(a):

55x55x100 czyli 250l.

Moja komora jest znacznie większa, ponad 500 litrów. Podwójna podbitka i wełna alu w środku. Grzałkę mam 2kw a w grzałce wentylator termoobiegu. Tego wentylatora nie musisz podłączać pod sterownik, wystarczy zwykły włącznik kołyskowy lub jakikolwiek inny włącznik ewentualnie możesz podłączyć pod zasilanie grzałki wtedy sterownik będzie załączał grzałkę i wentylator jednocześnie. Wentylator w podłodze nie jest niezbędny wystarczy sam otwór, co prawda u mnie jest wentylator z regulacją obrotów ale ja lubię komplikować. Wszystkie inne podzespoły można kupić na alledrogo lub olx. Wszystko zależy od tego ile planujesz wydać. Myślę że w tym temacie znajdziesz odpowiedzi na większość pytań. Ekspertem nie jestem ale bazuję na informacjach które zdobyłem na forum 

Ps. Tak wygląda po palnikowaniu. Tylko raz się zapaliła 😅

20250429_204607.jpg

Godzinę temu, ganc89 napisał(a):

Wentylator w podłodze nie jest niezbędny wystarczy sam otwór, co prawda u mnie jest wentylator z regulacją obrotów ale ja lubię komplikować.

Dzięki wielkie. to właśnie problem, że zdania są różne. Jedni piszą że nie trzeba wentylatora w podłodze drudzy że tak. Jedni że pod grzałką inni że obok grzałki. Są jeszcze opinie, że dwa wentylatory, jeden w podłodze drugi z boku. Jeżeli w podłodze miałby być otwór bez wentylatora to musi mieć przesłonę do regulacji tak?  Najważniejszy to chyba dymogenerator. Te markowe jak czytam generują tylko problem. Szukałem na olx robionego wg wskazówek rogera ale nie znalazłem. Ile chciałbym wydać? Podoba mi się ta: https://wedzarnia-elektryczna.pl/produkt/wedzarnia-elektryczna-hg-smoker-250l/

Myślę, że jakbym sam zrobił komorę i dorwał resztę tylko do montażu to ok 1000 zł bym urwał

W dniu 22.01.2025 o 06:54, ganc89 napisał(a):

czy grzałka o mocy 2000W będzie ok czy lepiej zakupić 2000W+900W?

Ja w mojej wedzarni mam grzalke tylko 1kW i w zupełności wystarcza. Wędzarnia jest podobnej wielkości, z izolowaną ścianą grubości 10cm. Wędziłem nawet w -20C.

6 godzin temu, gariwaldi napisał(a):

Podoba mi się ta

Używam od jakiegoś czasu , testowałem już prawie wszystko zostały jeszcze sery i ryby, bardzo dobrze wykonana wedzarka, grubość ściany ok 8cm,moja ma 400L, zmieniłem generator na thermowinda i dymi jak szalona, wytwórca bardzo kontaktowy i bez problemów dokonuje przeróbek...kontakt w sprawie zadowolenia nawet po jakimś czasie (ze strony producenta) 

8 godzin temu, gariwaldi napisał(a):

Myślę, że jakbym sam zrobił komorę i dorwał resztę tylko do montażu to ok 1000 zł bym urwał

Dla mnie przyjemność ze zrobienia wszystkiego od podstaw jest bezcenna. Materiały na moją kosztowały około 2tys. Swojej pracy nie wyceniam bo to relax, dodatkowo mam dwóch małych pomocników. Po zakończeniu wstawie podsumowanie w excelu. Materiały na dymogenerator ogarniesz na allegro. Poszukaj w swojej okolicy zakładu ślusarskiego i porobisz otwory + gięcie podstawy

12 godzin temu, szrekPL napisał(a):

zmieniłem generator na thermowinda i dymi jak szalona

Taki: https://thermowind.eu/collections/generatory-dymu

Dlaczego zmieniłeś? Czytałem tutaj możliwe że Twoją wypowiedź że thermowind ma duże zużycie zrębków. Pisałem dziś z H&G mają dwie na stanie od zaraz 250 l ale kolor mi nie pasuje. Na zamówienie 4 tygodnie czekania. Samego osprzętu nie sprzedają.

Edytowane przez gariwaldi
2 godziny temu, gariwaldi napisał(a):

...  thermowind ma duże zużycie zrębków. ...

Bardzo dużo zrębków zuzywa.
~2h wędzenie to 3-4 szklanki/kubki zrębków.
Dodatkowo, jest problem z regulacja ilości dymu - daje go za dużo.

2 godziny temu, gariwaldi napisał(a):

Dlaczego zmieniłeś? Czytałem tutaj możliwe że Twoją wypowiedź że thermowind ma duże zużycie zrębków

Tak zużywa sporo , zmieniłem dlatego że obsługa i jakość nie ma porównania (oczywiście wg mnie i to moje zdanie ) z tymi rurowymi typu dymbox, włączasz i zapominasz, nic się nie zawiesza nic nie kapie jakość dymu wg mnie lepsza co do regulacji to do wędzarni małych chyba za duża wydajność w mojej H&G 400l sprawdza się idealnie

25 minut temu, soliera napisał(a):

Dodatkowo, jest problem z regulacja ilości dymu - daje go za dużo

Czy ja wiem, regulacja jest z boku przy moim wędzeniu ustawiam na hm...nie wiem jak napisać drugi ,,ząbek" takie wycięcie w blaszce...reasumując mam dymboxa i thermowinda różnica kolosalna dymbox w odstawkę

Edytowane przez szrekPL

Po dalszej lekturze dotyczącej elektryków mam pytania odnośnie wentylatorów.

1. Termoobieg przy grzałce - czy jest konieczny? Czy działa tylko w celu schładzania grzałki przedłużając żywotność.

2. Termoobieg na tylnej lub bocznej ścianie - Na której lepiej? Na jakiej wysokości? Czy konieczny jak będzie przy grzałce?.

3. Wlot powietrza - Czy w dnie czy na bocznej ścianie? Jeżeli w dnie to pod grzałką czy obok? Jeżeli nie jest konieczny wentylator na dolocie to czy może to być kratka wentylacyjna z przesłoną? 

np taka: https://allegro.pl/oferta/kratka-wentylacyjna-125-regulowana-07730-15543784750?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_catch_all&ev_adgr=rowery_ss_catch_all&ev_campaign_id=22367718478&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwoNzABhDbARIsALfY8VM-3jApzzLw2y4Kom-bIMnpRxq3sjAnDXnx1pD0lobGv0f6y-9QGYkaAg8UEALw_wcB

Jeżeli bez wentylatora jaki powinien być prześwit pomiędzy dnem wędzarni a podłożem? Planuję kółka bezpośrednio na wędzarni jak w H&G.

Z góry dzięki za pomoc.