ja182 Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Stycznia Witam. Kupiłem właśnie 2 polędwiczki po 600 gram każda i chciałbym je uwodzić za tydzień. Ze względu że są małe nie wiem jakie stężenie dać i ile dni żeby nie były za słone. Czy ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22589-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Ja pekluje na mokro 8 % - tową solanką przez 7- 8 dni. 0,4l solanki /1 kg mięsa.Nastrzyk na początku peklowania 5 % wagi mięsa. Wędzę w temp. 38-40 C do koloru.Po wędzeniu nie poddaję żadnej obróbce termicznej czyli nie parzę ani nie piekę. Edytowane 25 Stycznia przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22589-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-986134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Ja pekluje na mokro 8 % - tową solanką przez 7- 8 dni. 0,4l solanki /1 kg mięsa.Nastrzyk na początku peklowania 5 % wagi mięsa. Wędzę w temp. 38-40 C do koloru.Po wędzeniu nie poddaję żadnej obróbce termicznej czyli nie parzę ani nie piekę. Podpiekanie polędwiczek to by chyba karalne było 😀 Tak poważnie to ja także używam 8% solanki, dla nas to optymalna słoność, tyle że nie nastrzykuję polędwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22589-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-986181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Stycznia Dla mnie wystarczy 18g/kg peklowane na sucho w woreczku. Czas jaki masz wystarczy. Wędzenie do maks 50C. Czas do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22589-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-986235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja182 Opublikowano 27 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia Dzięki bardzo. W sobotę dym. A teraz myślę żeby zrobić pierwszy raz swój ser camembert. Ciekawie czy wyjdzie z przepisu Nomart.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22589-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-986609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.