PePe Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lutego 2009 Przygotowując dzisiaj polędwice wieprzowe do peklowania zauważyłem że tym razem mizdra jest bardzo gruba ok. 2,5mm i sztywna ( jak skóra ).Do tej pory mizdra na polędwicach miała około 1 mm grubości i była miękka.Ciekaw jestem od czego to zależy:czy wieprzek był stary,czy to efekt diety? Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lutego 2009 Czy nie jest to warstwa tłuszczu?Widziałam coś takiego na schabie.Napisałeś o polędwicy więc nie wiem czy piszę na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lutego 2009 Raczej była to maciora do tego stara może 3-4 lata .Zetnij tą mizdrę całkowicie bo poskręca polędwicę podczas obróbki cieplnej . Wieprzka nikt dłużej nie chowa jak do roku . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2009 Paula - na pewno nie był to tłuszcz, tylko błona. Zapewne dobrze widziałaś- schab po usunięciu połowy kręgosłupa to polędwica. Dziadku - przed peklowaniem zawsze usuwam mizdre.Pewnie masz racje, że była to maciora raczej stara bo polędwica jest bardzo szeroka.Zobaczymy jaka będzie w smaku. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2009 Ścinając mizdrę z każdej polędwicy robisz chyba błąd ponieważ usuwasz naturalną osłonę jak by nie było powstrzymującą wypływanie soków z produktu podczas obróbki cieplnej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lutego 2009 Dziadku - po obcieknięciu i obsuszeniu, smaruję polędwice roztrzepanym żółtkiem, jeszcze raz obsuszam,i wędze w ciepłym dymie.Po wędzeniu, piekę w wędzarni - i zawsze mam polędwice soczyste. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lutego 2009 Ja kiedyś też ścinałem mizdrę, jednak po dyskusji na ten temat już tego nie robię i jest OK. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja natomiast ścinam mizdrę.Potem po wędzeniu lepiej sie kroi mięso. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.