Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowując dzisiaj polędwice wieprzowe do peklowania zauważyłem że tym razem mizdra jest bardzo gruba ok. 2,5mm i sztywna ( jak skóra ).

Do tej pory mizdra na polędwicach miała około 1 mm grubości i była miękka.

Ciekaw jestem od czego to zależy:czy wieprzek był stary,czy to efekt diety?

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/
Udostępnij na innych stronach

Raczej była to maciora do tego stara może 3-4 lata .Zetnij tą mizdrę całkowicie bo poskręca polędwicę podczas obróbki cieplnej . Wieprzka nikt dłużej nie chowa jak do roku . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56468
Udostępnij na innych stronach

Paula - na pewno nie był to tłuszcz, tylko błona.

Zapewne dobrze widziałaś- schab po usunięciu połowy kręgosłupa to polędwica.

 

Dziadku - przed peklowaniem zawsze usuwam mizdre.

Pewnie masz racje, że była to maciora raczej stara bo polędwica jest bardzo szeroka.

Zobaczymy jaka będzie w smaku.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56473
Udostępnij na innych stronach

Ścinając mizdrę z każdej polędwicy robisz chyba błąd ponieważ usuwasz naturalną osłonę jak by nie było powstrzymującą wypływanie soków z produktu podczas obróbki cieplnej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56475
Udostępnij na innych stronach

Dziadku - po obcieknięciu i obsuszeniu, smaruję polędwice roztrzepanym żółtkiem, jeszcze raz obsuszam,i wędze w ciepłym dymie.

Po wędzeniu, piekę w wędzarni - i zawsze mam polędwice soczyste.

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56483
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś też ścinałem mizdrę, jednak po dyskusji na ten temat już tego nie robię i jest OK.
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2267-mizdra/#findComment-56497
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.