Trismegistos Opublikowano 8 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Marca Witajcie Bracia Zapeklowałem 18 lutego schab na sucho 18g/kg do wędzenia płynnym dymem żeby zrobić z niego wędlinę surową dojrzewającą. Niestety masa pracy i nie miałem czasu się tym zająć. Dziś odpakowałem go z zipbaga i wygląda normalnie, nie śmierdzi, kolor dobry, nic z niego nie wyciekło. Są jakieś przeciwskazania w przypadku zbyt długiego peklowania? Czy działać z tym mięsiwem dalej czy dać sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22684-schab-zapeklowany-na-sucho-przez-3-tygodnie-do-w%C4%99dzenia-bez-parzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Marca Jeżeli zapeklowałeś peklosolą to nie ma problemu, z twojego opisu wychodzi że z mięsem jest ok. więc działaj. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22684-schab-zapeklowany-na-sucho-przez-3-tygodnie-do-w%C4%99dzenia-bez-parzenia/#findComment-998316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca Trzymałem miesiąc peklowane mięso w woreczku. Nic się nie działo. Po uwędzeniu kolejny miesiąc w woreczku poleżał i nadal żyję 😁. Co do,, wędzenia " płynnym dymem, to kolega @sverige2 coś tam kombinował. Znajdź wątek i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22684-schab-zapeklowany-na-sucho-przez-3-tygodnie-do-w%C4%99dzenia-bez-parzenia/#findComment-998367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Marca U mnie trzy tygodnie, to prawie norma. Czasem dłużej czekając na odpowiednią pogodę lub z innych powodów. Dlatego polubiłem peklowanie na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22684-schab-zapeklowany-na-sucho-przez-3-tygodnie-do-w%C4%99dzenia-bez-parzenia/#findComment-998401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Marca 16 godzin temu, Trismegistos napisał(a): 18g/kg do wędzenia płynnym dymem żeby zrobić z niego wędlinę surową dojrzewającą Do wędlin dojrzewających dajemy większą ilość peklosoli. 25g-35g/kg. 18g/kg najczęściej stosowane jest przy peklowaniu suchym na kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22684-schab-zapeklowany-na-sucho-przez-3-tygodnie-do-w%C4%99dzenia-bez-parzenia/#findComment-998416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.