Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Bracia

Zapeklowałem 18 lutego schab na sucho 18g/kg do wędzenia płynnym dymem żeby zrobić z niego wędlinę surową dojrzewającą. 

Niestety masa pracy i nie miałem czasu się tym zająć.

Dziś odpakowałem go z zipbaga i wygląda normalnie, nie śmierdzi, kolor dobry, nic z niego nie wyciekło.

Są jakieś przeciwskazania w przypadku zbyt długiego peklowania?

Czy działać z tym mięsiwem dalej czy dać sobie spokój?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22684-schab-zapeklowany-na-sucho-przez-3-tygodnie-do-w%C4%99dzenia-bez-parzenia/
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zapeklowałeś peklosolą to nie ma problemu, z twojego opisu wychodzi że z mięsem jest ok. więc działaj.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Trzymałem miesiąc peklowane mięso w woreczku. Nic się nie działo. Po uwędzeniu kolejny miesiąc w woreczku poleżał i nadal żyję 😁

Co do,, wędzenia " płynnym dymem, to kolega @sverige2 coś tam kombinował. Znajdź wątek i poczytaj. 

 

U mnie trzy tygodnie, to prawie norma. Czasem  dłużej czekając na odpowiednią pogodę lub z innych powodów. Dlatego polubiłem peklowanie na sucho.

16 godzin temu, Trismegistos napisał(a):

18g/kg do wędzenia płynnym dymem żeby zrobić z niego wędlinę surową dojrzewającą

Do wędlin dojrzewających dajemy większą ilość peklosoli. 25g-35g/kg. 18g/kg najczęściej stosowane jest przy peklowaniu suchym na kiełbasę.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.