Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, wyroby wędliniarskie robione przez fachowców masarzy np.na stół szwedzki są bardzo smaczne i wyjątkowe czy to ma moze wpływ na dodawanie polepszaczy smakowych czy doborze przypraw? Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58008
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wiejski stół to ma do siebie że pierwszym daniem jest swojska domowa księżycówka ,i jak jej popijesz i zakąszasz tą wędlinką ze stołu to ona zmienia smak tej wędliny i wydaje się że to jest rarytas a to jest normalna swojska wędlina, A jak tych księżycówek wypijesz więcej to ona się robi miodem w ustach.A tak inaczej robiona w naturalnych osłonkach wizualnie dla oka polepsza smak . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58010
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Wiejski stół to ma do siebie że pierwszym daniem jest swojska domowa księżycówka ,i jak jej popijesz i zakąszasz tą wędlinką ze stołu to ona zmienia smak tej wędliny i wydaje się że to jest rarytas a to jest normalna swojska wędlina, A jak tych księżycówek wypijesz więcej to ona się robi miodem w ustach.A tak inaczej robiona w naturalnych osłonkach wizualnie dla oka polepsza smak .

To fakt.

 

I właśnie o to chodzi. A jak już zakąszą, to wtedy zastanawiają się, dlaczego im to lepiej smakuje :grin: Bo przecież wcześniej też zakąszali :grin:

I wtedy zaczynają myśleć.............

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58103
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Coś mi się wydaje, że czym więcej do czegoś trzeba zakąszać tym mniej się myśli.

To zależy, do czego się zakąsza :lol: , ale to, do czego, to wszyscy się przyzwyczajają, bardziej chodzi o to, czym się zakąsza :grin: A na wiejskim stole, szynka z nogą, którą samemu się kroi, naprawdę robi wrażenie :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58115
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem tego błędu już nie powtórzę :lol:

Już powtórzyłaś , w Gietrzwałdzie też ma być taka szynka. :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58138
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

pawelk3333 napisał/a:

Następnym razem tego błędu już nie powtórzę :lol:

 

Już powtórzyłaś , w Gietrzwałdzie też ma być taka szynka. :lol:

Ale ja do Gietrzwałdu to nie pojadę..... :cry:

powtórzyłaś

No i facet jestem :cry::cry::cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58141
Udostępnij na innych stronach

A czytałeś program kursu SMD. :question:

 

3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka z nogą.

:grin: :grin: :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58144
Udostępnij na innych stronach

A czytałeś program kursu SMD. :question:

 

3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka z nogą.

:grin: :grin: :grin:

Się pomyliłem, to ma być szynka z nogi, jedzona, oczywiście jak będą wydepilowane :grin:

 

Żartuję, to jest żart :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58145
Udostępnij na innych stronach

oczywiście jak będą wydepilowane

Ja wydepilować się nie pozwolę!!! :grin: :grin:

 

A teraz proszę o wykasowanie kilku postów, bo Dziadek nam da popalić!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58147
Udostępnij na innych stronach

Do tego nie potrzeba wiejskiego wesela. Gdybyś był w Jaworzynce to też byś kosztował tego rarytasu.

To już się chyba stało tradycją że taki "tort" mamy na naszych spotkaniach :grin: .

Na spotkaniu w Brennej również była taka szynka :tongue: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58162
Udostępnij na innych stronach

Przy wieszaniu zwracamy uwagę by boczki powieszone były jednakowo to znaczy skórą z jednej strony kija. Łatwiej wtedy jest uwędzić.

Już wcześniej chciałem się o to zapytać o powyższe dwa zdania.

Jakie tak naprawdę ma to znaczenie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58742
Udostępnij na innych stronach

W wędzarniach skrzyniowych ma to takie znaczenie że ciepło i dym z paleniska przesuwają się w górę i dalej wędrują ku końcu wędzarni i zawsze szybciej uwędzona jest strona od paleniska .Gdy dodamy jeszcze że mięśnie chude wędzą się szybciej niż tłuste i skóra, to chyba wszystko staje się jasne. Potrzebne jest to do szybkiego równomiernego uwędzenia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58747
Udostępnij na innych stronach

Gdy dodamy jeszcze że mięśnie chude wędzą się szybciej niż tłuste i skóra, to chyba wszystko staje się jasne.

Ale to by znaczyło, że nie tylko należy ustawiać w tym samym kierunku, ale że najepiej skórą w stronę paleniska?
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58750
Udostępnij na innych stronach

Dobrze myślisz . dodać należy że wszystkie produkty w czasie wędzenia wraz z kijami są odwracane w czasie wędzenia jak również przewieszane w inne miejsca w wędzarni . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58753
Udostępnij na innych stronach

ciepło i dym z paleniska przesuwają się w górę i dalej wędrują ku końcu wędzarni i zawsze szybciej uwędzona jest strona od paleniska

W mojej wędzarni zastosowałem " rozganiacz dymu " ( czyli konstrukcja blach sterująca dymem mniej- więcej równo po komorze wędzarni). mimo wszystko mięsko wiszące bliżej nagrzanej ściany szybciej się nagrzewa . Zawsze, w trakcie wędzenia zamieniam wędzonki miejscami.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58849
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

Mam problem a nie wiedziałem w jakim temacie napisać, więc napiszę tutaj.

Uwielbiam Wasze rady i staram się do nich stosować.Proszę o pomoc.

Mam problem z uzyskaniem ładnego koloru wędzonek.Problem dotyczy głównie schabu.Ładny kolor to wg mnie taki złoto-brązowawy.Gdy wędzę jednocześnie schab, szynkę i baleron(bez osłonek) to najładniejszy jest zawsze baleron.Bez względu na to jak są rozmieszczone wyroby w wędzarni..Szynka już nie jest taka ładna a schab jest taki bladawy.Wędzę ok.5 godzin z czego ostanie 45min to już jest dopiekanie.Zaznaczam że smakowo są bardzo dobre.Tylko ten kolor jakiś taki blady.Pytanie: czy jest to zależne o rodzaju mięsa czy może jakiś sposób jest na to by schaby były ładne?

Widzę że na zdjęciach użytkownicy przedstawiają piękne rumiano-brązowe wyroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-146327
Udostępnij na innych stronach

Widzę że na zdjęciach użytkownicy przedstawiają piękne rumiano-brązowe wyroby.

Też użyj "fotoszopa" :wink:

 

Po ostygnięciu będą miały kolor .Za długo nie wędż , bo będziesz miał za suche.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-146329
Udostępnij na innych stronach

full light, Tak to jest z naturą, nie zawsze co piękne jest ładne lub odwrotnie.

Problem jest w ilości barwnika mięśniowego zawartego w danych elementach: karkówka, polędwica, mięśnie szynki. W karkówce masz więcej mięśni ciemniejszych, które dają po wędzeniu inny kolor na powierzchni. Chyba będziesz musiał pogodzić sie z sytuacją i wędzić wszystko w jednym rzucie albo rozgraniczyć i zagęszczać poziom barwników na powierzchni polędwic i szynek.

Mile widziane zdjęcia wyrobów tych pięknych oraz bladych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-146331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.