gienek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Lutego 2009 Mam pytanie, wyroby wędliniarskie robione przez fachowców masarzy np.na stół szwedzki są bardzo smaczne i wyjątkowe czy to ma moze wpływ na dodawanie polepszaczy smakowych czy doborze przypraw? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Lutego 2009 Wiejski stół to ma do siebie że pierwszym daniem jest swojska domowa księżycówka ,i jak jej popijesz i zakąszasz tą wędlinką ze stołu to ona zmienia smak tej wędliny i wydaje się że to jest rarytas a to jest normalna swojska wędlina, A jak tych księżycówek wypijesz więcej to ona się robi miodem w ustach.A tak inaczej robiona w naturalnych osłonkach wizualnie dla oka polepsza smak . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lutego 2009 Serdeczne dzięki za odzew, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Lutego 2009 Wiejski stół to ma do siebie że pierwszym daniem jest swojska domowa księżycówka ,i jak jej popijesz i zakąszasz tą wędlinką ze stołu to ona zmienia smak tej wędliny i wydaje się że to jest rarytas a to jest normalna swojska wędlina, A jak tych księżycówek wypijesz więcej to ona się robi miodem w ustach.A tak inaczej robiona w naturalnych osłonkach wizualnie dla oka polepsza smak . To fakt. I właśnie o to chodzi. A jak już zakąszą, to wtedy zastanawiają się, dlaczego im to lepiej smakuje :grin: Bo przecież wcześniej też zakąszali :grin: I wtedy zaczynają myśleć............. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Lutego 2009 Coś mi się wydaje, że czym więcej do czegoś trzeba zakąszać tym mniej się myśli. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Lutego 2009 Coś mi się wydaje, że czym więcej do czegoś trzeba zakąszać tym mniej się myśli.To zależy, do czego się zakąsza :lol: , ale to, do czego, to wszyscy się przyzwyczajają, bardziej chodzi o to, czym się zakąsza :grin: A na wiejskim stole, szynka z nogą, którą samemu się kroi, naprawdę robi wrażenie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Lutego 2009 Do tego nie potrzeba wiejskiego wesela. Gdybyś był w Jaworzynce to też byś kosztował tego rarytasu. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Lutego 2009 Żałuję, że nie byłem :blush: Następnym razem tego błędu już nie powtórzę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Lutego 2009 Następnym razem tego błędu już nie powtórzę :lol:Już powtórzyłaś , w Gietrzwałdzie też ma być taka szynka. :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Lutego 2009 pawelk3333 napisał/a: Następnym razem tego błędu już nie powtórzę :lol: Już powtórzyłaś , w Gietrzwałdzie też ma być taka szynka. :lol:Ale ja do Gietrzwałdu to nie pojadę..... powtórzyłaśNo i facet jestem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Lutego 2009 No i facet jestem pawelk3333, spoko, mi kazała się depilować ! :devil: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Lutego 2009 A czytałeś program kursu SMD. :question: 3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka z nogą. :grin: :grin: :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Lutego 2009 A czytałeś program kursu SMD. :question: 3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka z nogą. :grin: :grin: :grin:Się pomyliłem, to ma być szynka z nogi, jedzona, oczywiście jak będą wydepilowane :grin: Żartuję, to jest żart :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Lutego 2009 No to się zaczynam depilować. :lol: Może do piątku zdążę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Lutego 2009 oczywiście jak będą wydepilowane Ja wydepilować się nie pozwolę!!! :grin: :grin: A teraz proszę o wykasowanie kilku postów, bo Dziadek nam da popalić! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Lutego 2009 z nogi jedzona.... Plasterek na udo, oczywiście Damy, i robimy mniam :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lutego 2009 Do tego nie potrzeba wiejskiego wesela. Gdybyś był w Jaworzynce to też byś kosztował tego rarytasu.To już się chyba stało tradycją że taki "tort" mamy na naszych spotkaniach :grin: . Na spotkaniu w Brennej również była taka szynka :tongue: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Marca 2009 Przy wieszaniu zwracamy uwagę by boczki powieszone były jednakowo to znaczy skórą z jednej strony kija. Łatwiej wtedy jest uwędzić.Już wcześniej chciałem się o to zapytać o powyższe dwa zdania. Jakie tak naprawdę ma to znaczenie? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Marca 2009 W wędzarniach skrzyniowych ma to takie znaczenie że ciepło i dym z paleniska przesuwają się w górę i dalej wędrują ku końcu wędzarni i zawsze szybciej uwędzona jest strona od paleniska .Gdy dodamy jeszcze że mięśnie chude wędzą się szybciej niż tłuste i skóra, to chyba wszystko staje się jasne. Potrzebne jest to do szybkiego równomiernego uwędzenia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Marca 2009 Gdy dodamy jeszcze że mięśnie chude wędzą się szybciej niż tłuste i skóra, to chyba wszystko staje się jasne.Ale to by znaczyło, że nie tylko należy ustawiać w tym samym kierunku, ale że najepiej skórą w stronę paleniska? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Marca 2009 Dobrze myślisz . dodać należy że wszystkie produkty w czasie wędzenia wraz z kijami są odwracane w czasie wędzenia jak również przewieszane w inne miejsca w wędzarni . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Marca 2009 ciepło i dym z paleniska przesuwają się w górę i dalej wędrują ku końcu wędzarni i zawsze szybciej uwędzona jest strona od paleniska W mojej wędzarni zastosowałem " rozganiacz dymu " ( czyli konstrukcja blach sterująca dymem mniej- więcej równo po komorze wędzarni). mimo wszystko mięsko wiszące bliżej nagrzanej ściany szybciej się nagrzewa . Zawsze, w trakcie wędzenia zamieniam wędzonki miejscami. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-58849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full light Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam. Mam problem a nie wiedziałem w jakim temacie napisać, więc napiszę tutaj.Uwielbiam Wasze rady i staram się do nich stosować.Proszę o pomoc.Mam problem z uzyskaniem ładnego koloru wędzonek.Problem dotyczy głównie schabu.Ładny kolor to wg mnie taki złoto-brązowawy.Gdy wędzę jednocześnie schab, szynkę i baleron(bez osłonek) to najładniejszy jest zawsze baleron.Bez względu na to jak są rozmieszczone wyroby w wędzarni..Szynka już nie jest taka ładna a schab jest taki bladawy.Wędzę ok.5 godzin z czego ostanie 45min to już jest dopiekanie.Zaznaczam że smakowo są bardzo dobre.Tylko ten kolor jakiś taki blady.Pytanie: czy jest to zależne o rodzaju mięsa czy może jakiś sposób jest na to by schaby były ładne?Widzę że na zdjęciach użytkownicy przedstawiają piękne rumiano-brązowe wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-146327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Lutego 2011 Widzę że na zdjęciach użytkownicy przedstawiają piękne rumiano-brązowe wyroby.Też użyj "fotoszopa" :wink: Po ostygnięciu będą miały kolor .Za długo nie wędż , bo będziesz miał za suche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-146329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Lutego 2011 full light, Tak to jest z naturą, nie zawsze co piękne jest ładne lub odwrotnie. Problem jest w ilości barwnika mięśniowego zawartego w danych elementach: karkówka, polędwica, mięśnie szynki. W karkówce masz więcej mięśni ciemniejszych, które dają po wędzeniu inny kolor na powierzchni. Chyba będziesz musiał pogodzić sie z sytuacją i wędzić wszystko w jednym rzucie albo rozgraniczyć i zagęszczać poziom barwników na powierzchni polędwic i szynek. Mile widziane zdjęcia wyrobów tych pięknych oraz bladych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2269-wiejskie-w%C4%99dzonki-parnikowe/page/2/#findComment-146331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.