Rybak Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca Zwróciłem uwagę że trakcie parzenia sporo wody wypływa z wyrobu. Wypływa ona z wyrobu nawet po 24h po parzeniu, w lodówce. Mięso pekluję na mokro. Nie wędzę. Parzę każdy kawałek osobno, spakowany do torebki z folii moletowej - kawałki mają wagę ok 60-80dag Czy wszystko robię zgodnie ze sztuką ? Poprawcie mnie proszę. 1. Mięso prosto z zalewy tylko osuszam ręcznikiem papierowym i pakuję próżniowo 2. Zimne mięso wrzucam do wody ok 80-85stC 3. Wyrób, o właściwej temperaturze wewnątrz, wrzucam do zimnej wody i studzę ok 20-30min 4. Odlewam wodę z woreczków, pakuję do lodówki Polędwica mógłbay wyjść nieco bardziej miękka Osuszać, zostawić do odcieknięcia mięso na sitku w lodówce przed parzeniem ? Wrzucać do parzenia takie prosto z lodówki czy spakowane w torebki zostawić na zewnątrz na 2-3h żeby się złapało temperaturę pokojową ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2 godziny temu, Rybak napisał(a): Mięso prosto z zalewy tylko osuszam ręcznikiem papierowym i pakuję próżniowo Więc woda z zalewy zostaje w wyrobie. 2 godziny temu, Rybak napisał(a): Wyrób, o właściwej temperaturze wewnątrz, Czyli jakiej? Nie chcesz wody zapekluj na sucho. Chcesz bardziej suche upiecz zamiast parzyć. Ewentualnie zrób taką symulację wędzenia bez dymu. Mięso do odciekniecia, następnie do piekarnika nagrzanego do 50C na około trzy godziny. Potem możesz parzyć w woreczku lub bez. Tylko czy to warte zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca w zależności od mięsa różna temperatura, polędwica 62, szynka 68. Peklowałem na sucho i nie ukrywam że było mi tak wygodniej ale jednak zalewa ma swoje zalety. jestem ciągle na początku drogi więc mam dużo pytań i wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 3 minuty temu, Rybak napisał(a): Peklowałem na sucho i nie ukrywam że było mi tak wygodniej Też ciekła woda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbara44 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 5 godzin temu, Rybak napisał(a): Zwróciłem uwagę że trakcie parzenia sporo wody wypływa z wyrobu. Wypływa ona z wyrobu nawet po 24h po parzeniu, w lodówce. Mięso pekluję na mokro. Nie wędzę. Parzę każdy kawałek osobno, spakowany do torebki z folii moletowej - kawałki mają wagę ok 60-80dag Czy wszystko robię zgodnie ze sztuką ? Poprawcie mnie proszę. 1. Mięso prosto z zalewy tylko osuszam ręcznikiem papierowym i pakuję próżniowo 2. Zimne mięso wrzucam do wody ok 80-85stC 3. Wyrób, o właściwej temperaturze wewnątrz, wrzucam do zimnej wody i studzę ok 20-30min 4. Odlewam wodę z woreczków, pakuję do lodówki Polędwica mógłbay wyjść nieco bardziej miękka Osuszać, zostawić do odcieknięcia mięso na sitku w lodówce przed parzeniem ? Wrzucać do parzenia takie prosto z lodówki czy spakowane w torebki zostawić na zewnątrz na 2-3h żeby się złapało temperaturę pokojową ? Robisz to dobrze, tylko osusz mięso przed pakowaniem, żeby nie było za dużo wilgoci. Lepiej, żeby miało temperaturę pokojową przed parzeniem. Jeśli polędwica jest twarda, spróbuj parzyć dłużej w niższej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 10 godzin temu, Rybak napisał(a): polędwica 62, szynka 68. W temp. 68stC wewnątrz, przy szybkim parzeniu - woda 85st.C. polędwica staje się twarda. 8 godzin temu, Barbara44 napisał(a): spróbuj parzyć dłużej w niższej temperaturze. Woda 75 st.C do osiągnięcia w środku 58 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 18 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 10 godzin temu, quadro555 napisał(a): Też ciekła woda? zdecydowanie mniej, dlatego zastanawiałem się czy pozbyć sie jakoś zalewy z miesa 24 minuty temu, EAnna napisał(a): W temp. 68stC wewnątrz, przy szybkim parzeniu - woda 85st.C. polędwica staje się twarda. Woda 75 st.C do osiągnięcia w środku 58 st.C. polędwicę parzę do 62, spróbuję do 58-60stC. Najtrudniej będzie mi opadnować temperaturę wody. Chyba muszę kupić cyrkulator Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 56 minut temu, Rybak napisał(a): Chyba muszę kupić cyrkulator I wtedy będziesz miał więcej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1000891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 29 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca W dniu 18.03.2025 o 07:36, EAnna napisał(a): W temp. 68stC wewnątrz, przy szybkim parzeniu - woda 85st.C. polędwica staje się twarda. Woda 75 st.C do osiągnięcia w środku 58 st.C. Obniżyłem temp wody do 70-75stC, parzę do 60stC w środku. Duża różnica na plus dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22717-woda-w-wyrobie-gotowym/#findComment-1003637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.