Wiktor Widera Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Kwietnia Dzień dobry. Pierszy raz zrobiłem ligowe dojrzewajaca, po 4 tygodniach zauważyłem że na powierzchni zrobił się zielono biały nalot pleśni. Czy wędlina jest jadalna czy lepiej wyrzucić??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Kwietnia Opisz proces powstawania, zrób zdjęcie i wtedy może ktoś coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Kwietnia 5 minut temu, szrekPL napisał(a): Opisz proces powstawania, zrób zdjęcie i wtedy może ktoś coś podpowie... 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Widera Opublikowano 8 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Kwietnia Zdjęcia nie nam. Zdążyłem umyć wędlinę solanka z octem. Ligawa w przyprawach z solą przez tydzień była w lodówce, później w foli kolagenowej wisiała przez 2 dni w temp. pokojowej, a na koniec w przyciemnionym miejscu w temp. okolo 11 stopni i wilgotności 58-60% wisiała przez 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2 minuty temu, Wiktor Widera napisał(a): Ligawa w przyprawach z solą Solą czy peklosolą? 3 minuty temu, Wiktor Widera napisał(a): później w foli kolagenowej wisiała przez 2 dni w temp. pokojowej, W jakim celu ? 4 minuty temu, Wiktor Widera napisał(a): a na koniec w przyciemnionym miejscu w temp. okolo 11 stopni i wilgotności 58-60% wisiała przez 3 tygodnie. Czy była wymiana powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Widera Opublikowano 8 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Kwietnia Z solą i peklosola, Robilem według przepisu z Internetu a tam była używana folia. Byla w przewiewnym pomieszczeniu. Moje pytanie jest czy przez ten zielonkawy nalot nadaje się do jedzenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) 30 minut temu, Wiktor Widera napisał(a): Moje pytanie jest czy przez ten zielonkawy nalot nadaje się do jedzenia??? Moja odpowiedź jest tylko jedna do utylizacji. Proponuję zapoznaj się z działem forum poświęcony wędlinom dojrzewającymi w którym jest opisany cały proces poprawnego wytwarzania. Wszystkie przepisy z internetu sobie odpuść dopóki nie posiądziesz podstawowej wiedzy w wytwarzaniu takich wędlin ponieważ z mięsem nie ma zabawy. Wracając do konkretnego koloru pleśni wyżej opisanego to nikt na forum nie podejmie się identyfikacj pleśni. Najczęściej wystepujące dzikie pleśnie z rodzaju penicillium to około 140 gatunków i cladosporium jak dobrze pamiętam to ponad 300 gatunków więc jak widzisz identyfikacja jest możliwa jedynie w laboratorium. Edytowane 8 Kwietnia przez Grzewlod 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Kwietnia 50 minut temu, Wiktor Widera napisał(a): Z solą i peklosola, Robilem według przepisu z Internetu a tam była używana folia. Byla w przewiewnym pomieszczeniu. Moje pytanie jest czy przez ten zielonkawy nalot nadaje się do jedzenia??? Oj tam oj tam. Nie takie kozaki jak Ty lądowały na SOR 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia Następny co robił z filmiku z youtuba i mu nie wyszło A nasze forum ostatnią deską ratunku. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.