Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. 
Pierszy raz zrobiłem ligowe dojrzewajaca, po 4 tygodniach zauważyłem że na powierzchni zrobił się zielono biały nalot pleśni. Czy wędlina jest jadalna czy lepiej wyrzucić???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia nie nam. Zdążyłem umyć wędlinę solanka z octem. 
Ligawa w przyprawach z solą  przez tydzień była w lodówce, później w foli kolagenowej wisiała przez 2 dni w temp. pokojowej, a na koniec w przyciemnionym miejscu w temp. okolo 11 stopni i wilgotności 58-60% wisiała przez 3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006336
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Wiktor Widera napisał(a):

Ligawa w przyprawach z solą

Solą czy peklosolą?

3 minuty temu, Wiktor Widera napisał(a):

później w foli kolagenowej wisiała przez 2 dni w temp. pokojowej,

W jakim celu ?

4 minuty temu, Wiktor Widera napisał(a):

a na koniec w przyciemnionym miejscu w temp. okolo 11 stopni i wilgotności 58-60% wisiała przez 3 tygodnie.

Czy była wymiana powietrza?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006338
Udostępnij na innych stronach

Z solą i peklosola,

Robilem według przepisu z Internetu a tam była używana folia.

Byla w przewiewnym pomieszczeniu.

Moje pytanie jest czy przez ten zielonkawy nalot nadaje się do jedzenia???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006341
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Wiktor Widera napisał(a):

Moje pytanie jest czy przez ten zielonkawy nalot nadaje się do jedzenia???

Moja odpowiedź jest tylko jedna do utylizacji. Proponuję zapoznaj się z działem forum poświęcony wędlinom dojrzewającymi w którym jest opisany cały proces poprawnego wytwarzania. Wszystkie przepisy z internetu sobie odpuść dopóki nie posiądziesz podstawowej wiedzy w wytwarzaniu takich wędlin ponieważ z mięsem nie ma zabawy. Wracając do konkretnego koloru pleśni wyżej opisanego to nikt na forum nie podejmie się identyfikacj pleśni. Najczęściej wystepujące dzikie pleśnie z rodzaju penicillium to około 140 gatunków i cladosporium jak dobrze pamiętam to ponad 300 gatunków więc jak widzisz identyfikacja jest możliwa jedynie w laboratorium.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006347
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, Wiktor Widera napisał(a):

Z solą i peklosola,

Robilem według przepisu z Internetu a tam była używana folia.

Byla w przewiewnym pomieszczeniu.

Moje pytanie jest czy przez ten zielonkawy nalot nadaje się do jedzenia???

Oj tam oj tam. Nie takie kozaki jak Ty

lądowały na SOR 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22780-zielona-ple%C5%9B%C5%84/#findComment-1006353
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.