Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie peklowania mięsa. Zrobiłem zalewę i zalałem nią mięso w dwóch garnkach. Stało to w lodówce. Po tygodniu mięso w jednym garnku ma czerwony kolor - wygląda jak świeże a w drugim lekko ściemniało. To samo mięso, nawet był kawałek boczku przekrojony i włożony oddzielnie, do dwóch garnków. Skąd taka różnica w kolorze? Czy mogłoby to być spowodowane tym, że w garnku, gdzie mięso jest czerwone, był kawałek szynki wołowej? Dodam, że z obydwu garnków mięso normalnie pachnie, woda też miała normalną konsystencję. 

20250421_082720.jpg

20250421_082715.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22819-r%C3%B3%C5%BCnice-w-kolorze-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

To ciemniejsze nie było przypadkiem w zalewie z przyprawami. A co do mięsa wołowego to zawsze ma ciemniejszy kolor po peklowaniu od wieprzowiny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22819-r%C3%B3%C5%BCnice-w-kolorze-mi%C4%99sa/#findComment-1009249
Udostępnij na innych stronach

Zalewa niby była ta sama, ale jak przelewałem, to przyjprawy zostały w jednym garnku w większości. Ja rozumiem, że wołowina ciemniejsza. Ale tam tylko jest jeden kawałek wołowiny ( a drugim zdjęciu, na dole a na nim kawałek boczku). Pytam, ponieważ nigdy mi po peklowanie nie wyszło takie mięso. W sensie w takim kolorze. Wygląda bardziej czerwono, niż świeże. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22819-r%C3%B3%C5%BCnice-w-kolorze-mi%C4%99sa/#findComment-1009260
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie mięso wygląda normalnie. Te ciemniejsze kawałki leżały prawdopodobnie na dnie gdzie miały większy styk z przyprawami. Jeśli mięso nie capi to nadkrój ten ciemniejszy kawałek i zobacz jaki ma kolor w środku. Możesz tez odkroić mały kawałek i go podsmażyć na suchej patelni. Jeśli zapach będzie ok . to możesz wędzić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22819-r%C3%B3%C5%BCnice-w-kolorze-mi%C4%99sa/#findComment-1009272
Udostępnij na innych stronach

Te ciemniejsze były w osobnym garnku. Ono może tak na zdjęciu wygląda, ale akurat to ma według mnie normalny kolor (jak świeże mięso, trochę przyciemnione przyprawami). To właśnie to jaśniejsze, czerwone mnie wystraszyło. Wygląda, jakby świeżej, niż przed peklowaniem (a akurat mięso z ubojni mam, więc świeże).

Wczoraj, to uwędziłem, sparzyłem i dziś próbowałem. W smaku takie samo.

Edytowane przez Grabek85
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22819-r%C3%B3%C5%BCnice-w-kolorze-mi%C4%99sa/#findComment-1009274
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.