Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jakaś bajka jest?

 

To niejebajka :cool:

 

Prawda czy mit ? "po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i uderzyć blachą o podłogę

 

Uderzamy blachą - mit

upuszczamy na podłogę odrazu po wyjęciu z piekarnika z wysokości kolan jednocześnie z dwóch rąk - fakt

 

Biszkopt nie upuszczony (nie zrobił "jep" na podłogę) osiada szybciej i po wystygnięciu jest pomarszczony. Jest niby równy, ale tak jakby, hmmmm..... jakby "inny" jest, absolutnie nie jest zakalcowaty, ale też nie jest tak ładnie puszysty w środku jak ten co to na podłogę "się upuściło".

Ten upuszczony ładniej wyrównuję się po wystygnięciu, czasami nawet nie chce się wyrównać, jest taka górka mała na środku, jest bardziej puszysty w środku.

Obydwa ciasta bardzo dobrze się przekłada, nie ma problemu z ich przekrojeniem :D

 

Jeżeli dobrze pamiętam...

 

Upuszczony.

post-41817-0-30925500-1544365614_thumb.jpg

 

Nie upuszczony.

post-41817-0-82774200-1544365629_thumb.jpg

 

Ogólnie jep czy nie jep obydwa sposoby "dają radę" :cool:

 

Swego czasu jak byłem w biszkoptowym transie to ich "trochę" napiekłem w ciągu kilku lat.

Miałem dwie wtopy, było coś takiego, że to ni zakalec ni nie zakalec, nie widziałem o co kaman.

Po drugim razie byłem już mądrzejszy. Za długo miksowałem po dodaniu żółtek do masy białkowej. Miksujemy max 4 sekundy, nawet jak się dobrze nie rozmiesza żółtek ze słodką masą białkową, to dokładne wymieszanie nastąpi już po dodaniu mąk i proszku. Jeżeli przemiksujemy towar po dodaniu żółtek to klapa prawie pewna :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616346
Udostępnij na innych stronach

Walimy o glebę - to fakt i działa zawsze

A dlaczego... Ano dlatego że ciasto po takim upadku momentalnie odgazowuje odklejając się jednocześnie od brzegów blachy czy tortownicy

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616348
Udostępnij na innych stronach

NIe kazdym biszkoptem nalezy rzucac mi opada nawet ten rzucany :-P ja nie mam reki do biszkopta , Eanno jak robisz ze rosnie ci 600 %?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616402
Udostępnij na innych stronach

Nie rzucam nigdy ciastem o podloge . Zawsze mam rowny biszkopt nie mam brzucha na nim. Obojetnie czy robie biszkopt calkowicie recznie maly torcik czy maszynowo wielkie platy. Wychodzi plaski i rowny, oczywiscie wyrosniety.

 

 HAlusia ciasto jakie zrobilas z maslem to prawdopodobnie genoise. To ciasto ma wieksze zastosowanie w robieniu np. ciast z kremem typu opera.Bardzo ladnie pochlania nasaczanie i trzyma je w sobie; biszkopt zawsze oddaje nadmiar nasaczania.

Nie mowiac ,ze z niego najlepsze wychodza rolady. Zrob z tego ciasta rolade na Swieta ,z musem czekoladowym i tak samo na zewnatrz dodaj. Zobaczysz jak bardzo zaskoczysz rodzine smakiem. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616475
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.