Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Czy to jakaś bajka jest? To niejebajka Prawda czy mit ? "po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i uderzyć blachą o podłogę Uderzamy blachą - mitupuszczamy na podłogę odrazu po wyjęciu z piekarnika z wysokości kolan jednocześnie z dwóch rąk - fakt Biszkopt nie upuszczony (nie zrobił "jep" na podłogę) osiada szybciej i po wystygnięciu jest pomarszczony. Jest niby równy, ale tak jakby, hmmmm..... jakby "inny" jest, absolutnie nie jest zakalcowaty, ale też nie jest tak ładnie puszysty w środku jak ten co to na podłogę "się upuściło".Ten upuszczony ładniej wyrównuję się po wystygnięciu, czasami nawet nie chce się wyrównać, jest taka górka mała na środku, jest bardziej puszysty w środku.Obydwa ciasta bardzo dobrze się przekłada, nie ma problemu z ich przekrojeniem Jeżeli dobrze pamiętam... Upuszczony. Nie upuszczony. Ogólnie jep czy nie jep obydwa sposoby "dają radę" Swego czasu jak byłem w biszkoptowym transie to ich "trochę" napiekłem w ciągu kilku lat.Miałem dwie wtopy, było coś takiego, że to ni zakalec ni nie zakalec, nie widziałem o co kaman.Po drugim razie byłem już mądrzejszy. Za długo miksowałem po dodaniu żółtek do masy białkowej. Miksujemy max 4 sekundy, nawet jak się dobrze nie rozmiesza żółtek ze słodką masą białkową, to dokładne wymieszanie nastąpi już po dodaniu mąk i proszku. Jeżeli przemiksujemy towar po dodaniu żółtek to klapa prawie pewna Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Walimy o glebę - to fakt i działa zawsze A dlaczego... Ano dlatego że ciasto po takim upadku momentalnie odgazowuje odklejając się jednocześnie od brzegów blachy czy tortownicy Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Grudnia 2018 NIe kazdym biszkoptem nalezy rzucac mi opada nawet ten rzucany :-P ja nie mam reki do biszkopta , Eanno jak robisz ze rosnie ci 600 %? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Rzucamy, rzucamy ale nie każdym są takie co rzucać nie można, takie bardziej "sufletowe" mocno napowietrzone. Ale reszta, na glebę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Nie rzucam nigdy ciastem o podloge . Zawsze mam rowny biszkopt nie mam brzucha na nim. Obojetnie czy robie biszkopt calkowicie recznie maly torcik czy maszynowo wielkie platy. Wychodzi plaski i rowny, oczywiscie wyrosniety. HAlusia ciasto jakie zrobilas z maslem to prawdopodobnie genoise. To ciasto ma wieksze zastosowanie w robieniu np. ciast z kremem typu opera.Bardzo ladnie pochlania nasaczanie i trzyma je w sobie; biszkopt zawsze oddaje nadmiar nasaczania.Nie mowiac ,ze z niego najlepsze wychodza rolady. Zrob z tego ciasta rolade na Swieta ,z musem czekoladowym i tak samo na zewnatrz dodaj. Zobaczysz jak bardzo zaskoczysz rodzine smakiem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2283-poradaciastobiszkopt/page/2/#findComment-616475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.